• 19 Μαΐου 2024,

Γιάννης Παναγιωτίδης: Να παραταθεί η προθεσμία για τις αιτήσεις στο πρόγραμμα Μέτιου

 Γιάννης Παναγιωτίδης: Να παραταθεί η προθεσμία για τις αιτήσεις στο πρόγραμμα Μέτιου

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κωστής Σιμιτσής, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ν. Καβάλας κ. Θόδωρος Χατζηχρήστος και ο Γιάννης Παναγιωτίδης (μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου) μίλησαν στο ραδιόφωνο της Πρωινής για τα γνωστά ανοιχτά θέματα.

Αυτό της μη επιστρεπτέας προκαταβολής- πρόγραμμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης-  και τους συμψηφισμούς με χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία της απλήρωτης επιδοτήσεις εργασίας.

Οι δηλώσεις που έγιναν έχουν ενδιαφέρον καθώς προέκυψαν νεότερα και για τα δύο θέματα. Σημαντική είναι η πρόταση του Γιάννη Παναγιωτίδη. Σύμφωνα με την οποία η προθεσμία για ένταξη στο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής της Περιφέρειας να παραταθεί καθώς γενικά το πρόγραμμα έχει καθυστερήσει.

Ο Γιάννης Παναγιωτίδης σημειώνει ότι η προθεσμία όπως αρχικά ανακοινώθηκε, λήγει το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα. Όπως είπε πρέπει να παραταθεί λόγω καθυστέρησης αξιολόγησης των αιτήσεων.

Αυτό προτείνει να γίνει για να υπάρχει η δυνατότητα στις αιτήσεις που θα απορριφθούν για τυπικούς λόγους, να μπορούν να επανέλθουν διορθωμένες. Εξήγησε ότι αυτή η παράταση είναι επιβεβλημένη καθώς εξαρχής τα χρονοδιαγράμματα του προγράμματος ήταν διαφορετικά.

Υπήρχε δε η εντύπωση ότι οι πληρωμές θα έχουν ολοκληρωθεί σήμερα, που ούτε καν έχουν ξεκινήσει! Μία άλλη είδηση που πληροφορηθήκαμε από τον Γιάννη Παναγιωτίδη αφορά τη διαδικασία των συμψηφισμών με την απλήρωτη επιδότηση εργασίας.

Ο Γιάννης Παναγιωτίδης ισχυρίστηκε ότι οι πρώτες εγκρίσεις αιτήσεων επιχειρήσεων κτλ στον ΟΑΕΔ ολοκληρώθηκαν από τον οργανισμό ενώ πολλές ακόμη είναι σε επεξεργασία και θα ολοκληρωθούν άμεσα.

Κι ενώ ο ΟΑΕΔ τρέχει τη διαδικασία, ο Γιάννης Παναγιωτίδης παρατηρεί ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμός για τα επόμενα βήματα της. Ένας συντονισμός που επιβάλλεται να γίνει μεταξύ της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (εφορία) και των ασφαλιστικών ταμείων προκειμένου οι συμψηφισμοί να προχωρήσουν γρήγορα και να γίνονται σωστά.

Ο Γιάννης Παναγιωτίδης σημειώνει επίσης με ικανοποίηση ότι οι συμψηφισμοί αυτοί περιλαμβάνουν και το έτος 2014, όπως διεκδίκησε και εξασφάλισε  η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Καβάλας.

Σύμφωνα με τον Κωστή Σιμιτσή ο ενδιάμεσος φορέας «ΔΕΣΜΟΣ» προσέλαβε ήδη 50 αξιολογητές των αιτήσεων που εκκρεμούν. Οι 10 πρώτοι αξιολογητές που έχουν σχετική προηγούμενη εμπειρία έπιασαν ήδη δουλειά.

Ο Κωστής Σιμιτσής υποστηρίζει ότι έχουν αξιολογηθεί οι περισσότερες από 6.000 αιτήσεις και οι πρώτες πληρωμές αναμένονται ως το Πάσχα. Για τις υπόλοιπες αιτήσεις το χρονοδιάγραμμα παραμένει ασαφές. Υποτίθεται ότι με περισσότερους αξιολογητές η διαδικασία της μη επιστρεπτέας προκαταβολής του προγράμματος της ΑΜΘ θα τρέξει πιο γρήγορα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Νομού Καβάλας κ. Θόδωρος Χατζηχρήστος περιέγραψε δύσκολη την κατάσταση στην αγορά και εντελώς μειωμένη την κίνηση ενόψει της περιόδου έναρξης της σαρακοστής και του τριημέρου  της Καθαράς Δευτέρας.

Με την ευκαιρία ο κ. Χατζηχρήστος διατύπωσε παράπονα για την καθυστέρηση που υπάρχει στο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης.

Επανέλαβε ότι όταν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί θα πρέπει να υπάρξει ένα καινούργιο που θα διορθώνει καταστάσεις που προκάλεσε το αρχικό. Δηλαδή να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει και θα στηρίζει πραγματικά αυτούς που δεν στηρίζονται με το υφιστάμενο.

Ο κ. Χατζηχρήστος είναι πολύ επιφυλακτικός με τις ημερομηνίες που γνωστοποιούνται, δεν θεωρεί δηλαδή δεδομένο ότι η επαναλειτουργίας του τουρισμού θα γίνει στην ημερομηνία που ανέφερε ο κ. Θεοχάρης. Υπολογίζει προηγούμενες ημερομηνίες και ανακοινώσεις της κυβέρνησης που λόγω αυξημένων κρουσμάτων δεν τηρήθηκαν ποτέ.

Διαβάστε επίσης