Γιάννης Πατρόπουλος: “200 και πλέον πολίτες εκπαιδεύτηκαν σε θέματα πρώτων βοηθειών”

 Γιάννης Πατρόπουλος: “200 και πλέον πολίτες εκπαιδεύτηκαν σε θέματα πρώτων βοηθειών”

Ο Γιάννης Πατρόπουλος (φωτογραφία) ως εκπρόσωπος του παραρτήματος Καβάλας της Ελληνικής Διασωστικής Ομάδας είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να μας ενημερώσει για μια σημαντική διαδικασία.

Η οποία επανήλθε την Άνοιξη (μετά την κατάργηση των μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού), συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία. Περισσότεροι από 200 άνθρωποι εκπαιδεύτηκαν- μέσω σεμιναρίων- σε θέματα παροχής πρώτων βοηθειών. Τέτοια σεμινάρια γίνονται συνεχώς. Λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος. Μάλιστα ο πιο μικρός πολίτης που εκπαιδεύτηκε είναι 12 ετών!

Η συνέντευξη

Ερ: Βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη προσέλευση στα σεμινάρια πρώτων βοηθειών που οργανώνονται από σας. Μάλιστα αυτά επαναλαμβάνονται συνεχώς.

Απ: Έτσι ακριβώς. Ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί μιας και γενικότερα ακούμε γύρω μας να συμβαίνουνε συχνά όχι και πολύ ευχάριστα γεγονότα. Συνήθως ακούμε περιστατικά με καρδιακές ανακοπές. Έτσι λοιπόν ο κόσμος επιθυμεί να μπει στη διαδικασία να εκπαιδευτεί, εκπαιδεύεται και σε αντικείμενα που αφορούν καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση ενήλικα αλλά και καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση βρέφους και παιδιού. Δυο σεμινάρια τα οποία πραγματοποιούνται από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (παράρτημα Καβάλας) για τους πολίτες έτσι ώστε να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουνε μια καρδιακή ανακοπή όταν αυτή συμβεί στο χώρο τον οποίο δραστηριοποιούνται γενικότερα.

Ερ: Δεν τους λέτε πράγματα δύσκολα, τους λέτε απλά πράγματα και έτσι περνάει και ευχάριστα η ώρα του σεμιναρίου .

Απ: Θεωρώ ότι είναι 5 ώρες διδακτικές οι οποίες πραγματικά είναι δομημένες έτσι ώστε να είναι κατανοητές απ` όλους μιας και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης για να ξέρετε επιτρέπει τη συγκεκριμένη εκπαίδευση από 12 ετών και πάνω. Καταλαβαίνετε ότι όταν ακούμε από 12 ετών και πάνω είναι τεχνικές οι οποίες μπορούν να εφαρμόσουν όλοι. Καλό θα είναι όλοι οι πολίτες να γνωρίζουνε ανάλογες εφαρμογές, τεχνικές καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης. Γιατί όταν αυτές εφαρμοστούν στα πρώτα λεπτά, απογειώνουν την επιβίωση του ανθρώπου που στη δεδομένη στιγμή έχει το πρόβλημα.

Ερ: Σας καλούν και σύλλογοι από τα χωριά εκτός από την πόλη. Απλώνεται το ενδιαφέρον του κόσμου.

Απ: Ακριβώς. Όσοι έχουν εκπαιδευτεί από κάποια άλλη περιοχή του Νομού βλέποντας λοιπόν τις πρακτικές και πόσο χρήσιμα είναι αυτά τα αντικείμενα που διδάσκονται αρχίζουν και οργανώνουν εκπαιδεύσεις έξω από την πόλη της Καβάλας. Σύντομα θα πάμε στις Κρηνίδες, εκεί όπου ο Εμπορικός Σύλλογος οργανώνει ένα ανάλογο σεμινάριο το οποίο θα γίνει στις 9 Ιουλίου. Θα εκπαιδευτούν επαγγελματίες, γενικότερα από την περιοχή άνθρωποι, έτσι ώστε να είναι ενημερωμένοι και εκπαιδευμένοι να αντιμετωπίσουν ανάλογες καταστάσεις.

Ερ: Η Ελληνική Διασωστική Ομάδα, παράρτημα Καβάλας,  είχατε παρακολουθήσει και παρακολουθείτε την υπόθεση των απινιδωτών.  Καταρχήν χρειάστηκαν να λειτουργήσουν; Είναι όλοι σε ετοιμότητα; Μήπως είχαμε βανδαλισμούς κτλ;

Απ: Δόξα το Θεό σαν πόλη είμαστε πάρα πολύ καλά. Δεν υπάρχουν τέτοια θέματα.  Τουλάχιστον εγώ που περπατάω την πόλη και όχι μόνο εγώ, όλοι οι συνάδελφοι, έχουμε δει ότι δεν υπάρχουν βανδαλισμοί στις συσκευές. Είναι ενεργοί όλοι οι απιδινωτές. Είναι έτοιμοι προς χρήση. Θεωρώ ότι θα  πρέπει να απλωθούν όλο και περισσότερο, πρέπει να πάνε ανατολικά και  δυτικά της πόλης. Μιας και εκεί είχαμε τελευταία κάποια περιστατικά, περισσότερο στα δυτικά. Πρέπει και εκεί να έχουν ετοιμότητα και ανάλογα μηχανήματα να χρησιμοποιηθούν από ανανήπτες όπου η πόλη αποκτάει σιγά-σιγά.

Ερ: Ακούσαμε αυτή την ιστορία στο Κέντρο Υγείας Αβδήρων Ξάνθης όπου έσωσαν οι διασώστες έναν άνθρωπο μετά από προσπάθειες 50 λεπτών. Τι λέτε;

Απ: Φανταστείτε ότι κάποιος κάλεσε τους διασώστες . Τι σημαίνει  αυτό; Ότι κάποιος ξεκίνησε να συντηρεί τον άνθρωπο στη ζωή. Στη δεδομένη στιγμή υπήρχαν πολίτες που ξεκίνησαν τη διαδικασία της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης. Δεν υπάρχει ένα ασθενοφόρο σε κάθε σημείο της πόλης. Οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ καλούνται από τους πολίτες. Ο πολίτης είναι ο πρώτος μάρτυρας λοιπόν. Ο πολίτης είναι αυτός που θα επιληφθεί πρώτος  σε ένα περιστατικό. Είναι ο πρώτος ανταποκριτής. Είναι αυτός που θα ξεκινήσει τη διαδικασία, είναι αυτός που θα επιχειρήσει άμεσα να συντηρήσει μια κατάσταση όπως αυτή που αναφέρατε. Είναι αυτός που θα καλέσει και την υπηρεσία διάσωσης που στη δεδομένη στιγμή είναι το ΕΚΑΒ. Άρα καταλαβαίνετε στους χρόνους που αναφέρατε, μέσα σε αυτό το κομμάτι είναι και ο πολίτης. Ξεκίνησε αυτή η διαδικασία από κάποιους ανθρώπους, συντηρήθηκε μια κατάσταση και ήρθε η εξειδικευμένη βοήθεια έτσι ώστε να δώσει και την τελική λύση στο πρόβλημα. Είναι ο χρυσός χρόνος, τα πρώτα λεπτά,  όπου ο πρώτος ανταποκριτής θα επέμβει και να συντηρήσει μια κατάσταση. Αν υπάρχει ένας απιδινωτής και εφαρμοστεί στα πρώτα λεπτά και ιδιαίτερα στο πρώτο λεπτό με δεύτερο, απογειώνεται η επιβίωση ενός ανθρώπου έως και 80%. Καταλαβαίνετε το πόσο χρήσιμα είναι τα δυο αυτά αντικείμενα. Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση με χρήση αυτόματου κυκλικού απιδινωτή. Είναι πολύ σημαντικά.

Ερ: Από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα τα σεμινάρια σας, πόσους ανθρώπους έχουν ενημερώσει και είναι έτοιμοι αυτοί οι άνθρωποι;

Απ: Εγώ θα σας πω μετά το covid όπου ανοίξανε τα μοντέλα και επιτράπηκε να γίνει η εκπαίδευση, έχουμε ξεπεράσει τους 200 ανθρώπους. Έχουμε ξεπεράσει τους 200 ανανήπτες όλων των ηλικιών από 12 χρονών και πάνω. Ο μικρότερος ανανήπτης ήταν 12 χρονών.  (φωτογραφία αρχείου)

*Το τμήμα Πρώτων Βοηθειών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Καβάλας θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 10 Ιουλίου και ώρες 09:00 – 15:00 στην πόλη της Καβάλας πιστοποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ERC) στην Παιδιατρική Βασική Υποστήριξη Ζωής (EPBLS).

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε Πολίτες & Διασώστες, θα είναι διάρκειας περίπου 6 ωρών και θα περιλαμβάνει: Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) σε βρέφος και παιδί, Χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ) σε βρέφος & παιδί, Αντιμετώπιση πνιγμού & πνιγμονής σε βρέφος και παιδί, Πλάγια θέση ασφαλείας ή θέση ανάνηψης σε βρέφος και παιδί, Επιληπτικές κρίσεις, Πυρετικοί Σπασμοί τόσο σε θεωρητικό όσο και πρακτικό επίπεδο.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση της εκπαίδευσης οι συμμετέχοντες θα λάβουν Πιστοποίηση παροχέα Πρώτων Βοηθειών στην βασική υποστήριξη ζωής βρέφους και παιδιού,διεθνώς αναγνωρισμένη.Για ενημέρωση και κράτηση θέσης στο σεμινάριο μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλέφωνο: 6989458223 από τις 12:00 – 21:00 καθημερινά.

* Ο Εμπορικός Σύλλογος σε συνεργασία με την διασωστική ομάδα διοργανώνει στις 9/7 στις Κρηνιδες σεμινάριο ΚΑΡΠΑ. H εκπαίδευση στη Βασική Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (BLS) και στον Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή (AED) είναι το πρώτο επίπεδο φροντίδας για ένα άτομο που βρίσκεται σε καρδιακή ανακοπή, τόσο εκτός, όσο και εντός νοσοκομείου. Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων BLS/AED Provider του ERC, πιστοποιημένοι εκπαιδευτές θα σας καθοδηγήσουν και θα σας στηρίξουν στη διαδικασία μάθησης της υποστήριξης της κυκλοφορίας και της αναπνοής ενός θύματος καρδιακής ανακοπής με απλά μέσα μέχρι να έρθει η εξειδικευμένη βοήθεια. Επιπλέον πραγματοποιείται εντατική εκπαίδευση στον Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή, ώστε να μπορεί να χορηγηθεί με ασφάλεια η χορήγηση ηλεκτρικού ρεύματος (Απινίδωση) Επιπλέον οι εκπαιδευόμενοι διδάσκονται τη θέση ανάνηψης και την αντιμετώπιση της πνιγμον.Όποιος επιθυμεί, παρακάτω σας παραθέτουμε τον σύνδεσμο υποβολής συμμετοχής στο σεμινάριο με κόστος συμμετοχής 25€ . Για πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στον Σύλλογο.

Διαβάστε επίσης