• 27 Ιουλίου 2024,
cialis Online φαρμακείο Farmakeio Trikala με τις καλύτερες τιμές στην Ελλάδα.

Γιάννης Προμούσας: Με το νέο έτος ανταποδοτικά και προϋπολογισμός

 Γιάννης Προμούσας: Με το νέο έτος ανταποδοτικά και προϋπολογισμός

Με το νέο έτος κι από το νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα εγκριθούν τόσο ο προϋπολογισμός όσο και τα ανταποδοτικά τέλη του 2024.

Αυτό ανακοίνωσε χθες ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Προμούσας. Εξήγησε ότι η καθυστέρηση προκαλείται από τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση. Φέτος στον προϋπολογισμό πρέπει να συμπεριληφθούν δαπάνες νομικών προσώπων που καταργούνται. Ίσως και της Δημωφέλειας. Όσο για την αύξηση των ανταποδοτικών τελών, φαίνεται ότι θα αυξηθούν. Θα δούμε πόσο. Φαίνεται όχι λίγο.

Η συνέντευξη Γιάννη Προμούσα

Ερ: Επρόκειτο να συνεδριάσει χθες το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά στα θέματα της ημερήσιας διάταξης δεν είχαμε ούτε προϋπολογισμό, ούτε ανταποδοτικά τέλη.

Απ: Φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά όσον αφορά την κατάρτιση του προϋπολογισμού. Ένα χρονικό σημείο στο οποίο βρισκόμαστε, όπου μετά την αλλαγή του νόμου θα πρέπει να ενσωματώσουμε στον προϋπολογισμό και όλα εκείνα τα οικονομικά στοιχεία και τις δαπάνες που χρειάζονται και πρέπει να έχουμε στα χέρια μας από τα νομικά πρόσωπα τα οποία ενσωματώνονται στο Δήμο. Ήδη τα έχουμε, ήδη τα επεξεργαζόμαστε. Έχουμε ανοίξει τους σχετικούς κωδικούς και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τη Δημωφέλεια. Αν τελικά η Δημωφέλεια θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο ή μείνει το καθεστώς έτσι όπως ήταν. Οπότε θα χρειαστεί να ενσωματώσουμε και όλα τα οικονομικά στοιχεία, τα έσοδα και τα έξοδα από τη Δημωφέλεια. Παράλληλα περιμένουμε και τη ψήφιση, την έγκριση του τεχνικού προγράμματος, έτσι ώστε να το ενσωματώσουμε και αυτό. Η εκτίμηση που έχω είναι ότι μάλλον θα πάμε στις αρχές του επόμενου χρόνου για τη ψήφιση και την έγκριση του προϋπολογισμού.

Ερ: Αυτό θα γίνει νόμιμα; Το κράτος λέει ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να ψηφιστεί ο νέος προϋπολογισμός.

Απ: Θεωρώ ότι δεν θα είμαστε ο μόνος Δήμος που φέτος θα πάει λίγο αργότερα. Πληροφορούμαστε ήδη ότι και άλλοι Δήμοι θα το φέρουν σε ψήφιση μέσα στην επόμενη χρονιά.

Ερ: Αυτό σημαίνει ότι τα ανταποδοτικά του 2024, θα τα ψηφίσει το νέο Δημοτικό Συμβούλιο;

Απ: Έτσι όπως αυτή τη στιγμή δρομολογούνται οι εξελίξεις, απ’ ότι βλέπουμε θα ψηφιστούν την επόμενη χρονιά και τα ανταποδοτικά. Ουσιαστικά έτσι όπως έρχονται προς ψήφιση, γίνονται με μια εκτίμηση των εσόδων. Δεν έχουμε ακριβή έσοδα. Ίσως είναι μια ευκαιρία να έχουμε μια πλήρη εκτίμηση των εσόδων όσον αφορά τα ανταποδοτικά. Έχουμε πάρει ήδη τα στοιχεία που θέλουμε από τη διεύθυνση καθαριότητας, ήδη έχουν γίνει κάποιες συσκέψεις και με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ποιότητας Ζωής τον κ. Σταυρίδη. Μας έχουν δώσει τα στοιχεία και έχουμε πλέον μια εικόνα των εξόδων, τα οποία πρέπει όπως αντιλαμβάνεστε να τα αντιστοιχίσουμε με τα έσοδα. Είναι λίγο διαφοροποιημένη η κατάσταση. Υπάρχουν κάποια έσοδα τα οποία πρέπει να τα αποπληρώσουμε στη διάρκεια του νέου έτους. Αναφέρομαι κυρίως στο τέλος ταφής το οποίο είναι μια τελευταία εξέλιξη με μια τροπολογία που έρχεται. Ενεργοποιείται το τέλος ταφής, γιατί δεν είχε καταργηθεί ποτέ, είχε παγώσει απλώς. Σύμφωνα με την τροπολογία, το 2022 και το πρώτο εξάμηνο του 2023, θα πληρωθεί από την κεντρική διοίκηση με σχετική χρηματοδότηση. Το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και το πρώτο του 2024 θα πρέπει να το προϋπολογίσουμε και να το εντάξουμε στο νέο προϋπολογισμό.

Ερ: Όλα αυτά σημαίνουν ότι θα αυξηθούν τα ανταποδοτικά τέλη.

Απ: Αυτό το κόστος που σας αναφέρω το τέλος ταφής είναι γύρω στις 700.000 αν συνυπολογίσουμε και 1,3 εκ ευρώ που είναι περίπου της ΔΙΑΑΜΑΘ. Πρέπει να περιμένουμε την τελική μεθοδολογία έτσι ώστε να το εκτιμήσουμε. Είναι στην πρόθεση της διεύθυνσης καθαριότητας να αρχίσουμε να προμηθευόμαστε και κάποια οχήματα, προκειμένου να ανανεώνεται ο στόλος. Επίσης πρέπει να εκτιμήσουμε το κόστος του ρεύματος. Δεν έχουμε μια τελική εκτίμηση για τα ανταποδοτικά. Δεν μίλησα ούτε για μεγάλη, ούτε για μικρή αύξηση. Απλά πρέπει να ισοσκελιστούν. Όλες οι δαπάνες. Επίσης είναι πολύ σημαντικό για τη διεύθυνση να έχει κάποιο προσωπικό έτσι ώστε να μπορεί η πόλη μας να είναι καθαρή. Αυτήν τη στιγμή όσοι προσελήφθησαν μέσω ΑΣΕΠ από την προκήρυξη 3Κ πραγματικά έχουν μειωθεί. Δεν υπάρχουν άτομα στην υπηρεσία Καθαριότητας και πρέπει να δούμε με κάποια Ευρωπαϊκά προγράμματα την πρόσληψη προσωπικού. Έχουν μείνει από την 3Κ από τους 100 περίπου που ήταν, γύρω στους 50-60. Οι υπόλοιποι για λόγους υγείας ή συνυπηρέτησης έχουν φύγει. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς που έμειναν όταν συμπληρώσουν επταετία θα έχουν και το δικαίωμα της κινητικότητας. Οπότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να αποψιλωθεί εντελώς η υπηρεσία από προσωπικό. Πρέπει ειδικά αυτή η υπηρεσία να έχει προσωπικό, για να είναι η πόλη μας καθαρή. Πρέπει λοιπόν να προνοήσουμε έτσι ώστε να πάρουμε προσωπικό από επιδοτούμενα Ευρωπαϊκά προγράμματα και αυτό βέβαια πρέπει να ενταχθεί στον προϋπολογισμό.


Ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης στο πλαίσιο συνέντευξης του στον τηλεοπτικό σταθμό Center ανακοίνωσε κάποιους από τους νέους αντιδημάρχους.

Ο Κυριάκος Σταυρίδης στην Καθαριότητα, ο Γιάννης Προμούσας στα οικονομικά του Δήμου, ο Χριστόδουλος Μιχαλάκης για τους παιδικούς σταθμούς κτλ, ο Χρήστος Τσιτσιλικάκης με αρμοδιότητα τη Δημοτική Αστυνομία και τα αδέσποτα. Ο κ. Μουριάδης επανέλαβε ότι για πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου θα προταθεί ο Παναγιώτης Μαμτσαδέλης.

Διαβάστε επίσης