• 28 Μαρτίου 2024,

Γιατί η 19η Νοεμβρίου έχει επιλεγεί ως η Παγκόσμια Μέρα Τουαλέτας – 3.167 σπίτια στην Καβάλα δεν διαθέτουν τουαλέτα !

 Γιατί η 19η Νοεμβρίου έχει επιλεγεί ως η Παγκόσμια Μέρα Τουαλέτας – 3.167 σπίτια στην Καβάλα δεν διαθέτουν τουαλέτα !

Όταν μας καλεί η φύση …

Μπορεί να προκαλεί μειδίαμα, μπορεί να φαντάζει εξωπραγματικό, μπορεί ακόμη και… κοκκίνισμα στο πρόσωπο… Κι όμως, δεν είναι για γέλια, υπάρχει και όντως προκαλεί κοκκίνισμα από ντροπή! Διότι στον 21ο αιώνα υπάρχει ουκ ολίγος κόσμος που δεν έχει πρόσβαση σε τουαλέτα! Και ας μην νομίσει κάποιος πως αυτό συμβαίνει μόνο στον αναπτυσσόμενο κόσμο! Συμβαίνει και στην Ελλάδα!

Πώς έχουν τα πράγματα… Η 19η Νοεμβρίου από το 2001 και κάθε χρόνο είναι αφιερωμένη στην τουαλέτα! Ειδικοί, ιατροί, οικονομολόγοι, στατιστικολόγοι, μηχανικοί, όλοι κατέληξαν στην ανάγκη θέσπισης της συγκεκριμένης μέρας. Οι τουαλέτες σώζουν ζωές καθώς προλαμβάνουν θανατηφόρες ασθένειες. Η Παγκόσμια Μέρα στόχο έχει την ευαισθητοποίηση με σκοπό να διαχειριστεί ο κόσμος την παγκόσμια κρίση υγιεινής. Για να μπορέσει ο άνθρωπος να πιάσει τους στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης που έχει θέσει για το 2030 με σκοπό να υπάρχουν συνθήκες υγιεινής και πρόσβαση σε καθαρό νερό για όλους. Ωστόσο και με βάσει τα παρακάτω στοιχεία η διεθνής κοινότητα απέχει πολύ από το σημείο αυτό.

Τα στατιστικά

Τι ακριβώς συμβαίνει με τις τουαλέτες, εκεί, δηλαδή, που ακόμη και ο… βασιλιάς πηγαίνει μόνος του τουλάχιστον 6-8 φορές την ημέρα, 2.500 φορές τον χρόνο και συνολικά περνά περί των 3 χρόνων της ζωής του εκεί; Πέραν όμως από την όποια πλάκα μπορεί να κάνει κανείς για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχουν μια σειρά σημαντικές ασθένειες που σχετίζονται να τις συνθήκες υγιεινής. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως από τα πρώτα πράγματα που φροντίζουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις όταν στήνουν έναν καταυλισμό – είτε πρόκειται για προσφυγικό σε εμπόλεμη περιοχή είτε σε περίπτωση φυσικής καταστροφής είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο- κοιτούν από την πρώτη στιγμή να δώσουν οδηγίες για την τήρηση της υγιεινής και για να φτιάξουν τουαλέτες. Ακόμη, σε ό,τι αφορά κάποια στατιστικά στοιχεία που δίνει ο ΟΗΕ το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού – 4,5 δισεκατομμύρια άτομα- είτε δεν έχει καθόλου τουαλέτα στο σπίτι είτε δεν υπάρχει σωστό αποχετευτικό σύστημα στο σπίτι. Ακόμη, 862 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως αφοδεύουν στη φύση… Επιπρόσθετα, 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν συστήματα υδροδότησης τα οποία δεν έχουν ολοκληρωμένο σύστημα καθαριότητας… Το ένα τρίτο των σχολείων παγκοσμίως δεν προσφέρουν στους μαθητές τους τουαλέτες – ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα για τα κορίτσια στη διάρκεια της εμμηνόρροιάς τους. Ακόμη, 900 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως δεν έχουν χώρο να πλύνουν τα χέρια τους – ένα στοιχείο εξόχως σημαντικό στην προσπάθεια πρόληψης από μολυσματικές ασθένειες.

Εντός Ελλάδας

Και για να μην πηγαίνει κανείς μακριά… Στην Ξάνθη υπάρχουν 6.119 σπίτια που δεν έχουν τουαλέτα σε εσωτερικό χώρο ή δεν διαθέτουν καθόλου τουαλέτα. Πρόκειται για στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο xanthinea.gr και τα οποία σχετίζονται μεν με το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό μιας άλλης εποχής αλλά που σήμερα χρήζει αντιμετώπισης. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΣΤΑΤ από τα 55.178 σπίτια τα 49.059 έχουν τουαλέτα εντός του σπιτικού ενώ τα 6.119 εκτός ή καθόλου. Η περιοχή με τα περισσότερα σπίτια χωρίς εσωτερική τουαλέτα είναι ο δήμος Μύκης στον οποίο 2.223 σπίτια είτε έχουν την τουαλέτα εκτός ή καθόλου ενώ 5.529 είναι εφοδιασμένα με τουαλέτα εντός του σπιτιού. Στον δήμο Ξάνθης, από τα 33.536 σπίτια τα 1.803 είτε δεν διαθέτουν ή έχουν στον εξωτερικό χώρο. Στον δήμο Αβδήρων υπάρχουν 1.147 με WC στον εξωτερικό χώρο ή καθόλου και στον δήμο Τοπείρου 936. Ουσιαστικά το 1% των σπιτιών στην Ξάνθη δεν έχουν τουαλέτα σε εσωτερικό χώρο..

Εκτός της Ξάνθης το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται στην Καβάλα με 3.167 σπίτια να εντάσσονται στην ίδια αρχιτεκτονική λογική, στη Θάσο άλλα 774 σπίτια με εξωτερική ή καθόλου τουαλέτα. Στον ‘Εβρο αυτό απαντάται σε 4.109 σπίτια και στη Δράμα σε 3.047. Τέλος, στην Κομοτηνή – η οποία κρατά και το… ρεκόρ- υπάρχουν 15.800 σπίτια τα οποία είτε έχουν τουαλέτα εκτός σπιτιού είτε καθόλου.

Τι άλλο μπορεί να συμβεί…

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν πολλές μολυσματικές ασθένειες που σχετίζονται με τη μη τήρηση της υγιεινής. Πως η αποφυγή διούρησης εξ αιτίας των βρώμικων τουαλετών μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στο ήπαρ και την κύστη. Για να αποφεύγει κανείς τη διούρηση δεν πίνει νερό το οποίο σημαίνει και αφυδάτωση. Επισημαίνεται από τον ΟΗΕ ο λανθασμένος σχεδιασμός τους. Οι γυναίκες χρειάζονται 3 φορές μεγαλύτερη τουαλέτα από των αντρών… Οι τουαλέτες αποτελούν θέμα ταμπού και ο κόσμος δεν το συζητάει.

Φέτος, το σύνθημα είναι “όταν μας καλεί η φύση”. Γιατί; Διότι τότε χρειάζεται ο άνθρωπος την τουαλέτα. Διότι δισεκατομμύρια ατόμων δεν έχουν πρόσβαση σε αυτήν. Διότι από την αφόδευση στο εξωτερικό μολύνεται το νερό και το έδαφος. Και διότι πρέπει να κατασκευάσει ο κόσμος τουαλέτες που να δουλεύουν σε αρμονία με το οικοσύστημα.

Πηγή : ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Διαβάστε επίσης