Γιώργος Βαφείδης: Τα μέτρα και αργούν και δεν επαρκούν

 Γιώργος Βαφείδης: Τα μέτρα και αργούν και δεν επαρκούν

20 περίπου λεπτά διήρκησε η συνέντευξη στο ράδιο Πρωινή του προέδρου του σωματείου Καφεζυθοπωλών Ν. Καβάλας κ. Γιώργου Βαφείδη.

Ήταν μια διαδικασία αναλυτικής περιγραφής της κατάστασης στον κλάδο, του οποίου τα μαγαζιά έκλεισαν από τα μέσα Μαρτίου.

Η στήριξη δεν παρέχεται εμπράκτως αλλά μόνο δια των ανακοινώσεων.

«Τα μέτρα αργούν και δεν επαρκούν» είπε ο κ. Βαφείδης. Απεύθυνε έκκληση στον Δήμο και τον ΟΛΚ να ενημερώσουν για τις δικές τους κινήσεις, οι οποίες επίσης δεν πρέπει να αργήσουν.

Εισαγωγικά ο κ. Βαφείδης είπε: «Από πλευράς συνδικαλιστικής ευθύνης το προηγούμενο διάστημα έκανα ότι ήταν απαραίτητο. Διάλογο με συναδέλφους, προσπαθούσα να λύσω απορίες τους. Να απαντήσω σε ερωτήσεις τους κτλ. Από τις 13 Μαρτίου που κλείσαμε μέχρι σήμερα δεν έκανα δηλώσεις. Είτε ως πρόεδρος του σωματείου, είτε ως τομεάρχης της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ν. Καβάλας. Παράλληλα φροντίσαμε για τη φύλαξη των επιχειρήσεων στο κέντρο σε συνεργασία με εταιρία security. Όλη τη δαπάνη, για τη διάρκεια των μέτρων, θα την επιβαρυνθεί η Ομοσπονδία».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ουσία των διαπιστώσεων του: «Θέλω να μιλήσω τώρα, ένα μήνα μετά το κλείσιμο των μαγαζιών μας. Αξιοποιώντας την εμπειρία που αποκτήσαμε το προηγούμενο διάστημα. Κάθε μέρα που περνά το μαχαίρι μπαίνει πιο βαθειά στο κόκαλο του κλάδου. Η ανάγκη για λήψη μέτρων είναι επιτακτική. Τα μέτρα εκτός από επιτακτικά πρέπει να είναι και άμεσα. Όλοι πρέπει να γίνουν πιο γρήγοροι στη λήψη αποφάσεων. Υπάρχουν οι άνθρωποι, οι σύμβουλοι, τα επιτελεία. Τόσο σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης όσο και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Όλα πρέπει να γίνουν πιο γρήγορα. Όσο καθυστερούμε τόσο πιο αβέβαιο γίνεται το μέλλον των επιχειρήσεων που εκπροσωπώ. Από μέτρα καλώς ή κακώς χορτάσαμε. Και δεν είναι μέτρα, είναι ανακοινώσεις μέτρων. Θεωρώ ότι η παροιμία όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει έχει μια βάση στην περίπτωση. Είναι σε δύσκολη θέση η κεντρική διοίκηση και η αυτοδιοίκηση αλλά για μας το ζήτημα έχει να κάνει με ζωή ή θάνατο. Πρέπει να γίνουν όλα πιο άμεσα. Τα μέτρα πρέπει να ρολάρουν πιο γρήγορα. Πρέπει όσα ανακοινώθηκαν να γίνουν πράξη».

Τα μέτρα δεν επαρκούν τόνισε και συνέχισε: «Τα 800 ευρώ που θα πληρωθούν τώρα έχει να κάνει μόνο με το προσωπικό. Εμείς; Ανακοινώθηκε η εφαρμογή του μέτρου αλλά χρειάζεται δρόμος ακόμη… Δεν μπορώ να καταλάβω τις εξαιρέσεις από το οικονομικό βοήθημα… Οι υποχρεώσεις μας έως την μέρα που ήταν σε λειτουργία το κατάστημα θα πληρωθούν όλες. Τα άλλα πηγαίνουν πιο πίσω. Υπάρχουν πολλά κενά και προχειρότητες. Για τις εταιρίες κτλ».

Ο κ. Βαφείδης κατέληξε λέγοντας μεταξύ άλλων: « Για το Δήμο Καβάλας και τον ΟΛΚ στείλαμε επιστολές, ζητάμε έκτακτες οικονομικές στηρίξεις. Εμείς δεν ξέρουμε τι έχουν αποφασίσει. Υπάρχει συγκαταβατικό κλίμα αλλά δεν θα έπρεπε να μας ενημερώσουν, μέσω επιστολής, για τις αποφάσεις που έλαβαν; Για αυτά που θα κάνουν. Να μάθουμε για να ενημερώσουμε τα μέλη μας. Κι αυτοί πρέπει να εφαρμόσουν τα μέτρα γρήγορα. Αν δεν εισακουστούν τα αιτήματα μας τότε το μόνο που θα ακουστεί θα είναι ο θόρυβος από την κατάρρευση μας. Ο κρότος από το μπαμ. Με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα πιστεύω ότι πάρα πολλοί συνάδελφοι, πάνω από το 50%, κάπου μέσα στο μυαλό τους σκέπτονται το γεγονός να μην επανέλθουν. Να μην ξαναλειτουργήσουν την επιχείρηση τους. Απλά όλοι περιμένουν μήπως υπάρξει άμεση βοήθεια. Επειδή δεν βλέπω άμεση ανταπόκριση, θεωρώ ότι τελικά το πρόβλημα θα είναι τεράστιο. Για την καταστροφή η οποία προκάλεσε ο κορωνοίός, για την οποία δεν είναι υπεύθυνη η πολιτεία, τα συγκεκριμένα μέτρα δεν επαρκούν. Η αδικία για μας ξεχειλίζει. Είναι κρίμα να μην λαμβάνονται άμεσα μέτρα και όλοι να αργούν προκλητικά».

 

Διαβάστε επίσης