Γιορτή στην Ιερά Κοινοβιακή Μονή Μεταμόρφωσης Σωτήρος Νικητών Νέστου

 Γιορτή στην Ιερά Κοινοβιακή Μονή Μεταμόρφωσης Σωτήρος Νικητών Νέστου

Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην Ιερά Κοινοβιακή Μονή Μεταμόρφωσης Σωτήρος στους Νικητές του Δ.Δ. Νέστου η γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστού όπου κατά τη διήγηση των Ευαγγελιστών, ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός πήρε τους τρεις μαθητές τον Πέτρο, τον Ιωάννη και τον Ιάκωβο και ανέβηκε στο όρος Θαβώρ για να προσευχηθεί.

Στην πανηγυρική θεία δοξολογία – παρουσία πεντακοσίων ( 500 ) και πλέον προσκυνητών που έφτασαν στους Νικητές από διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού – συλλειτούργησαν με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φ.Ν.& Θάσου κ.κ.Στέφανο , δύο Μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τριπόλεως – Λιβύης κ.κ Θεοφύλακτος και ο Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως – Αιγύπτου κ.κ Θεόδωρος. Μαζί τους και ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως – Επίσκοπος Θερμών κ. Δημήτριος. Έψαλλαν οι Μοναχές του Ησυχαστηρίου ΠΑΝΑΓΊΑΣ Έβρου / Μάκρης – Αλεξανδρουπόλεως.

Η συνοδεία της Γερόντισσας Ευδοκίας μαζί με τους άξιους εθελοντές βοήθησαν τα μέγιστα ώστε όλα να ” κυλήσουν ” κατ’ ευχήν και να γιορταστεί και φέτος με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα η Μεταμόρφωση του Θεανθρώπου Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού.

Ο Μητροπολίτης κ.κ Στέφανος τόνισε μεταξύ άλλων στον πανηγυρικό της ημέρας τους στενούς δεσμούς που έχει με το Ιερό Προσκύνημα των Νικητών, καθώς ο παππούς του – εκ μητρός – ήταν μεταξύ αυτών που έφεραν την θαυματουργή εικόνα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος από το Άνω Νεοχώρι της Πανόρμου της Μικράς Ασίας το 1922 στα εδάφη της μητέρας πατρίδας.

Τόνισε επίσης για πρώτη φορά ένα περιστατικό που συνέβη στον παππού του και τους θείους του που κατοικούσαν – τότε – στο Μακρυχώρι , όταν την ημέρα της Πανηγύρεως εργάζονταν στο οπλουργείο της οικογένειας και ξαφνικά αντελήφθησαν ότι γίνεται σεισμός, κάτι που δεν κατάλαβαν οι συγχωριανοί τους. Έκτοτε την ημέρα της Πανηγύρεως της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστού το οπλουργείο έμενε κλειστό.

Ο Σεβασμιώτατος της Καβάλας έχει βάλει στόχο να αναδείξει στο εγγύς μέλλον το Ιερό Κοινόβιο, ενώ κατόπιν δικής του προτροπής η εικόνα κατά την προσέλευση ασθενών και άλλων προσκυνητών θα βρίσκεται στο καθολικό της μονής.

Μπάμπης Παναγιωτίδης

 

Διαβάστε επίσης