• 19 Μαΐου 2024,

Γκρίνιες απ’ τη Θάσο αφού τα χρήματα που υποσχέθηκε η Κυβέρνηση αργούν

 Γκρίνιες απ’ τη Θάσο αφού τα χρήματα που υποσχέθηκε η Κυβέρνηση αργούν

Εκπρόσωποι του Δήμου Θάσου δεν έκρυψαν τη δυσφορία τους επειδή οι μέρες πέρασαν και οι 150.000 ευρώ που υποσχέθηκε στο νησί ο Υπουργός Εσωτερικών παραμένουν άφαντες! Ο βουλευτής Γιώργος Παπαφιλίππου εξήγησε χθες ότι υπήρξε διαδικαστικό πρόβλημα. Όπως είπε δεν είχε διατυπωθεί αίτημα του Δήμου Θάσου προς το Υπουργείο, το οποίο κατέθεσε προχθές ο κ. Κώστας Χατζηεμμανουήλ. «Αύριο (σήμερα) η απόφαση θα αναρτηθεί στη Διαύγεια» είπε με σιγουριά ο κ. Παπαφιλίππου.

Στη Θάσο το κλίμα είναι διαφορετικό. Όλοι παραπονιούνται επειδή είναι απλήρωτοι. Οι προμηθευτές καυσίμων, οι ιδιοκτήτες μηχανημάτων κι οι επαγγελματίες από τους οποίους αγοράζονται διάφορα ανταλλακτικά και εξαρτήματα μηχανημάτων. Την ίδια στιγμή οι εργασίες καθαρισμού των ρεμάτων συνεχίζονται. Κάπου τελειώνουν, κάπου πλησιάζουν στο τέλος τους. Αντίθετα υπάρχει μπόλικη ακόμη δουλειά ως προς τις αντιπυρικές ζώνες. Ο κ. Μαρκόπουλος υπαινίχθηκε χθες καθυστέρηση ως προς τις μελέτες που θα εκπονήσουν οι δασικές υπηρεσίες.

Στη Θάσο περιμένουν τα λεφτά του Κουρουμπλή

Σύμφωνα με τις υποσχέσεις κυβερνητικών παραγόντων και στελεχών, αρχές της εβδομάδας ο Δήμος Θάσου έπρεπε να λάβει από το κράτος, την πρώτη επιχορήγηση, 150.000 ευρώ από το υπουργείο εσωτερικών για τα αντιπλημμυρικά έργα που ήδη εκτελούνται στο νησί. Χθες Πέμπτη τα χρήματα δεν είχανε εμφανισθεί και δεν υπήρχαν σχετικές πληροφορίες ότι έστω «είναι στο δρόμο». Στη Θάσο περιμένουν την απόφαση του υπουργού εσωτερικών Μπαλάφα, στην ουσία περιμένουν να υλοποιηθεί η υπόσχεση του κ. Κουρουμπλή.

Κι ενώ αυτή η χρηματοδότηση δεν εμφανίζεται, αρχίζουν οι γκρίνιες, καθώς διαμαρτύρονται οι προμηθευτές καυσίμων, συγκεκριμένα οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων του νησιού, διαμαρτύρονται οι ιδιώτες τα μηχανήματα των οποίων εργάζονται στα αντιπλημμυρικά έργα, ενώ είναι απλήρωτα και τα ανταλλακτικά που χρησιμοποιούνται στον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων.

Λογικό είναι στο Δήμο Θάσου να υπάρχουν ανησυχίες, κατά πόσο το κράτος θα τηρήσει το λόγο του, δεδομένου του ότι δεν περιμένουν μόνο το ποσό των 150.000 ευρώ, αλλά πολύ περισσότερα.

Υπάρχει φυσικά το παράδειγμα της Καβάλας, όπου η υπόσχεση Κουρουμπλή για τους πρόσφυγες, για το ποσό των 90.000 ευρώ, δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη, αν και πέρασαν τόσοι μήνες.

Ο Δήμαρχος του νησιού αναμένεται να ζητήσει μία ακόμη φορά βοήθεια των κυβερνητικών βουλευτών, εφόσον παρέλθει η εβδομάδα και τα λεφτά του υπουργείου εσωτερικών, δεν εμφανισθούν. Ευτυχώς προς το παρόν έχουνε αποφευχθεί τα χειρότερα, καθώς οι αντιπλημμυρικές εργασίες συνεχίζονται. Ως εκ τούτου στο Ραχώνι τα αντιπλημμυρικά έργα πρόκειται να τελειώσουν τις πρώτες ημέρες της ερχόμενης εβδομάδας. Στις Μαριές οι εργασίες ολοκληρώνονται. Στα Λιμενάρια έχουνε σταματήσει για να ξαναρχίσουν τις επόμενες ημέρες. Ενώ ο καθαρισμός στον Ποτό έχει φτάσει σε ποσοστό 90%.

Ο καθαρισμός ρεμάτων στην Καλλιράχη συνεχίζεται, ενώ στη Βάλτα του Πρίνου ολοκληρώνεται σιγά – σιγά.

Από την άλλη πλευρά οι εργασίες έχουνε ακόμη μέλλων στο Καζαβήτι, ενώ πολλές ακόμη εργασίες θα γίνουν στην διάνοιξη των απαραίτητων αντιπλημμυρικών ζωνών.

Σχετικά με τις εργασίες στη Θάσο μίλησε χθες κι ο Αντιπεριφεερειάρχης Θ. Μαρκόπουλος, που είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμη έτοιμες μελέτες της δασικής υπηρεσίας, εννοώντας ότι δεν έχει ωριμάσει μία παρέμβαση που θα επακολουθήσει, η οποία θα στηριχθεί στις συγκεκριμένες μελέτες.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης προετοιμάζεται και για παρέμβαση στο οδικό δίκτυο του νησιού, τον γύρο της Θάσου ειδικότερα, όπως ανέφερε, αλλά όπως είπε η γραφειοκρατία σ΄ αυτήν την περίπτωση είναι ακόμη δυσκολότερη και περισσότερη.

 

 

 

Διαβάστε επίσης