• 28 Μαρτίου 2024,

Γλέντησαν σε Άγιο Κωνσταντίνο και Νεάπολη

 Γλέντησαν σε Άγιο Κωνσταντίνο και Νεάπολη

 

Ο καιρός παρά τις αντίθετες προβλέψεις κι ανησυχίες ήταν σύμμαχος κι έτσι έγιναν κανονικά το βράδυ του Σαββάτου τα δύο λαϊκά γλέντια που ετοίμασαν στις συνοικίες τους οι σύλλογο των περιοχών Αγίου Κωνσταντίνου και Νεάπολης (ΔΕΠΟΣ). Η προσέλευση μεγάλη και τα σουβλάκια εκατοντάδες. Τέτοιες εκδηλώσεις έγιναν αρκετές, θα γίνουν ακόμη περισσότερες. Για τους συνοικιακούς συλλόγους της πόλης είναι μια δύσκολη διαδικασία μπόλικης εθελοντικής δουλειάς (συνήθως γίνεται από λίγους), μια διαδικασία επιβεβαίωσης και δικαίωσης προσπαθειών (εκδηλώσεων) των συλλόγων που διαρκούν όλο το έτος. Στην Καβάλα οι συνοικιακοί σύλλογοι αυξάνονται και δυναμώνουν. Μια κατάσταση που δεν προκύπτει εύκολα. Τα λαϊκά γλέντια που συνήθως γίνονται Καλοκαίρι ή Φθινόπωρο προβάλλουν αυτούς τους συλλόγους, βοηθούν και το ευρισκόμενο σε αδυναμία ταμείο τους. Δικαιώνουν ανθρώπους που αποφάσισαν να «ξοδέψουν» δημιουργικά τον ελεύθερο τους χρόνο. Ταυτόχρονα όλοι αυτοί οι σύλλογοι κάνουν κάθε φορά κι ένα βήμα παραπάνω ώστε να μην είναι μόνο εκδηλώσεις. Ενδιαφέρονται για την καθημερινότητα, ακούν τους κατοίκους κάθε γειτονιάς και βοηθούν να λυθούν προβλήματα.

Η εκδήλωση στον Άγιο Κωνσταντίνο από το σύλλογο «Δρόμος του νερού» έγινε στην αυλή του 9ου δημοτικού σχολείου. Τραπέζια και καρέκλες είχαν τακτοποιηθεί άριστα από το μεσημέρι κι οι ψησταριές φιλοξένησαν περισσότερα από 2.000 σουβλάκια. Η νεολαία του συλλόγου είχε τη δική της συμμετοχή με πάγκους όπου έβρισκες γλυκά και κατασκευές- είδη δώρων. Οι κάτοικοι της περιοχής προσέρχονταν κατά ομάδες ή οικογένειες. Η «ζωντανή» μουσική ήταν παρούσα, απαραίτητη για να μετατραπεί η συνάντηση σε γνήσιο ελληνικό γλέντι.

Στη Νεάπολη (ΔΕΠΟΣ) η εκδήλωση έγινε σε τμήμα της αυλής του 24ου δημοτικού σχολείου. Ο κόσμος ήταν λιγότερος σε σχέση με τον Άγιο Κωνσταντίνο αλλά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά ακριβώς ίδια. Διασκέδασαν παρέα άνθρωποι που διαμένουν ο ένας κοντά ή δίπλα στον άλλον. Υπήρξε και έκθεση φωτογραφίας αλλά και μουσική με παραδοσιακούς χορούς. Και στις δύο εκδηλώσεις συμμετείχαν εκπρόσωποι άλλων συνοικιακών συλλόγων αφού οι σύλλογοι έχουν μεταξύ τους άριστες σχέσεις. Όποτε χρειάζεται πολύ καλή συνεργασία. Από πλευράς επισήμων οι παρουσίες λίγες. Πέρασαν οι εποχές των αμέτρητων υποψηφίων. Πέρασαν άλλωστε οι εκλογές. Το ότι οι προαναφερθείσες δύο εκδηλώσεις έγιναν την ίδια μέρα και ώρα δεν είχε καμία σημασία. Η μία έγινε στο ανατολικό άκρο της πόλης κι άλλη στο δυτικό. Το προσεχές διάστημα ίδιο λαϊκό γλέντι μετά λοιπών εκδηλώσεων ετοιμάζει ο σύλλογος της Χωράφας.

Διαβάστε επίσης