• 20 Μαΐου 2024,

Γνωμοδότηση του Συμβουλίου του κράτους με αφορμή πώληση οικοπέδου στο Μυρτόφυτο

 Γνωμοδότηση του Συμβουλίου του κράτους με αφορμή πώληση οικοπέδου στο Μυρτόφυτο

Τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου αναρτήθηκε στη Διαύγεια η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με αφορμή αγοραπωλησία ακινήτου στην περιοχή του Μυρτόφυτου του Δήμου Παγγαίου.

Το Δ’ τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους γνωμοδότησε θετικά, μετά από σχετική ερώτηση του Τμήματος Αδειών Διαμονής Καβάλας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.

Η θετική γνωμοδότηση έγκειται στο αν μπορεί να πάρει άδεια διαμονής στην Ελλάδα επενδυτής που είναι πολίτης τρίτης χώρας και αγόρασε οικόπεδο από πλειστηριασμό. Αναφέρεται ειδικότερα ότι τον Ιανουάριο του 2019 τράπεζα έβγαλε σε πλειστηριασμό αγροτεμάχιο στο Μυρτόφυτο.

Αυτό αγοράστηκε τελικά από Αλβανό υπήκοο που προσέφερε πόσο 510 χιλιάδων ευρώ. Μπορεί μετά από αυτή την εξέλιξη ο Αλβανός υπήκοος να πάρει άδεια διαμονής στην Ελλάδα ως επενδυτής; Η απάντηση μέσω της γνωμοδότησης του Δ’ τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους είναι θετική.

Η γνωμοδότηση παρά το ότι αναρτήθηκε στη Διαύγεια την περασμένη Δευτέρα έχει ημερομηνία 13 Οκτωβρίου 2020.

Το δια ταύτα της γνωμοδότησης αναφέρει: «Σύμφωνα με τα προεκτεθέντα, στο τιθέμενο ερώτημα το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Δ ́ Τμήμα) γνωμοδοτεί ομόφωνα ως εξής:

Μετά τον αναγκαστικό πλειστηριασμό ακινήτου, που βρίσκεται στην Ελλάδα, και την καταβολή από τον υπερθεματιστή, πολίτη τρίτης χώρας, του συνολικού εκπλειστηριάσματος, ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ, στον επί του πλειστηριασμού υπάλληλο, είναι δυνατή η χορήγηση σε αυτόν μόνιμης άδειας διαμονής επενδυτή, κατά τις διατάξεις του άρθρου 20 παρ. Β του ν. 4251/2014, όπως ισχύουν, υπό τους απαράβατους όρους ότι:

α) Η καταβολή του εκπλειστηριάσματος στον επί του πλειστηριασμού υπάλληλο έχει συντελεσθεί με έναν από τους τρόπους, που περιοριστικά αναφέρονται στις διατάξεις του άρθρου 20 παρ. Β περ. 2 του ν. 4251/2014, όπως ισχύουν, β) έχει γίνει μεταγραφή της περίληψης της κατακυρωτικής έκθεσης του ακινήτου στα οικεία βιβλία μεταγραφών και γ) ο πλειστηριασμός δεν έχει ακυρωθεί με έναν από τους προβλεπόμενους νόμιμους τρόπους».

Διαβάστε επίσης