Γνωριμία με την ποντιακή διάλεκτο

 Γνωριμία με την ποντιακή διάλεκτο

Τα παιδιά γέμισαν το Σάββατο το απόγευμα, τους χώρους του Ομίλου Ποντίων Χορευτών Καβάλας. Η εκδήλωση είχε διπλό ή και τριπλό στόχο. Τη γνωριμία των μικρών παιδιών με την ποντιακή γλώσσα, μ΄ έναν τρόπο πρωτότυπο.

Για την εκδήλωση ήταν στους χώρους του Ομίλου ο εκδότης Φωκίων Φουντουκίδης κι ο συγγραφέας Δημήτρης Νικολαΐδης. Ο Δ. Νικολαΐδης γράφει για το σκίτσο. Ειδικότερα όμως ένα από τα βιβλία του, αυτό που παρουσιάστηκε το Σάββατο, είναι γραμμένο στην ποντιακή διάλεκτο. Όταν η γνωριμία με το σκίτσο και η συζήτηση με τον κ. Νικολαΐδη ολοκληρώθηκε, τα παιδιά, που ήταν πολλά, παρουσίασαν δικά τους έργα, σύμφωνα με τις οδηγίες που είχανε λάβει.

Σύμφωνα με τον εκδότη Φ. Φουντουκίδη, το συγκεκριμένο βιβλίο του Δημήτρη Νικολαΐδη, στην ποντιακή γλώσσα, είναι το πρώτο και μοναδικό, που αναφέρεται στο σκίτσο, δίνει οδηγίες για να γίνει κάποιος σκιτσογράφος, αλλά είναι γραμμένο στα ποντιακά.

Όπως είπε ο κ. Φουντουκίδης στην εφημερίδα μας, ο βαθύτερος και βασικός στόχος είναι ένας. Να μην χαθεί , να διασωθεί και να διαδοθεί η ποντιακή γλώσσα.

Τους κυρίους Φουντουκίδη και Νικολαΐδη υποδέχθηκαν στα γραφεία του Ομίλου, το Διοικητικό συμβούλιο αυτού, μ΄ επικεφαλής τον Πρόεδρό του. Το κλίμα ήταν πολύ όμορφο κι έτσι πέρα από το σκίτσο, οι μικροί που αποτέλεσαν το ακροατήριο του κ. Νικολαΐδη είχαν μία πολύ καλή γνωριμία με τα ποντιακά, έμαθαν τις πρώτες λέξεις.

Διαβάστε επίσης