• 7 Μαΐου 2024,

Οι 90.000 Ευρώ, οι διαγωνισμοί, η γραφειοκρατία

 Οι 90.000 Ευρώ, οι διαγωνισμοί, η γραφειοκρατία

Νωρίς χθες το πρωί συνεδρίασε στο δημαρχείο για 43η φορά από την έναρξη του έτους, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας. Λόγω της πρωϊνής ώρας της συνεδρίασης ήταν δύσκολο να εξασφαλισθεί η απαρτία. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με 15 λεπτά καθυστέρηση. Για τον ίδιο λόγο δεν υπήρξε στη συνεδρίαση εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης. Το ευχάριστο νέο είναι ότι λύνεται επιτέλους ο γρίφος των 90.000 ευρώ που ο Δήμος Καβάλας περιμένει από τον Απρίλιο, να βάλει στα ταμεία του, μια πρώτη αποζημίωσή του για τα έξοδα φιλοξενίας των προσφύγων. Χθες με απόφαση ομόφωνη φυσικά της επιτροπής στο πλαίσιο αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του 2016, δημιουργήθηκε κωδικός εσόδων, χρημάτων που αφορούν θεομηνίες και άλλες καταστροφές. Με αυτόν τον τρόπο, κατόπιν συνεννοήσεως με το υπουργείο εσωτερικών θα έρθουν στην Καβάλα τα λεφτά, θα μπούνε στο ταμείο του Δήμου, πολύ γρήγορα απ΄ ότι φαίνεται. Κι επειδή τρώγοντας ανοίγει η όρεξη ο κ. Καλανταρίδης είπε στους συναδέλφους του, ότι με τον ίδιο κωδικό, ο Δήμος Καβάλας όχι μόνο θα ζητήσει περαιτέρω χρήματα, του αρχικού ποσού των 90.000 ευρώ, αλλά αισιοδοξεί ότι για τις δαπάνες στους πρόσφυγες, μπορεί να εισπράξει συνολικά από το κράτος 300.000 ευρώ. Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε τις εξελίξεις. Όπως φαίνεται θα τις περιμένει κι ο κ. Καλανταρίδης, που κι αυτός είναι αρκετά επιφυλακτικός.

Ένα έκτακτο θέμα πριν από την ημερήσια διάταξη, ήταν αυτό της ματαίωσης του διαγωνισμού προμήθειας ηλεκτρολογικού υλικού. Το έργο έχει προϋπολογισμό 115.000 ευρώ. Οι εταιρίες έκαναν η μια ένσταση κατά της άλλης και ο Δήμος Καβάλας σε συνεννόηση με τον επίτροπο ματαιώνει το διαγωνισμό, καθώς έτσι κι αλλιώς όλα έχουνε καθυστερήσει. Θα πραγματοποιήσει πρόχειρο διαγωνισμό για το ίδιο θέμα, σχετικά με τις απαραίτητες ηλεκτρολογικές προμήθειες των τριών τελευταίων μηνών του 2016.

Ένας άλλος διαγωνισμός που απασχόλησε τα μέλη της επιτροπής είναι επίσης ηλεκτρολογικός. Αφορά την προμήθεια καυσίμων και ελαιολιπαντικών για τις ανάγκες του Δήμου Καβάλας και των νομικών προσώπων του, το οικονομικό έτος 2017. Ο διαγωνισμός έχει προϋπολογισμό 2.000.000 ευρώ. Στην φάση των οικονομικών προσφορών συνεχίζει η εταιρία Μπουμπούνα για τα καύσιμα, δύο εταιρίες για τα ελαιολιπαντικά.

Χθες κατατέθηκε ένσταση επί του πρακτικού της επιτροπής, από την εταιρία Σαμέρκας, η οποία απερρίφθη. Δεν αποκλείεται ωστόσο η εταιρία Σαμέρκας που εξαιτίας της απόφασης της επιτροπής δεν συνεχίζει στο διαγωνισμό, να επανέλθει με νέες ενστάσεις ή να προσφύγει στο δικαστήριο.

Εγκρίθηκε το πρακτικό ανοίγματος οικονομικών προσφορών για την προμήθεια ανταλλακτικών οχημάτων και μηχανημάτων, έτους 2016. Μία μόνο εταιρία συμμετέχει στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, για την προμήθεια ελαστικών, η οποία είναι, των Αφών Κουτσούκουστα, με προσφορά 65.000 ευρώ.

Τέλος σε δύο περιπτώσεις θα γίνει απευθείας διαπραγμάτευση, μετά από δύο διαγωνισμούς χωρίς αποτέλεσμα, για την εκμίσθωση του παλιού κυλιδρόμυλου στον Αμυγδαλεώνα και την εκμίσθωση κοινόχρηστου χώρου 97 τ.μ. στην πλατεία Κρίτωνος Κονσουλίδη.

 

Διαβάστε επίσης