• 3 Μαΐου 2024,

Η αγορά συνεχίζει να περιμένει τους καταναλωτές

 Η αγορά συνεχίζει να περιμένει τους καταναλωτές

Είναι ολοφάνερο ότι η τοπική αγορά έχει παράπονα αφού η εορταστική κίνηση ακόμη δεν έχει αρχίσει. Όσοι πιστεύουν ότι τα παράπονα των επαγγελματιών σχετίζονται με την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών, σφάλουν. Η βροχή έπαιξε το ρόλο της τόσο την Κυριακή όσο και την Τρίτη. Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα που μπλοκάρει την καταναλωτική κίνηση είναι η οικονομική δυσπραγία.

Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει η αγορά. Οι καταστηματάρχες περιμένουν την καταναλωτική κίνηση τις δύο τελευταίες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Καβάλας Βασίλης Λεμονίδης μίλησε στο ραδιόφωνο της ΠΡΩΙΝΗΣ με αφορμή την περιορισμένη αγοραστική κίνηση, τις ημέρες της βροχόπτωσης και των άσχημων καιρικών συνθηκών. Ο κ. Λεμονίδης διευκρίνισε ότι το πρόβλημα της αγοράς δεν είναι η κακοκαιρία αλλά το γεγονός ότι οι καταναλωτές δε διαθέτουν χρήματα. Ο πρόεδρος σημείωσε ότι ελάχιστη ήταν η κίνηση που παρατηρήθηκε κατά τις ημέρες του Δεκεμβρίου και έκανε λόγο για «18 ημέρες απογοήτευσης». Πουθενά δεν έχει δουλειά, συμπλήρωσε ο κ. Λεμονίδης.

Η πτώση του τζίρου διαπιστώνεται τώρα, από τις αρχές του μήνα έως και σήμερα, ακόμη και στα παραδοσιακά είδη. Η αισιοδοξία μας πήγε περίπατο, παρατήρησε ο κ. Λεμονίδης, που υιοθετεί την εκτίμηση των συναδέλφων του σύμφωνα με την οποία κίνηση θα καταγραφεί μόνο μια – δυο μέρες πριν από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Οι μικρομεσαίοι έμποροι της αγοράς αναμένουν τις επισκέψεις των καταναλωτών στα μαγαζιά τους την ερχόμενη Κυριακή (προπαραμονή) και τη Δευτέρα (παραμονή Χριστουγέννων), καθώς και το αντίστοιχο διήμερο πριν από την Πρωτοχρονιά.

Εντωμεταξύ, ο καιρός βελτιώνεται ακόμη περισσότερο από σήμερα. Η αγορά λειτουργεί βάσει του διευρυμένου εορταστικού ωραρίου τις πρωινές και απογευματινές ώρες. Οι δύο επόμενες Κυριακές, στις 23 και στις 30 Δεκεμβρίου, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν κανονικά.

 

Διαβάστε επίσης