• 19 Μαΐου 2024,

Η αγορά της Καβάλας πριν το click away: Μαγαζιά ανοίγουν, κλείνουν και μια στολισμένη Χριστουγεννιάτικα καφετέρια!

 Η αγορά της Καβάλας πριν το click away: Μαγαζιά ανοίγουν, κλείνουν και μια στολισμένη Χριστουγεννιάτικα καφετέρια!

Το κείμενο που ακολουθεί είναι προϊόν έρευνας προηγούμενων ημερών στην αγορά της πόλης.

Από χθες τα δεδομένα άλλαξαν. Παρόλα αυτά υπάρχει ενδιαφέρον για τη συμπεριφορά των μικρομεσαίων όλο το προηγούμενο διάστημα, πριν ανακοινωθεί και εφαρμοστεί η διαδικασία του click away. Το click away δοκιμάζεται από χθες και στην Καβάλα.

Η απογοήτευση των επαγγελματιών ήταν φανερή κι εκδηλώθηκε ποικιλότροπα από την πρώτη στιγμή που το click away ανακοινώθηκε. Υπήρξαν προετοιμασίες και φιλότιμες προσπάθειες, οι οποίες τελικά ανέδειξαν το μέγεθος του προβλήματος.

Εξ αυτού του λόγου αρκετοί επαγγελματίες έλεγαν το Σαββατοκύριακο ότι ήταν προτιμότερο το lockdown να συνεχιστεί!

Αυτό ισχύει για πολλές επιχειρήσεις που καλώς ή κακώς δεν είχαν καμία υποδομή στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Στους ανθρώπους που έτρεχαν Παρασκευή και Σάββατο μπας και προλάβουν και οργανωθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το κλείσιμο της αγοράς αποφασίστηκε από την Κυβέρνηση αρχές Νοέμβρη. Κανείς δεν περίμενε ότι θα είχε τόσο μεγάλη διάρκεια. Κανείς δεν περίμενε τόσο διαφορετικό και τόσο επικίνδυνο το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Δόθηκε απ’ όλους προτεραιότητα στην υγεία αλλά η αγορά, στην προκειμένη περίπτωση η αγορά της Καβάλας, προσπάθησε να αντέξει. Με την εμπειρία του προηγούμενου λοκ ντάουν. Αυτός ήταν ο λόγος που πιο πολλά μαγαζιά σε σχέση με την Άνοιξη απέφυγαν να κλείσουν.

Προτίμησαν να υιοθέτησαν το take away, ή έβαλαν τηλέφωνο επικοινωνίας στη βιτρίνα τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι επαγγελματίες ήταν στα μαγαζιά τους περιμένοντας μια τυχαία πώληση που έκαναν σιωπηρά μα ουσιαστικά.

Δεν ήταν παρατυπία από πλευράς τους. Ήταν μια άμυνα, τηρώντας φυσικά τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού. Γιατί ότι κι αν έκαναν οι μικρομεσαίοι το προηγούμενο διάστημα, το έκαναν με μεγάλη προσοχή στην προτεραιότητα της υγείας. Κι αυτό ωστόσο δεν ήταν εύκολο αφού ο κόσμος δεν κατέβαινε στην αγορά. Προσέχοντας κι αυτός πρώτα την υγεία του.

Τις προηγούμενες ημέρες (και) το κατάστημα Public άνοιξε την κεντρική του είσοδο πουλώντας προϊόντα σε επαγγελματίες μόνο ή εξυπηρετώντας όσους είχαν κάνει ηλεκτρονική παραγγελία. Αυτή τη δυνατότητα δεν την είχαν οι μικρομεσαίοι.

Τα σούπερ μάρκετ συνέχιζαν έναν γνωστό αθέμιτο ανταγωνισμό κι ας τους απαγορεύτηκε –επιτέλους- η πώληση ειδών που δεν ήταν πρώτης ανάγκης. Ταυτόχρονα προετοιμάστηκαν στο κέντρο της Καβάλας νέες επιχειρήσεις. Κυρίως φαγητού. Ένα διαφορετικό μοντέρνο ιχθυοπωλείο λειτουργεί από σήμερα στη Μ. Αλεξάνδρου. Είναι το πρώτο σε πεζόδρομο. Σνακ μπαρ είναι έτοιμο να λειτουργήσει στην Βενιζέλου κι ένα ακόμη ετοιμάζεται στην Ομόνοια.

Με την έναρξη της νέας καραντίνας έκλεισε οριστικά επιχείρηση υποδημάτων στον πεζόδρομο της Μ. Αλεξάνδρου. Ανακοίνωσε οριστική διακοπή λειτουργίας το ιστορικό για τη διασκέδαση της Καβάλας «Centro».

Είναι έτοιμο και θα λειτουργήσει άμεσα σούπερ μάρκετ στο Σίγμα (οδός 7ης Μεραρχίας). Ισόγειο κατάστημα στο αδιέξοδο της οδού Ηπείρου, ανοίκιαστο εδώ και καιρό, μετατράπηκε σε διαμέρισμα ενώ αισθητή κάνουν την παρουσία τους στην αγορά οι ιδιώτες του ρεύματος.

Πλέον πολλές εταιρίες έχουν δικό τους κατάστημα. Συνήθως σε εμπορικά σημεία του κέντρου της πόλης. Τέλος και ως προς την εστίαση υπάρχει η περίπτωση ιδιοκτήτη καφετέριας ο οποίος νομίζοντας ότι ο χώρος θα ξαναλειτουργήσει (λόγω εορτών) τον στόλισε χριστουγεννιάτικα.

Μια μέρα μετά έλαβε… δώρο από το κράτος. Την ανακοίνωση ότι η εστίαση θα εξεταστεί αν ανοίξει μετά τις 7 Γενάρη!

Όποιος έως και το Σάββατο έκανε μια βόλτα στην αγορά έβλεπε στις εισόδους των κλειστών μαγαζιών την ίδια εικόνα. Την αλληλογραφία των λογαριασμών. Ειδοποιήσεις από κατανάλωση νερού, ρεύματος.

Επιστολές από τράπεζες κτλ. Αυτοί οι λογαριασμοί που δεν είχαν λοκ ντάουν, μοιράζονταν κανονικά στις επιχειρήσεις το προηγούμενο διάστημα. Κι ενώ για όλους υπήρχε και υπάρχει η προτεραιότητα της υγείας, οι λογαριασμοί που στέλνονταν σα να μην τρέχει τίποτα δημιουργούσαν επιπλέον πίεση και αγωνία.

Που; Μα φυσικά στους μικρομεσαίους. Στα θύματα μιας κατάστασης που έγινε για καλό αλλά μάλλον όχι με την στήριξη που άξιζε η «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας.

Διαβάστε επίσης