Την Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2020 αναρτήθηκε στη Διαύγεια απόφαση επιβολής δημοσιονομικής διόρθωσης και ανάκτησης χρηματικού ποσού 135.000 ευρώ σχετικά με επενδυτικό σχέδιο που ανέλαβε να υλοποιήσει στην Κομοτηνή επιχειρηματίας από την Καβάλα.
Επειδή αυτό δεν φαίνεται να υλοποιήθηκε όπως προβλέπονταν, το δημόσιο ζητά να του επιστραφούν τα χρήματα της επιδότησης. Ο επιχειρηματίας σύμφωνα με την προαναφερθείσα απόφαση υποχρεούται να επιστρέψει τα χρήματα εντός 15 ημερών. Διαφορετικά θα βεβαιωθούν στην εφορία.
Μπορεί φυσικά να αμφισβητήσει τη διαδικασία, προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη.
Η ιστορία ξεχωρίζει για δύο λόγους. Για το ύψος του ποσού που πρέπει να επιστραφεί και για το ότι επρόκειτο για επενδυτικό σχέδιο λειτουργίας ξενοδοχείου τριών αστέρων στην Κομοτηνή, το οποίο δεν φαίνεται να λειτούργησε ποτέ.
Σίγουρα δεν λειτουργούσε όταν έπρεπε κι όταν έγινε ο σχετικός έλεγχος. Όλα αυτά προέκυψαν μετά από ανώνυμη καταγγελία κι ενώ αρχικά οι φερόμενες παρατυπίες δεν είχαν γίνει αντιληπτές. Εξ αυτού του λόγου ο ενδιάμεσος φορέας της ΑΜΘ κατάβαλε στην εταιρία (του επιχειρηματία) τόσο την πρώτη δόση της επιχορήγησης όσο και την δεύτερη και τελευταία. Μεσολάβησε ωστόσο μια ανώνυμη καταγγελία, η οποία εξετάστηκε με τα προαναφερθέντα αποτελέσματα.
Τη δημοσιονομική διόρθωση και ανάκτηση (επιστροφή στο δημόσιο) των χρημάτων ζητά η Ειδική Γραμματεία Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η προτεινόμενη επένδυση αφορούσε το προηγούμενο ΕΣΠΑ (2007-2013) και το πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας Επιχειρηματικότητας Καινοτομίας. Η πρόταση εντάχθηκε για να χρηματοδοτηθεί στο πρόγραμμα «Ενίσχυση ΜμΕ των τομέων μεταποίησης- τουρισμού- εμπορίου».
Τον Σεπτέμβρη του 2014 δόθηκε η πρώτη δόση των χρημάτων. Τον Δεκέμβρη του 2016 και τον Γενάρη του 2017 όλα τα υπόλοιπα της δημόσιας συμμετοχής. Κι ενώ όλα εξελίσσονταν ομαλά (για το έργο παρεμβάσεων- μετατροπών 4οροφης οικοδομής σε ξενοδοχείο τριών αστέρων) μεσολάβησε ανώνυμη καταγγελία.
Το περιεχόμενο της αναφέρεται στο έγγραφο της υπηρεσίας (και της δημοσιονομικής διόρθωσης κτλ) ως μια καταβεβλημένη επιχορήγηση χωρίς το έργο να ολοκληρωθεί. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε ομάδα επιθεώρησης που τον Οκτώβρη του 2018 άρχισε να εξετάζει από την αρχή το όλο θέμα.
Σύμφωνα με την υπηρεσία του Υπουργείου «… ο ενδιάμεσος φορέας (που κατέβαλε την επιχορήγηση) δεν μερίμνησε όταν έπρεπε να παραλάβει την οριστική έναρξη λειτουργίας (του ξενοδοχείου). Αυτός για τον ενδιάμεσο φορέα ήταν λόγος να εξεταστεί η απένταξη ή όχι της πρότασης.
Το σήμα λειτουργίας (του ξενοδοχείου) ουδέποτε εκδόθηκε». Σημειώνεται ότι τελικά η έναρξη λειτουργίας του ξενοδοχείου γνωστοποιήθηκε αρμοδίως με έναν νέο τρόπο (που προβλέπονταν τότε) αλλά με καθυστέρηση αρκετών μηνών. Σημειώνεται ότι ακόμη κι αυτή η διαδικασία θεωρείται παρατυπία αφού στο πρόγραμμα προβλέπονταν όλα να γίνουν διαφορετικά.
Τον Νοέμβρη του 2018 έγινε επί τόπου έλεγχος στο ξενοδοχείο στην Κομοτηνή. Ο έλεγχος – σύμφωνα με το έγγραφο- διαπίστωσε: «…το τουριστικό κατάλυμα δεν λειτουργούσε και ήταν κλειστό. Δεν υπήρχε προσωπικό της επιχείρησης ούτε και οποιοσδήποτε άλλος εργαζόμενος που να ασχολείται σε εργασία σχετική με το κτίριο (π.χ οικοδομική, ηλεκτρολογική, καθαριότητας κλπ.) παρά την ύπαρξη εκκρεμών εργασιών προς αποπεράτωση (ράμπα προσβασιμότητας ΑΜΕΑ, κεντρικό εξωτερικό κλιμακοστάσιο, εξωτερικός φωτισμός κλπ.).
Εξωτερικά του κτιρίου δεν υπήρχε ανηρτημένη πινακίδα με τον τίτλο του ξενοδοχείου, ούτε και οποιαδήποτε άλλη πινακίδα σήμανσης των εγκαταστάσεων (π.χ. receptionκλπ.). Η γενικότερη εικόνα των εξωτερικών εγκαταστάσεων με την εμφανή έλλειψη τάξης, οργάνωσης και καθαριότητας παρέπεμπαν σε μη λειτουργούσα ξενοδοχειακή μονάδα».
Σήμερα βρίσκει κάποιος στο διαδίκτυο την επιχείρηση (αν είναι η ίδια) αλλά όχι ως ξενοδοχείο. Αναφέρεται (με το ίδιο όνομα που θα είχε το ξενοδοχείο τριών αστέρων) επιχείρηση δωματίων (room).