Η αναβίωση του εθίμου «Αύγουστος-Παραύγουστος» από το Σύλλογο Γυναικών Παναγίας Θάσου (φωτογραφίες)

 Η αναβίωση του εθίμου «Αύγουστος-Παραύγουστος» από το Σύλλογο Γυναικών Παναγίας Θάσου (φωτογραφίες)

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Παναγία Θάσου, η αναβίωση του εθίμου Αύγουστος-Παραύγουστος, από τον Πολιτιστικό και Κοινωνικό Σύλλογο Γυναικών Παναγίας, στην πλατεία της τοπικής κοινότητας, όπως γίνεται εδώ και έντεκα χρόνια.

Οι γυναίκες του συλλόγου, ντυμένες παραδοσιακά και κερνώντας σε δίσκους σταφύλια με καρύδια, ξεκίνησαν την διαδρομή με τα πόδια , από τις πηγές μαζί με τον Δήμαρχο Θάσου Ελευθέριο Κυριακίδη, μια πομπή που κατέληξε στην πλατεία του χωριού ενώ ο δρόμος από την Εκκλησία μέχρι την κοινότητα γέμισε με φωτιές που πηδούσαν τα μικρά παιδιά, φωνάζοντας Αύγουστος-Παραύγουστος και τραγουδούσαν.

Πλήθος κόσμου, ντόπιοι και τουρίστες, παρακολούθησαν το δρώμενο και όλοι μαζί κατέληξαν στην πλατεία του χωριού. Εκεί έλαβε χώρα η προγραμματισμένη μουσικοχορευτική εκδήλωση του πολιτιστικού συλλόγου γυναικών Παναγίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Θάσου Ελευθέριος Κυριακίδης ο οποίος απήγγειλε έναν σύντομο χαιρετισμό, αμέσως μετά  προλόγισε την εκδήλωση η ποιήτρια Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου, παρουσία της προέδρου του συλλόγου Σοφίας Τζεναλής-Χρυσάφη.

Στην εκδήλωση παρόντες ήταν και ο πρόεδρος ΔΕΥΑΘ κύριος Κωνσταντίνος Μανίτσας, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Παναγίας κύριος Γιάννης Κοντοβάς, ο κύριος Γιάννης Οικονόμου καθώς και ο Αρχιμανδρίτης πάτερ Παντελεήμων Σάββας του χωριού.

Κέφι, χορός, χαρά ένωσαν τους ντόπιους με τους ξένους σε ένα αληθινό πανηγύρι αγάπης και ανθρωπιάς που κράτησε για πολλές ώρες και τελείωσε με την λαχειοφόρο αγορά και την αίσθηση ότι οι άνθρωποι μπορούν να ενωθούν πολύ πιο άμεσα μέσα από τις παραδόσεις και τα έθιμα. Και του χρόνου με υγεία και Καλή Παναγία!

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Διαβάστε επίσης