Η αντιπολίτευση δεν ενέκρινε υποβολή πρότασης σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα – Αντικείμενο του οποίου θα ήταν παρεμβάσεις- μελέτες για την Παναγία

 Η αντιπολίτευση δεν ενέκρινε υποβολή πρότασης σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα – Αντικείμενο του οποίου θα ήταν παρεμβάσεις- μελέτες για την Παναγία

Αυτό που έγινε το βράδυ της Δευτέρας, στο τέλος της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, δεν είναι καθόλου συνηθισμένο. Δεδομένων των ειδικών συνθηκών στη σύνθεσή του, η αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία.

Απέρριψε την πρόταση του Δήμου Καβάλας για τη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Αντικείμενο του οποίου θα ήταν έργα και μελέτες στη συνοικία της Παναγίας.

Αρχικά το θέμα εισήχθη ως έκτακτο. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ήταν εξ αρχής αρνητικοί στη ψήφιση του. Ζήτησαν ενημέρωση αναλυτική.Ο Δήμαρχος εξήγησε ότι υπάρχουν προθεσμίες για την κατάθεση της πρότασης.

Απορρίφθηκε (κακώς όπως αποδείχθηκε) η ιδέα συζήτησης του σε ξεχωριστή συνεδρίαση (χθες ή σήμερα) και έτσι οι δύο εισηγήτριες (σύμβουλοι του Δημάρχου) κυρίες Σαμουρκασίδου και Χατζηβαρύτη ετοιμάστηκαν μέσα στις ώρες που μεσολάβησαν. Επανήλθαν με περισσότερα στοιχεία και ένα τετρασέλιδο με λεπτομέρειες για το πρόγραμμα, όταν η συνεδρίαση ολοκληρώνονταν κι αφού είχε συζητηθεί και ψηφιστεί το θέμα των δημοτικών τελών του 2020.
Περίπου στη 1.30 τα ξημερώματα της Τρίτης ξεκίνησε η συζήτηση επί της πρότασης. Αρκετοί σύμβουλοι επικαλέστηκαν την αιφνίδια διαδικασία και την όχι καλή τους ενημέρωση.

Ρώτησαν τις δύο κυρίες, οι ερωτήσεις απαντήθηκαν αλλά οι σύμβουλοι ισχυρίστηκαν ότι δεν καλύφθηκαν. Υπήρξαν και άλλες προσεγγίσεις του τύπου «… θα γίνει φαγοπότι που θα πάει καπνός» κτλ.

Αυτήν την άποψη διατύπωσε ο κ. Νίκος Μαυρίδης. Ενώ ο κ. Βαγγέλης Παππάς απευθυνόμενος στο Μάκη Παπαδόπουλο είπε με αρκετή δόση ειρωνείας «Εσένα Μάκη δε σε βάλανε στο κόλπο».
Χθες το πρωί ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του κ Παπαδόπουλου κ. Γιάννης Μούτλιας δήλωσε στο ραδιόφωνο της Πρωινής ότι δεν είναι σωστό στους συμμετέχοντες φορείς στην πρόταση να περιλαμβάνονται ο πρώην εργοδότης του κ. Μουριάδη.

Εννοούσε το ξενοδοχείο Ιμαρέτ και το ινστιτούτο «Μωχάμετ Αλή».
Στη συζήτηση δημιουργήθηκε ένταση και ο κ. Μουριάδης εκνευρίστηκε όταν αντιλήφθηκε ότι η πρόταση δεν επρόκειτο να εγκριθεί. Ρόλο έπαιξαν υπονοούμενα και υποτιμητικές για την πρόταση προσεγγίσεις που ακούγονταν συνεχώς στην αίθουσα. Μάλιστα αποχώρησε από τη συνεδρίαση λίγο πριν ολοκληρωθεί. Τελικά η πρόταση απορρίφθηκε. Χάθηκε μια ευκαιρία.

Ο Δήμος Καβάλας δεν θα καταθέσει πρόταση, δεν θα διεκδικήσει το ποσό 4,7 εκ ευρώ της ιδέας που είχε ετοιμάσει. Σημειώνουμε ότι υπέρ της κατάθεσης της πρότασης –από την αντιπολίτευση- ψήφισε ο κ. Ξανθόπουλος. Κι αυτός με επιφυλάξεις, όπως είπε.
Για την εξέλιξη της συγκεκριμένης ψηφοφορίας η κ. Δρακονάκη την Τρίτη το πρωί είπε μεταξύ άλλων στο ραδιόφωνο της Πρωινής: «Θεωρώ ότι η διοίκηση αδίκησε τον εαυτό της. Ο Δήμαρχος θύμωσε και αποχώρησε. Δεν σχολιάζω την αντίδραση του όπως δεν σχολιάζω τα όσα ακούστηκαν περί του Ιμαρέτ κτλ. Δεν δέχομαι αυτά τα επιχειρήματα. Η διοίκηση έφερε την πρόταση επιπόλαια και την τελευταία στιγμή. Καλό είναι σε αυτές τις περιπτώσεις να υπάρχει μια προετοιμασία και ενημέρωση των επικεφαλής. Επικράτησε τελικά μια χάβρα Ιουδαίων με θύμα το ευρωπαϊκό πρόγραμμα».
Ο κ. Γιώργος Γραμμένος είπε: «Η διοίκηση έπρεπε να δεχθεί την πρόταση μας για μια συνεδρίαση και συζήτηση του θέματος την Τετάρτη (σήμερα). Κακώς βιάστηκε. Έγινε κακός χειρισμός του θέματος». Τέλος ο Θόδωρος Μουριάδης είπε (στο ραδιόφωνο της Πρωινής) ότι η παράταξη του κ. Παπαδόπουλου αντέδρασε λόγω μένους που έχει προς το πρόσωπο του. Επανέλαβε ότι αυτό οφείλεται στο αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής των εκλογών. Ο κ. Μουριάδης συνέχισε: «Χάθηκε η ευκαιρία ο Δήμος Καβάλας να διεκδικήσει τα 4,5 εκ ευρώ της πρότασης. Τους πείραξε όταν είδαν μέσα στους συνεργαζόμενους εταίρους τα ονόματα του Ιμαρέτ και του ΜΟΗΑ. Δεν πήγαινε το μυαλό μου ότι το θέμα τελικά δεν θα ψηφίζονταν».
ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΛΑΜΒΑΝΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ
Κυκλοφοριακή μελέτη Παναγίας (70.000€) Δήμος Καβάλας
Παρεμβάσεις προσβασιμότητας (6 αναβατήρες) (30.000€) Δήμος Καβάλας
Αποκατάσταση και επανάχρηση 1ου Δημοτικού Σχολείου (200.000€) Δήμος Καβάλας
Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου Παλιάς Μουσικής (200.000€) Δήμος Καβάλας
Δημιουργία δύο «κήπων τσέπης» (70.000€) Ιμαρέτ
Περιμετρικό Μονοπάτι Παλιάς Πόλης (500.000€) Δήμος Καβάλας
Αναβάθμιση κτιρίου δίπλα στο 5ο Γυμνάσιο για στέγαση χώρου εκπαίδευσης και επιχειρηματικότητας (20.000€) Δήμος Καβάλας
Διαχείριση κτιριακού αποθέματος Παλιάς Πόλης (έρευνα και πλατφόρμα blockchain) (80.000€) Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Ψηφιακό μοντέλο μέτρησης κλιματικής αλλαγής και επίδρασης στα διατηρητέα κτίρια (140.000) Έδρα UNESCO CONEECT
Ψηφιακός καμβάς για αναβάθμιση τουριστικής εμπειρίας (337.000€) ITE-Κρήτη
Εργαστήρια εκμάθησης τοπικής ιστορίας (30.000€) ΙΚΚΙΚ
Κατάρτιση ενηλίκων σε παραδοσιακά επαγγέλματα (90.000€) ΙΚΚΙΚ
Πλατφόρμα επιχειρηματικότητας (200.000€) Δημωφέλεια
Πρόγραμμα υποτροφιών επιχειρηματικότητας (300.000€) Δημωφέλεια
Ανάδειξη άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της δημιουργίας μουσείου παραμυθιού (100.000€) Παραμυθάδες ΜΚΟ
Μουσείο Ήχων στην Παλιά Μουσική (205.000€) Δημωφέλεια
Θερινό Πανεπιστήμιο Μουσικής (275.000€) Δημωφέλεια
Πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών (124.300€) KORAX ΜΚΟ
ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ
Ο Δήμος Καβάλας (Επικεφαλής του έργου), η Δημωφέλεια, Διεθνές Πανεπιστήμιο – UNESCO _Con-E-Ect, Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη, KORAX ΜΚΟ (Lucy Art Residency), Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων & Ιστορίας Καπνού, Ινστιτούτο Μωχάμετ Αλή, Ξενοδοχείο Imaret, Παραμυθάδες MKO, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Urbasοfia_ τεχνικός σύμβουλος του έργου.

Διαβάστε επίσης