Η απάντηση Λυχούνα στην πρόσκληση για την απολογία του

 Η απάντηση Λυχούνα στην πρόσκληση για την απολογία του

Της προστασίας των μνημείων ….. τα γυρίσματα… πως ξανα-ανταμώνουμε με … την υπουργική μαγκιά μετά από 15 χρόνια!

Την εποχή του Σοσιαλισμού του Κολωνακίου (κατά το Champaign Socialism) και των offshore για μίζες, δηλαδή την εποχή Κώστα Σιμίτη, ένα γραφείο/επιχείρηση ηλεκτρολογικού υλικού Αθηνών, από αυτές που βλέπουν την επικράτεια ως Άγγλοι αποικιοκράτες του 18ου αι. την Αφρική στήνει την εξής φάμπρικα.

“Μελετά” τον φωτισμό κάποιων κτιρίων/μνημείων. Μετά, με προφανές πολιτικό δόντι, το “πουλάει” στην ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΕΗ (η χαρά του πολιτικάντη), η οποία θα το χρηματοδοτούσε στο πλαίσιο του υπερφωτισμένου προγράμματος “ΦΩΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ” (είναι και βαρετοί στους τίτλους).

Ο τοπικός πασόκος βουλευτής Ηλίας Παπαδόπουλος νομίζοντας πως υποστηρίζει τον τόπο του απαιτεί για να συναινέσει, να ενταχθούν και οι Καμάρες στο πρόγραμμα (μου το είπε ο ίδιος στο γραφείο της τότε εφημερίδας του).

Η “μελέτη” ήταν one size fits all. Για κοντή, για ψηλή, για με μέση, για χοντρή, φούστα φέρει κλαρωτή!

Η φούστα βεβαίως είχε χιλιάδες μέτρα καλωδίων και συγκεκριμένα φωτιστικά σώματα. Και ορθώς το υποπτεύεστε, ο μελετητής ήταν και κατασκευαστής/προμηθευτής. Η μελέτη επί θητείας της θεοπροβλήτου δεσποίνης μαγκίσσης… περνάει μετά ΒΑΙΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΔΩΝ από το προσφιλές μας Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και αρχίζει η κοπτοραπτική! Να τα χιλιόμετρα καλωδίων. Οι καμάρες θα γίνονταν Harrods!

Στην περίπτωση του υδραγωγείου Καβάλας, ο τότε προϊστάμενος Κ. Τσουρής αντιστέκεται! Βρισκόταν σε εξέλιξη το έργο αποκατάστασης του μνημείου και ταμπουρώθηκε πίσω από το γεγονός πως στο μνημείο  γίνονται εργασίες και υπάρχει προσωπικό, άρα δε μπορεί να υπάρχουν ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Η πίεση που δέχτηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο και την τότε Γ.Γ. ήταν της γνωστής πλέον πγοιότητας.

Αλλά άντεξε! Στο μνημείο δεν μπήκε φωτισμός Harrods.

To 2007 με δήμαρχο δεξιό Εριφυλλίδη, κυβέρνηση ΝΔ και Γ.Γ. ΥΠΠΟ τον πεπτοκότα Ζαχόπουλο, το γνωστό γραφείο Αθηνών σκέφτηκε πως δεν είχε βάλει φούστα κλαρωτή στο Υδραγωγείο. Την πέφτει στο Δήμο και ο Δήμος στη Περιφέρεια ΑΜΘ.

Η τελευταία υπογράφει ένταξη έργου σε ακίνητο τρίτου χωρίς την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ακινήτου (ΥΠΠΟ, 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων). Σε κοινή συνέντευξη με τον τότε δήμαρχο και στα τελειώματα του έργου αποκατάστασης του μνημείου, λέω:

Τώρα που τελειώνει το έργο, πρέπει να δούμε και το φωτισμό του μνημείου. “Είσαι γελασμένος και αδιάβαστος αρχαιολόγε” αναφώνησε ο δήμαρχος (τι έχω ακούσει ο δόλιος) υπάρχει εγκεκριμένη από το .. ναι,ναι…. ΚΑΣ μελέτη που έχει ενταχθεί στο Γ’ Κ.Π.Σ.! Τον έπιασα στην άκρη και του είπα πως δεν πιστεύω να λέτε την παλιά με τα χιλιάδες μέτρα καλωδίων; “Εγώ είμαι γιατρός και έχω εκλογές, δε ξέρω τι μου λες!” απάντησε με το γνωστό στην πόλη ύφος. Από εκεί ξεκίνησε ο αγώνας.

Πάλι σουρλουλού των μέσων και του καυγά (τότε δεν είχε φβ.). Ο δήμαρχος τηλεφωνούσε στο ΥΠΠΟ και έλεγε οι αριστεροί και κακοί (ΩΩΩΩΩ!) αρχαιολόγοι με υποσκάπτουν και έχω εκλογές… το ΥΠΠΟ… πόντιος πιλάτος… σεβάσμιοι συνάδελφοι μας συμβούλεψαν, εάν δεν σας στηρίξει ο Ζαχόπουλος, το έχετε χαμένο.

Και τότε πήγα στην εισαγγελέα, καλή της ώρα όπου και να είναι! Της εξήγησα την υπόθεση και το εργασιακό μου καθεστώς, συμβασιούχος στο έργο. Πολύ καλά μου είπε, για να μην εκτεθείτε, φέρτε μου εφημερίδες και αναλαμβάνω εγώ! Η έρευνα ξεκίνησε αυτεπαγγέλτως και το έργο πάγωσε. Ο δήμαρχος έχασε τις εκλογές κατηγορώντας την κακιά αρχαιολογική υπηρεσία γιατί τον εμπόδισε.

Νέα μελέτη από τον Γιάννη Ηλιάδη έγινε για το φωτισμό από ιστούς εκτός του μνημείου και πέρασε από το ΚΑΣ, παρά την παρουσία του εκπροσώπου του one size fits all! Harrods στην Καβάλα δεν αποκτήσαμε!

Ούτε όμως και Αγία Σοφία στους Φιλίππους θα επιτρέψουμε!

Αλλά πάλι με μαγκιόρικο τρόπο…και εισαγγελείς; Λυπηθήτε με, έχω πια ΑΣΠΡΑ ΜΑΛΛΙΑ και πάλι η ΝΔ στη κυβέρνηση…. και κάποιοι με ρωτούν πως είναι δυνατόν σε νεοφιλελεύθερο. θατσερικό άνθρωπο να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα!

Διαβάστε επίσης