Η απίστευτη ιστορία δύο πελαργών από την Ξάνθη και την Καβάλα

 Η απίστευτη ιστορία δύο πελαργών από την Ξάνθη και την Καβάλα

Την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερη ιστορία δύο πελαργών, από την Ξάνθη και την Καβάλα, αφηγείται η Εύα Στετς, Συντονίστρια των Δακτυλιώσεων των Λευκών Πελαργών στο Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών (ΕΚΔΠ). Σε ανάρτησή της στην ομάδα «Every Stork in Greece» αναφέρει χαρακτηριστικά:

Δυο πελαργοί – στην Ελλάδα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πελαργοί με δακτυλίδια. Στην αρχή θα τονίσω, ότι οι δυο συγκεκριμένοι πελαργοί είναι (για την ώρα) οι δυο μεγαλύτεροι σε ηλικία πελαργοί με δακτυλίδια που έχουμε στην Ελλάδα.

Μπορεί όμως (και μακάρι!) να υπάρχει κάποια άλλη επανεύρεση με πελαργό της ίδιας ηλικίας ή με ακόμα μεγαλύτερο (και αυτό μακάρι). Για την ώρα – αυτοί οι δυο – είναι το ελληνικό ρεκόρ όλων των χρονών. Και αυτό κάνει τις επανευρέσεις ξεχωριστές.

Οι δυο πελαργοί στα κολλάζ έχουν και κοινά και διαφέρον. Έτσι θα τους παρουσιάσω. Το πρώτο κοινό είναι ότι έχουν εκκολαφτεί το 2013 και ότι, όταν ήταν νεοσσοί, έχουν δακτυλιώθει από μένα. Η διαφορά τους είναι ότι ο ένας κατάγεται από την περιοχή της Ξάνθης, ο άλλος από την περιοχή της Καβάλας.

Το κοινό τους, ότι και οι δυο φωλιάζουν στην περιοχή της Ξάνθης και ότι τους παρατήρησε η Sasa Michailidou και της αξίζουν πολλά, πολλά συγχαρητήρια. Ο καθένας από τους δυο πελαργούς έχει μια ιστορία… Και όταν μιλάμε για πουλιά που έχουν δώσει επανευρέσεις τόσα χρόνια, ευκολονόητο είναι ότι με τέτοια νέα (εκτός από το επιστημονικό κομμάτι) – υπάρχει και μια συγκίνηση.

Μάλιστα ο πρώτος (αυτός είναι από την Ξανθή) ήταν και ο πρώτος μας ζωντανός πελαργός που έδωσε επανεύρεση. Ήταν τότε (το 2014), νεαρός ακόμα, δεν ήταν στην φωλιά αλλά τριγυρνούσε σε non breeding fraction.

Για πρώτη φορά στις φωλιές είδαμε και τους δυο το 2017 (σε διαφορετικές φωλιές και διαφορετικούς οικισμούς). Από τότε μέχρι σήμερα και οι δυο επιστρέφουν στα μέρη που διάλεξαν. Ο πρώτος δεν ήταν πάντα στην ίδια φωλιά, την άλλαζε μέχρι που κατέληξε σε μια. Ο δεύτερος (αυτός είναι από την Καβάλα) ήταν πιο «σταθερός» (ή πιθανά πιο τυχερός) και από το 2017 μέχρι τώρα – φωλιάζει κάθε χρόνο στην ίδια φωλιά.

Αν κοιτάξετε και τα κολλάζ και την περιγραφή όλα θα είναι πιο καθαρά. Θα προσθέσω ότι και οι δυο πελαργοί επανειλημμένα έχουν γίνει γονείς και τα μικρά τους έχουν δακτυλιώθει από την Sasa. Πολλά χρόνια πέρασαν αλλά είμαι σίγουρη τις δακτυλίωσεις τότε (εκτός από μένα και την Σάσα) δεν τις έχουν ξεχάσει: Βασίλειος Τερζής, Theodoris Berberidis, Dimitris Kokkinidis, Aris Christidis Katsoulis Vassilis, και Fondoulakou Zoi . Tα νέα είναι και για σας.

Φωτο στο κολλάζ: Sasa Michailidou, Spyros Tsolakidis, Eva Stets

Πηγή: XatnhiNea.gr

Διαβάστε επίσης