Η απόφαση της ΔΕΥΑΚ δεν εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο

 Η απόφαση της ΔΕΥΑΚ δεν εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο

Μαραθώνια ήταν κι αυτή η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 7 το απόγευμα της Δευτέρας, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 2 το πρωί της Τρίτης. Το γεγονός σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη συζήτηση του αιτήματος της αντιπολίτευσης για πρόσφατη απόφαση της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ. Αρκετή ώρα διήρκεσε και η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση όπου τα σημαντικά θέματα (ερωτήματα) δεν ήταν πολλά. Οι πιο πολλές ερωτήσεις και απορίες αφορούσαν μικρής σημασίας καθημερινά ζητήματα.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που ζήτησαν να συζητηθεί η απόφαση της ΔΕΥΑΚ για την μείωση της εγγύησης, ψήφισαν η απόφαση να μην εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο. Πέτυχαν με λίγα λόγια τον στόχο τους αν και αυτός αφορά πρωτίστως διαδικασία και εντυπώσεις, μετά όλα τα άλλα. Στην κρίσιμη ψηφοφορία αργά το βράδυ της Δευτέρας υπέρ της μη έγκρισης της απόφασης ψήφισαν οι παρατάξεις που συνασπίστηκαν κι «έφεραν» το θέμα στη συνεδρίαση. Η διοίκηση επέμενε ότι η απόφαση δεν χρειάζονταν να συζητηθεί, να εγκριθεί ή όχι από το δημοτικό συμβούλιο. Ο Άρης Βέρρος στήριξε την απόφαση της ΔΕΥΑΚ (συμφωνώντας ότι έπρεπε να απασχολήσει τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου) ενώ ο Χρήστος Ποτόλιας προσέγγισε το θέμα από τη δική του πλευρά. Πολύ διαφορετική σε σχέση με την άποψη και των μεν και των δε. Κατόπιν τούτου η απόφαση δεν εγκρίθηκε κι από την Τρίτη το πρωί δεν ισχύει. Αυτό σημαίνει ότι προσωρινά όπου η επικαιροποίηση των στοιχείων πελατών της ΔΕΥΑΚ απαιτεί καταβολή εγγύησης, θα πληρώνεται ποσό εγγύησης 100 ευρώ και όχι 30.

Πριν από την ημερήσια διάταξη συζητήθηκαν πολλά και διάφορα θέματα. Ο κ. Μουριάδης σχολίασε θετικά την εκλογή νέου προέδρου στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. «Πρόεδρος βγήκε ένας σοβαρός άνθρωπος για να προχωρήσει η ΚΕΔΕ» είπε χαρακτηριστικά. Ο Μάκης Παπαδόπουλος ρώτησε για την επαναλειτουργία του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού, για την κατάσταση στο ανοιχτό κολυμβητήριο και το ενδεχόμενο αλλαγής του τόπου της λαϊκής των Κρηνίδων. Ο Βαγγέλης Παππάς για τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, τη συμφωνία με τον ΤΑΡ και το Υπουργείο στο έργο ύδρευσης της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων. Για τις απλήρωτες καθαρίστριες μίλησε ο Άρης Βέρρος, κανονισμό στη χρήση δημοτικών αιθουσών εκδηλώσεων ζήτησε ο Χρήστος Ποτόλιας. Ο κ. Ποτόλιας επανέλαβε ότι οι αίθουσες ή χώροι θα πρέπει να διατίθενται και στα κόμματα. Ο Γιώργος Γραμμένος κατήγγειλε διακίνηση ναρκωτικών στην κεντρική πλατεία από αθίγγανους. Ο Μπάμπης Δράκος εμμέσως πλην σαφώς έθεσε θέμα ΚΕΠ στο Ζυγό αφού όπως είπε υπήρχαν προϋποθέσεις από το 2010. Ο κ. Δράκος ουσιαστικά αμφισβήτησε την επιτυχία ίδρυσης και λειτουργίας ΚΕΠ στον Αμυγδαλεώνα. Ο κ. Γουνελάς ζήτησε ετοιμότητα ενόψει της επόμενης κακοκαιρίας και ο Νίκος Βογιατζίδης μίλησε για την προστασία αδέσποτων έως ότου ο Δήμος Καβάλας αποκτήσει δικό του νέο μεγάλο κυνοκομείο.

Από τις απαντήσεις του Δημάρχου προέκυψε επιβεβαίωση της καθυστέρησης στο έργο ύδρευσης της ΔΕ Φιλίππων, στο οποίο εμπλέκεται και ο ΤΑΡ. Επέρριψε ευθύνη σε στέλεχος της ΔΕΥΑΚ που δεν έκανε έγκαιρα δουλειά που αφορά τον φάκελο του έργου. Πριν το νέο έργο δημοπρατηθεί κτλ πρέπει να υπάρξει έγκριση περιβαλλοντικών όρων στον υφιστάμενο αγωγό ύδρευσης Κεφαλάρι- Αμισιανά. Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε σήμερα αλλά η καθυστέρηση είναι γεγονός και απροσδιόριστου εύρους.

Δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας «συνεχίστηκε», στη συχνότητα του ράδιο Πρωινή. Επί της μη έγκρισης απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ ο πρόεδρος της Απόστολος Χρόνης είπε: « Αυτό που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο είναι ότι δεν εγκρίθηκε η απόφαση της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ για τη μείωση του ποσού της εγγύησης. Ακυρώθηκε η έκπτωση 70%. Θα δούμε τι θα κάνουμε. Πάντως όσοι ήδη πλήρωσαν εγγύηση με την έκπτωση, δεν θα αλλάξει κάτι». Η δημοτική σύμβουλος Ευαγγελία Δρακονάκη είπε: « Η αλήθεια είναι ότι στη συνεδρίαση κάπου όχι χαθήκαμε στη μετάφραση. Πάντως ο νόμος υπερισχύει σε σχέση με τις αποφάσεις της ΔΕΥΑΚ. Τώρα πρέπει η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ να πάρει νέα απόφαση. Η οποία θα έρθει για έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο». Η κ. Δρακονάκη σημείωσε επίσης ότι οι διαφωνίες της αντιπολίτευσης αφορούν τη διαδικασία και όχι την ουσία της υπόθεσης. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Πεφάνης αναφέρθηκε σε μια δύσκολη συνεδρίαση. «Ήταν ένας πόλεμος εντυπώσεων» τόνισε. Εξήγησε επίσης ότι αυτό που καταργήθηκε είναι η έκπτωση στο ποσό της εγγύησης.

 

Διαβάστε επίσης