• 18 Ιουνίου 2024,
cialis Online φαρμακείο Farmakeio Trikala με τις καλύτερες τιμές στην Ελλάδα. keybank login

Οι απολύσεις συνεχίζονται στη ΒΦΛ -Νέα ερώτηση Χ. Θεοχάρη

 Οι απολύσεις συνεχίζονται στη ΒΦΛ -Νέα ερώτηση Χ. Θεοχάρη

Συνεχίζονται οι απολύσεις στην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων. Την προηγούμενη εβδομάδα απολύθηκε γυναίκα εργαζόμενη, η οποία το κρίσιμο διάστημα των μαζικών απολύσεων ήταν σε άδεια λόγω εγκυμοσύνης. Στη συνέχεια η άδειά της συνεχίστηκε λόγω του νεογέννητου παιδιού της. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες αφού τελείωσε η άδεια μητρότητας, η ίδια εργαζόμενη έλαβε άδεια άνευ αποδοχών. Όταν επέστρεψε στην εργασία της, δεν δέχθηκε να υπογράψει τις νέες συμβάσεις, έτσι χωρίς καμιά ιδιαίτερη αιτιολογία, απολύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα κι αποζημιώθηκε. Ναι μεν η περίπτωση είναι μεμονωμένη, δείχνει ωστόσο την πρόθεση της εταιρίας να μην αποδεχθεί στο εργοστάσιο κανένα εργαζόμενο, αν αυτός δεν δεχθεί τις γνωστές προτάσεις, νέες συμβάσεις Λαυρεντιάδη.

Εν τω μεταξύ το Σωματείο των Απολυμένων προετοιμάζει την επόμενή του κίνηση και δεν αποκλείονται νέες κινητοποιήσεις.

Ερώτημα για το μέλλον των απολυμένων κατέθεσε στις 7 Σεπτέμβρη στη βουλή, ο ανεξάρτητος βουλευτής της Β Εκλογικής Περιφέρειας Αθηνών, Χάρης Θεοχάρης. Ο κ. Θεοχάρης έχει καταθέσει κι άλλες φορές ερωτήσεις στη βουλή, καθώς δηλώνει συμπαραστάτης του αγώνα των απολυμένων. Το κείμενο της ερώτησης του είναι το εξής:

«Στις 13 Ιουλίου 2017 εκδόθηκε η υπ΄ αριθμ. 150/2017 απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου Καβάλας, η οποία κήρυξε παράνομες και καταχρηστικές τις απολύσεις στις οποίες προέβη η ELFE ABEE (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων) σε βάρος 56 εκ των 180 εργαζομένων που προσέφυγαν με ομαδική αγωγή στην ελληνική δικαιοσύνη. Σημειωτέον δε ότι εκκρεμούν δύο επιπλέον ομαδικές αγωγές εργαζομένων της λιπασματοβιομηχανίας.

Η δικαστική απόφαση διαπιστώνει ότι η ELFE ABEE καταστρατήγησε τις διατάξεις του Ν. 1387/1983 περί «ελέγχου ομαδικών απολύσεων και άλλων διατάξεων», καθώς η καταγγελία των εργασιακών συμβάσεων ετελέσθη στο πλαίσιο ειλημμένης απόφασης να απαλλαγεί από το τακτικό εργατικό της δυναμικό χωρίς την καταβολή των προβλεπόμενων αποζημιώσεων, υποβάλλοντας προσχηματική μήνυση κατά του συνόλου του προσωπικού της με σκοπό να απαλλαγεί νομιμοφανώς και αζημίως από αυτό.

Σήμερα, η πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων βρίσκεται σε «πειραματική» λειτουργία έχοντας ως προσωπικό ανειδίκευτους και ανεκπαίδευτους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σε μία βιομηχανία η οποία αφενός υπόκειται στην οδηγία SEVESO περί μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων και αφετέρου συγκαταλέγεται στις επιχειρήσεις για τις οποίες η υπ΄ αριθμ. 4690/12 υπουργική απόφαση απαγορεύει, λόγω επικινδυνότητας, την όποια εργολαβική εργασία στους χώρους παραγωγής.

Την ίδια στιγμή, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) του ΙΚΑ εξέδωσε την από 3/1/2017 απόφαση κατά της ELFE ABEE κρίνοντας ότι παρένθετες εταιρίες που συστάθηκαν και απορρόφησαν παραγωγή και εργαζομένους της μητρικής πρώην βιομηχανίας είναι υπεύθυνες και για τα χρέη της. Οι ελεγκτές μάλιστα του ΚΕΑΟ διαπίστωσαν ότι πρέπει να καταβληθούν ασφαλιστικές εισφορές ύψους 3,2 εκ. ευρώ, ενώ οι συνολικές οφειλές ξεπερνούν τα 15 εκ. ευρώ.

Επειδή τα ανωτέρω ζητήματα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής αλληλεγγύης, ερωτάται η αρμόδια υπουργός:

1.Ποιες είναι οι συνολικές οφειλές της εταιρείας ELFE ABEE (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων) σε Ασφαλιστικά ταμεία; Ποιες οι ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών για την είσπραξη των οφειλών;

2.Με ποιο τρόπο προτίθεσθε να παρέμβετε ώστε να τηρηθεί η εργατική νομοθεσία με δεδομένο ότι οι ψευδείς και προσχηματικές απολύσεις, όπως προκύπτει από τις δικαστικές αποφάσεις αποστέρησαν από τους εργαζόμενους τη δυνατότητα είσπραξης αποζημιώσεων καθώς και του επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ;

3.Ποια τα βήματα στα οποία σκοπεύετε να προβείτε ώστε ν΄ αποκατασταθεί η νομιμότητα στην πρώην βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων λαμβάνοντας υπόψη την μη προσέλευση της διοίκησης στη συμφιλιωτική σύσκεψη στο υπουργείο εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής αλληλεγγύης που είχε προγραμματισθεί στις 24/7/2017 για τον τρόπο εκτέλεσης της υπ΄ αριθμ. 150/2017 δικαστικής απόφασης.

4.Είναι μέσα στο σχεδιασμό της κυβέρνησης να δοθούν μέτρα ελάφρυνσης και ανακούφισης για τους εργαζόμενους, όπως πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές (κάρτα σίτισης) και προγράμματα του ΟΑΕΔ (εκπαίδευση, κατάρτιση, απασχόληση);»

 

 

Διαβάστε επίσης