Η αριθμητική των γάμων στην Καβάλα

 Η αριθμητική των γάμων στην Καβάλα

Η πλειοψηφία των γάμων που δηλώνονται στην Καβάλα είναι πολιτικοί. Αυτό προκύπτει από μια έρευνα της Πρωινής όσον αφορά το έτος 2018.
Με βάση τους γάμους που έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα μας όλο το προηγούμενο έτος φαίνεται ότι τα νέα ζευγάρια προτιμούν –προφανώς για λόγους οικονομικούς κυρίως- τον πολιτικό γάμο ανεξάρτητα αν στη συνέχεια κάποια απ’ αυτά τα ζευγάρια πραγματοποιούν και τον θρησκευτικό.
Φυσικά οι γνωστοποιήσεις γάμων που δημοσιεύονται στην Πρωινή δεν είναι όλοι οι γάμοι που πραγματοποιούνται στην Καβάλα. Ωστόσο επειδή κατά κοινή ομολογία η εφημερίδα μας παραδοσιακά δημοσιεύει τις περισσότερες γνωστοποιήσεις γάμων, έχουμε στα χέρια μας ένα αρκετά μεγάλο αριθμό γάμων που αποτελεί ένα ασφαλέστατο δείγμα για μια αξιόπιστη από κάθε άποψη έρευνα.
Με βάση λοιπόν την έρευνα αυτή προκύπτει ότι για το 2018 οι πολιτικοί γάμοι που δηλώθηκαν στην εφημερίδα μας αποτελούν το 55,62% του συνόλου των γάμων ενώ οι θρησκευτικοί το 44,38%.
Από αυτούς τους γάμους μάλιστα ένα ποσοστό 18,75% είναι μεικτοί γάμοι δηλαδή Έλληνας με ξένη ή ξένος με Ελληνίδα, με τις ξένες νύφες να αποτελούν το 56,66% και τους ξένους γαμπρούς το 43,33%.
Όσον αφορά τις εθνικότητες των ξένων που παντρεύονται Έλληνες έχουμε μια ενδιαφέρουσα ποικιλία. Στους ξένους γαμπρούς υπερισχύουν οι Αλβανοί με ένα ποσοστό περίπου 40% (38,46%) ενώ στις νύφες έχουμε μια πραγματική πανσπερμία όπου όμως η συντριπτική πλειοψηφία (70,5%) προέρχεται από χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Από τη Λετονία, την Αρμενία και τη Ρουμανία μέχρι τη Λευκορωσία, τη Γεωργία και τη Βουλγαρία. Έχουμε όμως νύφες και από το Μεξικό, την Τουρκία, τη Συρία, την Αμερική αλλά και από κεντροευρωπαϊκές χώρες.
Ένα ακόμη στοιχείο που προκύπτει από την υποχρέωση των μελλονύμφων να δηλώνουν και το επάγγελμά τους όταν πρόκειται για πολιτικό γάμο, είναι και η ποικιλότητα των επαγγελμάτων που εμφανίζονται στους ανθρώπους που ενώνονται με τα δεσμά του γάμου.
Έτσι βλέπουμε από μάγειρες μέχρι πιλότους αεροπλάνων και από σερβιτόρους μέχρι αρχιτέκτονες με τους ιδιωτικούς υπαλλήλους πάντως να κυριαρχούν και το ποσοστό τους να φτάνει το 56,20%. Το λυπηρό στοιχείο της έρευνας είναι ότι το 21,35% των μελλονύμφων είναι άνεργοι.
Ενδιαφέρον τέλος παρουσιάζει και ο τόπος που δηλώνεται ότι θα γίνουν οι γάμοι με την Καβάλα να κατέχει φυσικά την πρωτιά με 56,87% αλλά και μια σειρά από άλλες πόλεις και χωριά καθώς επίσης και χώρες του εξωτερικού με πρώτη τη Γερμανία με ποσοστό 8,75%. Το 2018 γάμοι δηλώθηκαν ότι θα γίνουν από τη Σαντορίνη και την Αλικαρνασό της Τουρκίας (Μποντρούμ) μέχρι το Άμπου Ντάμπι και το Μεξικό!
Επίσης γνωστοποιήθηκαν δύο γάμοι με ξένους και τους δύο μελλονύμφους.
Τα συμπεράσματα που βγαίνουν λοιπόν από την έρευνα που πραγματοποίησε η Πρωινή είναι πρώτα από όλα ότι η βαθιά και παρατεταμένη οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα οδήγησε πολλούς νέους στην σαφώς οικονομικότερη λύση του πολιτικού γάμου. Και ευτυχώς που υπήρχε και αυτή η εναλλακτική επιλογή γιατί διαφορετικά πιθανόν να αποτρεπόταν πολλοί γάμοι και να επιβαρυνόταν ακόμη περισσότερο το ήδη οξυμμένο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας.
Από την άλλη μεριά η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, η παγκόσμια οικονομική κρίση και η έξαρση της μεταναστευτικής κρίσης λόγω κυρίως των πολέμων οδήγησε στην αναμενόμενη λίγο – πολύ αύξηση των μεικτών γάμων.
Όλα λοιπόν έχουν μια εξήγηση και είναι τελικά φαινόμενα των καιρών.

Διαβάστε επίσης