Dark Mode Light Mode

Η Χριστουγεννιάτικη κίνηση και ο νέος νόμος για τα Υπεραστικά ΚΤΕΛ

Ικανοποιημένος για την κίνηση των Χριστουγέννων ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας κ. Κώστας Πανταζής.

Αν και ελαφρώς μειώθηκε. Σε διαδικασία συζητήσεων ο νέος νόμος, το μεταφορικό έργο θα ανατεθεί μέσω διαγωνισμού. Στο πλαίσιο νόμου του 2022. Μόνο που ο νόμος αυτός αιφνιδίως αλλάζει.

Η συνέντευξη

Ερ: Πως πήγε η Χριστουγεννιάτικη κίνηση στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ Καβάλας;

Απ: Ήταν ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με πέρσι. Αλλά γι’ αυτό υπάρχει δικαιολογία. Υπάρχει εξήγηση. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών που δεδομένα επηρέασαν την κίνηση και ειδικότερα τα δρομολόγια προς Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Ερ: Πως πήγε το τουριστικό γραφείο που έχει το υπεραστικό ΚΤΕΛ;

Απ: Το τουριστικό γραφείο τα τελευταία χρόνια τα πάει αρκετά καλά. Φέτος, επηρεάστηκε και αυτό. Ματαιωθήκαν κάποιες εκδρομές, ειδικά στα Τρίκαλα. Φοβήθηκε ο κόσμος. Δεν πήγαν προς τα εκεί και κάποιοι σύλλογοι. Είναι λογικό αυτό. Τα δρομολόγια προς Σόφια και Κωνσταντινούπολη γίνονται και σήμερα σε συνεργασία με τουριστικές εταιρείες, μια Βουλγάρικη και μια Τούρκικη. Το χειμώνα δεν υπάρχει μεγάλη κίνηση, ωστόσο τα δρομολόγια πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση.

Ερ: Εξαιτίας των κινητοποιήσεων των αγροτών, είχατε καταργήσει τα πρωινά δρομολόγια για την Αθήνα. Νομίζουμε όμως ότι κάποια έγιναν.

Απ: Από την προηγούμενη Παρασκευή γίνονται κανονικά και το πρωινό και το βραδινό δρομολόγιο προς Αθήνα. Πριν τις γιορτές είχε δοθεί σε κυκλοφορία ο δρόμος. Ήταν πιο εύκολη η κίνηση. Είχε ενδιαφέρον από τον κόσμο και το βάλαμε πάλι το πρωϊνό δρομολόγιο. Υπάρχει μια ώρα περίπου καθυστέρηση αλλά πηγαίνουν κανονικά.

Ερ: Τι γίνεται με το νομοσχέδιο που αφορά τα ΚΤΕΛ:

Απ: Αυτό το νομοσχέδιο που έχει ψηφιστεί το 2022, μας έχει πει ότι θα γίνουν διαγωνισμοί σε όλη την Ελλάδα. Πάνω σε αυτό είμαστε σύμφωνοι. Δε θα γίνεται πλέον ανάθεση του μεταφορικού έργου στα ΚΤΕΛ. Δεν θα έχουμε το λεγόμενο μονοπώλιο. Δεν υπάρχει κανένα θέμα γιατί εμείς δε βλέπουμε ανταγωνιστή στο έργο που κάνουμε. Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε είναι ότι ενώ ο νόμος έλεγε ότι οι διαγωνισμοί θα γίνουν ανά νομό, άλλαξε ξαφνικά και τώρα λέει ότι ο διαγωνισμός θα γίνεται ανά Περιφέρεια. Από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο νόμος που έχει ψηφιστεί μιλάει για διαγωνισμό σε κάθε έναν νομό. Τώρα μας αναγκάζει να γίνει ένας διαγωνισμός για όλους τους νομούς της Περιφέρειας ενώ θα γινόταν 5 διαγωνισμοί. Ένας για κάθε νομό ξεχωριστά. Το πρόβλημα για μας είναι ότι έτσι δεν θα μπορούμε να συμμετέχουμε. Υπάρχουν 5 ΚΤΕΛ με 5 διαφορετικές εταιρείες. Υπάρχει και η ιδιομορφία που έχουν τα ΚΤΕΛ. Τα λεωφορεία τα έχουν οι ιδιοκτήτες. Υπάρχουν πολλές νομικές δυσκολίες. Ζητάμε να αλλάξει αυτό. Διαφορετικά δεν θα συμμετάσχουμε στον διαγωνισμό με ότι αυτό συνεπάγεται και για μας και για τη συγκοινωνία- μεταφορά πολιτών. 

Προηγούμενο άρθρο

Ετοιμάζουν απεργία όσοι συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές

Επόμενο άρθρο

Ο Κώστας Κουνάκος δικαιώνει τις παλιές κοινότητες, διαμαρτύρεται για τη μείωση των πόρων των Δήμων