• 29 Μαΐου 2022,

Η ΔΕΥΑ Θάσου βεβαιώνει στην εφορία παλιά χρέη πελατών της

 Η ΔΕΥΑ Θάσου βεβαιώνει στην εφορία παλιά χρέη πελατών της

Πριν από λίγες ημέρες αναρτήθηκε στη Διαύγεια της ΔΕΥΑ Θάσου η ομόφωνη απόφαση που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της δημοτικής επιχείρησης του Δήμου Θάσου στις 7 Δεκέμβρη 2021.

Με την απόφαση γίνεται γνωστή η πρόθεση της δημοτικής επιχείρησης να στείλει σταδιακά στην εφορία (Δ.Ο.Υ. Καβάλας) ονόματα και στοιχεία οφειλετών. Πρόκειται για αυτούς τους πελάτες της ΔΕΥΑ Θάσου που δεν πληρώνουν λογαριασμό νερού τα προηγούμενα χρόνια. Η περίοδος είναι μεγάλη κι αφορά έτη και πριν το 2019. Προηγούμενες δηλαδή διοικήσεις της ΔΕΥΑΘ και του Δήμου Θάσου.

Το πρακτικό της απόφασης αναφέρεται ότι τα πολλά αυτά χρέη θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της δημοτικής επιχείρησης. Για αυτό και θα επιδιωχθεί ότι ακριβώς προβλέπεται από το νόμο. Να εισπραχθούν τα χρηματικά ποσά μέσω της εφορίας. Η ΔΕΥΑ Θάσου σκοπεύει να εισπράξει απλήρωτους λογαριασμούς νερού που αφορούν και επιχειρήσεις στο νησί (ακόμα και ξενοδοχεία) αλλά και απλούς καταναλωτές. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν υποψίες ότι αυτοί που οφείλουν χρήματα στη ΔΕΥΑ της Θάσου το κάνουν σκόπιμα.

Δηλαδή ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα και μπορούν να πληρώσουν, το αποφεύγουν. Ελπίζοντας –εσφαλμένα- ότι το χρέος στο τέλος μπορεί και να διαγραφεί! Έχουν επίσης τη σιγουριά ότι ενώ χρωστούν, δεν θα υποστούν καμία συνέπεια. Πολύ περισσότερο διακοπή νερού.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν είναι δυνατόν να μην πληρωθούν τα χρήματα που οφείλονται. Κι έτσι η ΔΕΥΑ Θάσου καταφεύγει σταδιακά στο ύστατο μέσο που έχει στη διάθεσή της, να βεβαιώσει κάποια από τα χρέη (ή και όλα αν χρειαστεί) στην εφορία και να τα εισπράξει μέσω αυτής. Είναι κάτι που συνηθίζουν να κάνουν τόσο οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και οι δημοτικές επιχειρήσεις δήμων σε όλη τη χώρα. Νωρίτερα και σε κάθε τέτοια περίπτωση, οι δήμοι και οι δημοτικές επιχειρήσεις εξαντλούν κάθε άλλο μέσο πίεσης.

Για παράδειγμα στέλνουν επιστολές εκεί όπου τους οφείλονται χρήματα. Κάνουν άλλες παρόμοιες ενέργειες (ενοχλήσεις και υπενθυμίσεις). Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει αποτέλεσμα ή δεν υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κι όταν εξαντλήσουν αυτού του είδους την διεκδίκηση των χρημάτων τότε υποχρεώνονται και από το νόμο να καταφύγουν στη εφορία από την οποία ζητούν βοήθεια. Ανάλογη διαδικασία κάνουν σε ετήσια βάση οι Δήμοι της χώρας προκειμένου να εισπράξουν χρήματα- μέσω εφορίας- από τις απλήρωτες κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας. Στην Καβάλα χρέη στην εφορία έχει βεβαιώσει, για να εισπράξει τα προβλεπόμενα ποσά από οφειλέτες του, και ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας.

Διαβάστε επίσης