Η ΔΕΥΑΚ περιόρισε τις διαρροές στο δίκτυο ύδρευσης – Συνέντευξη Απόστολου Χρόνη

 Η ΔΕΥΑΚ περιόρισε τις διαρροές στο δίκτυο ύδρευσης – Συνέντευξη Απόστολου Χρόνη

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Απόστολος Χρόνος εξήγησε μιλώντας στην Πρωινή τις θετικές συνέπειες που έχει ο περιορισμός των διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης. Επετεύχθη μέσω του έργου της τηλεμετρίας. Αυτό σημαίνει ότι το διαθέσιμο νερό φθάνει περισσότερο και ευκολότερα εκεί που πρέπει. Στην ποσότητα που πρέπει. Σχολιάζει τα όσα έγιναν στις πηγές Βοϊράνης και φυσικά τα δύο έργα που χρηματοδοτούνται με πρόσφατες αποφάσεις του αρμόδιου Υπουργείου.

Η συνέντευξη

Ερ: Εδώ και πολλές δεκαετίες ο Δήμος Καβάλας παίρνει νερό από το Κεφαλάρι ή αλλιώς  από τις πηγές Βοϊράνης όπως λέγονται. Πρώτη φορά πριν από λίγες εβδομάδες έγινε περίφραξη του σημείου από το οποίο το νερό μπαίνει στο δίκτυο και έρχεται στην Καβάλα. Για ποιο λόγο έγινε η περίφραξη της περιοχής;

Απ: Όταν κατασκευαστεί το έργο το 1970 είχε γίνει μια περίφραξη όλου του οικοπέδου. Εμείς εκεί έχουμε ένα παροχόμετρο το οποίο  είναι πολύ παλιό, είναι από τη δεκαετία του 1990. Πλέον επειδή πρέπει ουσιαστικά να συμμορφωθούμε με αυτό που ζητάει η Διεύθυνση Υδάτων, έχουμε βάλει νέα παροχόμετρα και στη γραμμή η οποία φέρνει νερό προς την πόλη της Καβάλας στο Αντλιοστάσιο των Αμισιανών και φυσικά στην οικολογική παροχή που αφήνουμε στο περιβάλλον εκεί. Επειδή μπήκαν αυτά τα νέα συστήματα λοιπόν  πρέπει να γίνει μια περίφραξη. Σε αυτά υπάρχει ένα φωτοβολταϊκό πάνελ, ένας υπολογιστής, οπότε πρέπει να τα προστατεύσουμε. Γι` αυτό το λόγο πήραμε την απόφαση στο διοικητικό συμβούλιο να περιφράξουμε την περιοχή, να περιφράξουμε τις πηγές αυτές, να προστατεύσουμε ουσιαστικά τον εξοπλισμό μας. Τίποτα παραπάνω. Δεν φοβόμαστε δηλαδή ότι κάποιος θα μας πάρει τις πηγές. Ο εξοπλισμός πρέπει να είναι προστατευμένος.

Ερ: Που εμπλέκεται η Διεύθυνση Υδάτων;

Απ: Η Διεύθυνση Υδάτων ουσιαστικά ζητάει πάντα από όλες τις πηγές να υπάρχει ένα παροχόμετρο για να ξέρει πόσο νερό παίρνεις, πόσο καταναλώνεις και πόσο αφήνεις για την οικολογική παροχή. Αυτό προκύπτει από τις δεσμεύσεις που έχουν όλες οι ΔΕΥΑ της χώρας. Όλες οι Διευθύνσεις Υδάτων το κάνουν σε όλες τις ΔΕΥΑ. Ακόμη και γεωτρήσεις να έχεις, πρέπει να έχεις παροχόμετρο για να ξέρει η Διεύθυνση Υδάτων πόσο νερό τραβάς, αντλείς από τη γεώτρηση σου.

Ερ: Θυμούμαστε τη δεκαετία του`90 που είχαμε τύχει σε μια τέτοια συζήτηση, είχε ειπωθεί από τους τότε εκπροσώπους της ΔΕΥΑΚ ότι από το Κεφαλάρι της Δράμας μέχρι τη Καβάλα χάνεται λόγω διαρροών το 60% του νερού. Αυτό άλλαξε από τότε;

Απ: Όχι το 60% των διαρροών δεν αφορά τον αγωγό από τις πηγές Βοϊράνης μέχρι το Αντλιοστάσιο των Αμισιανών. Αφορά τα δίκτυα μας στην πόλη και στα χωριά. Εκεί ήταν οι διαρροές αυτές, ήταν μέσα στην πόλη. Ήταν στο Παληό, στη Ν. Καρβάλη, στο Χαλκερό.

Ερ: Αυτό άλλαξε;

Απ: Αυτό αλλάζει άρδην κάθε μέρα. Τα έργα που εκτελούνται αυτή τη στιγμή και κυρίως τα έργα ελέγχου- τηλεμετρίας μας έχουν βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Σκεφτείτε ότι για πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι και ενώ είχαμε πάρα πολύ τουρισμό, είχε πνιγεί η πόλη από επιπλέον κόσμο, (η Ν. Καρβάλη, το Παληό κτλ) δεν λειτούργησε το τρίτο αντλητικό συγκρότημα. Είναι κάτι που γινόταν κάθε καλοκαίρι από τη δεκαετία του `90 και μετά. Κάθε καλοκαίρι δούλευε το τρίτο αντλητικό συγκρότημα, γιατί δεν έφτανε, δεν επαρκούσε το νερό για τις  καταναλώσεις. Υπήρχαν και μεγάλες διαρροές, οπότε αναγκαστικά βάζαμε και τρίτη αντλία για να λειτουργήσει. Φέτος το Καλοκαίρι και παρά το γεγονός ότι είχαμε πάρα πολύ κόσμο δεν χρειάστηκε να λειτουργήσει η τρίτη αντλία γιατί περιορίσαμε πάρα πολλές από τις διαρροές. Φέτος είναι το πρώτο καλοκαίρι όπου δεν λειτούργησε ούτε μια ώρα, το τρίτο αντλητικό συγκρότημα. Κάθε χρόνο από το `90 και μετά, είχαμε 24 ώρες το 24ωρο, μια αντλία η οποία λειτουργούσε και έστελνε νερό προς την πόλη της Καβάλας, το Παληό, το Χαλκερό, τη Νέα Καρβάλη και τη Λεύκη. Από τον Οκτώβριο και μετά που έχουν πέσει οι καταναλώσεις βλέπουμε ότι δε χρειάζεται και δε λειτουργεί ούτε αυτό το αντλητικό συγκρότημα.  Γεμίζουν οι δεξαμενές στις  12 το βράδυ και μέχρι το πρωί δεν υπάρχουν μεγάλες διαρροές, μένουν γεμάτες οι δεξαμενές, οπότε δε χάνεται νερό.

Ερ: Αυτές είναι κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες που στον κόσμο δε φαίνονται αλλά σε σας έχουν τη σημασία τους.

Απ: Έχουν μεγάλη σημασία και για την εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων και φυσικά για το κόστος ενέργειας. Για να φτάσει το νερό στις δεξαμενές δαπανάμε πολύ ενέργεια με τις αντλίες. Είναι οπότε πάρα πολύ σημαντικό για τα οικονομικά της ΔΕΥΑΚ.

Ερ: Ο Δήμος Δοξάτου συνεχίζει και επιμένει και θα το δούμε και με επόμενες του προσφυγές, ότι το νερό στις πηγές Βοϊράνης ή πηγές Κεφαλαρίου όπως λέμε, δε φτάνει και για τη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων.

Απ: Ο Δήμος Δοξάτου μπορεί να το λέει χωρίς να έχει κάποια ιδιαίτερα στοιχεία.Εμείς έχουμε καταθέσει μελέτη για τις γνωματεύσεις που υπάρχουν εκεί και την έχουμε δώσει στο αρμόδιο φορέα. Αυτό είπε και ο Αποκεντρωμένος ο κ. Σάββας, ότι ουσιαστικά η Διεύθυνση Υδάτων είναι αυτή που θα κρίνει, ποιος θα πάρει νερό και πόσο νερό. Τη μελέτη που κάναμε εμείς, την έχουμε καταθέσει σε αυτή την υπηρεσία, τη Διεύθυνση Υδάτων και με στοιχεία πλέον μιλάμε ότι το νερό επαρκεί και για μας και για όλο τον κόσμο.  Από εκεί και πέρα γνωρίζετε και εσείς ότι ο Αποκεντρωμένος έχει βγάλει μια απόφαση και θα απορρίψει τις προσφυγές που έκανε ο Δήμος Δοξάτου. Δε θέλω όμως να αντιδικήσουμε με το Δήμο Δοξάτου. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Ισα- ισα θα έλεγα το αντίθετο. Εμείς θέλουμε και συνεργαζόμαστε με τους άλλους γειτονικούς Δήμους. Χθες(Πέμπτη) το βράδυ μας ήρθε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η ένταξη δυο μεγάλων έργων για το Δήμο Καβάλας, για τη ΔΕΥΑ Καβάλας. Το ένα έργο αφορά το βιολογικό του Δάτου που θα γίνει ριζική ανακατασκευή με 7,2 εκ. Ένα έργο για το οποίο παλέψαμε πάρα πολύ. Θέλω να ευχαριστήσω σε αυτό το σημείο και τον βουλευτή Καβάλας κ. Γιάννη Πασχαλίδη ο οποίος έτρεξε μαζί μας και το πάλεψε, το πήρε επάνω του και τελικά το πετύχαμε. Να ευχαριστήσω τη γραμματέα του Δήμου την κα Χριστίνα Ταβουλτσίδου η οποία ασχολήθηκε πάρα πολύ, την τεχνική υπηρεσία της ΔΕΥΑ Καβάλας και φυσικά τον περιβαλλοντολόγο  Κώστα Κητή ο οποίος είναι ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου και βοήθησε πάρα πολύ.

Μας έδωσε επίσης το ίδιο Υπουργείο , ο κ. Σκρέκας με την υπογραφή το βράδυ της Πέμπτης, 10 εκ σε έργο που θα κάνουμε μαζί με τη ΔΕΥΑ Παγγαίου. Μαζί οι δυο αυτές ΔΕΥΑ ,για τη διαχείριση της λυματολάσπης. Θα μεταφέρεται σε οικόπεδο δίπλα στο ΧΥΤΑ. Θα γίνεται ξήρανση της και στη συνέχεια λίπασμα.

Ερ: Το έργο ύδρευσης της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων από τις πηγές Βοϊράνης ή πηγές Κεφαλαρίου, δε χρηματοδοτήθηκε ακόμη, δεν ανακοινώθηκε ότι εγκρίθηκε.

Απ: Πρέπει να τελειώσουμε  με τα περιβαλλοντολογικά, να πάρουμε την έγκριση για τα περιβαλλοντολογικά (ΜΠΕ) και μετά αμέσως έχουμε συνεννοηθεί ήδη και θα χρηματοδοτηθεί άμεσα.

Διαβάστε επίσης