• 3 Μαΐου 2024,

Η ΔΕΥΑΚ θα πιέσει όσους της χρωστούν αφού βρίσκεται σε σοβαρό οικονομικό αδιέξοδο

 Η ΔΕΥΑΚ θα πιέσει όσους της χρωστούν αφού βρίσκεται σε σοβαρό οικονομικό αδιέξοδο

Αγώνα δρόμου ξεκίνησε χθες η ΔΕΥΑΚ προκειμένου να βρει τα απαραίτητα χρήματα (ποσό άνω των 50.000 ευρώ) και να μπορέσει να πληρώσει αρχικά το προσωπικό της.

Κάτι που πρέπει να γίνει την Παρασκευή 15 Μάη.

Στη συνέχεια κι όλα τα άλλα τρέχοντα έξοδα της.
Το οικονομικό της αδιέξοδο, με αφορμή τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού, είναι πρόβλημα έντονο μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι παρατάξεις Παπαδόπουλου- Τσανάκα ψήφισαν αρνητικά στη χρηματοδότηση της από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Όσο κι αν η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, τα δύσκολα για τη ΔΕΥΑΚ τώρα αρχίζουν.

Πρώτη της προτεραιότητα να εισπράξει τα χρήματα από αυτούς που της οφείλουν. Αν και η αγορά τώρα ξαναρχίζει να λειτουργεί, ετοιμάζει επιστολές στις οποίες θα πιέζει ώστε να πληρωθεί απλήρωτους λογαριασμούς προηγούμενων μηνών ή και ετών. Δεύτερο στάδιο θα είναι η διακοπή της παροχής και τρίτο η βεβαίωση του χρέους στην εφορία.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΥΑΚ έχει το νου της και στην Αθήνα, στην Κυβέρνηση. Περιμένει είτε ειδικά μέτρα στήριξης όλων των ΔΕΥΑ, είτε εξασφάλιση της περιβόητης χρηματοδότησης (από το Ταμείο Παρακαταθηκών) χωρίς να χρειάζεται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Υπέρ της είναι το ότι στην ίδια δύσκολη θέση βρίσκονται και άλλες ΔΕΥΑ της χώρας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ισχυρίζονται εκπρόσωποι της, ισχύουν τα ίδια δεδομένα δηλαδή δεν καθίσταται εφικτή η απαραίτητη εγκριτική απόφαση κάθε δημοτικού συμβουλίου. Όλα αυτά τα δήλωσε χθες στην Πρωινή ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου κ. Απόστολος Χρόνης.
Από την άλλη πλευρά ο δημοτικός σύμβουλος Μπάμπης Δράκος πρότεινε η μισθοδοσία να πληρώνεται με χρήματα του Δήμου. Κάλεσε το Δήμο (ουσιαστικά το Δήμαρχο) να κάνει αυτή τη διευκόλυνση για την πληρωμή της μισθοδοσίας στις 15 Μάη. Το σκεπτικό και η πρόταση του κ. Δράκου στηρίζεται στο ότι κατά την άποψη του ο Δήμος Καβάλας έχει την οικονομική δυνατότητα να συμπαρασταθεί στη δημοτική του επιχείρηση.

Διαβάστε επίσης