Dark Mode Light Mode

Η «Διαλογή στην πηγή» στις καλένδες!

Μετά τον άσφαιρο πόλεμο ενάντια στη ΔΑΑΜΑΘ και το «ανελέητο» σφυροκόπημα που δέχτηκε από την «αντιπολίτευση» στο τελευταίο ΔΣ, ξεκαθάρισαν τα πράγματα. Έγινε αντιληπτό ότι η «διαλογή στην πηγή» πάει στις «καλένδες».

Η “Διαλογή στην Πηγή” είναι ο διαχωρισμός απορριμμάτων στο σημείο της παραγωγής τους (σπίτι, δουλειά, καταστήματα, κλ.π.) με σκοπό την ανακύκλωσή τους.

Η “Διαλογή στην Πηγή” είναι η πλέον  ενδεδειγμένη μέθοδος ανακύκλωσης των απορριμμάτων, γιατί είναι «αποδοτική» για τα λαϊκά νοικοκυριά και το περιβάλλον και καθόλου «φιλική» για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα του «χώρου».

Τα απορρίμματα στο σημείο που παράγονται (σπίτι, δουλειά, καταστήματα) είναι διαχωρισμένα συνήθως σε κατηγορίες. Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός (ΠΕΣΔΑ) δεν προβλέπει στην πράξη διαλογή στην πηγή αλλά διαχείριση σύμμεικτων (ανακατεμένων) απορριμμάτων, τα οποία θα διαχωρίζονται με μηχανική διαλογή και μάλιστα σε ρεύματα ανάλογα με τη θερμογόνο δύναμη τους (ΜΕΑ Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων). Με την μηχανική διαλογή, εκτός από την παραγωγή κακής ποιότητας ανακτώμενων υλικών, παράγεται το δευτερογενές καύσιμο RDF, με την καύση του οποίου γίνεται παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Πουθενά στον ΠΕΣΔΑ δε γίνεται συγκεκριμένη αναφορά για οικιακούς κάδους ή σάκους για τη διαλογή των απορριμμάτων εκεί ακριβώς που παράγονται (σπίτι, μαγαζί κτ.λ.).

Είναι πασιφανές ότι  η «αποδοτική» για τα λαϊκά νοικοκυριά ανακύκλωση γίνεται όταν διαχωριστούν τα υλικά στην πηγή. Οι επιλογές του μπλε κάδου ή και μερικών ακόμη άλλου χρώματος στα πεζοδρόμια, είναι «παρασάγγες» μακριά από την “Διαλογή στην Πηγή”.

Η μηχανική διαλογή στο εργοστάσιο (ΜΕΑ)  των απορριμμάτων, που είναι ακριβή και ανεπαρκείς, επιλέχτηκε και στην Περιφέρειά μας όπου κατασκευάζονται τεράστια εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων, ένα από αυτά στο Περιγιάλι, που όλες οι παρατάξεις, εκτός Λ.Σ, ψήφισαν. Γι’ αυτό ο κουρνιαχτός της αντιπαράθεσης. Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής είναι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων θα κοστίσει περισσότερο από ότι μέχρι τώρα. Ήδη τα λαϊκά νοικοκυριά σε όλη τη Περιφέρεια πληρώνουν αυξημένα (+40%) ανταποδοτικά τέλη, ενώ τράπεζες και μεγάλες ιδιοκτησίες «είδαν» μειώσεις.

Τα μεγάλα εργοστάσια (ΜΕΑ), που σημειωτέον έχουν εγκαταλειφθεί σε πολλές χώρες (αφού έκλεισαν τον «επενδυτικό» τους κύκλο), κατασκευάζονται στη χώρα μας, με τεχνολογία και εξοπλισμό κυρίως από τη Γερμανία.

Τελικά, ποιος θα πληρώσει όλες αυτές τις υποδομές και το λειτουργικό τους κόστος; Ποιος θα πληρώσει τους εργολάβους των Μονάδων με πολυετή συμβόλαια στις θηριώδεις αυτές μονάδες; Γιατί στην εν λόγω συνεδρίαση για τη ΔΙΑΑΜΑΘ, ειπώθηκε με τον ποιο επίσημο τρόπο (από το Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας και από τον Αντιπρόεδρο της), ότι εκτός από τη μεταφορά των απορριμμάτων που θα δοθεί σε ιδιώτες, εξέλιξη που πολύ σύντομα θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις και στους εργαζόμενους των Δήμων στην καθαριότητα, σε ιδιώτες θα δοθούν και τα εργοστάσια (ΜΕΑ).

Οι εργαζόμενοι στους Δήμους, στο σύνολό τους τα λαϊκά στρώματα πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες που προτείνουν, φανερά ή συγκαλυμμένα, διαχείριση των απορριμμάτων από ιδιώτες. Όλοι μαζί πρέπει να κάνουν το δικό τους μέτωπο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, ενάντια στα φαραωνικά πανάκριβα εργοστάσια μηχανικής διαλογής, ενάντια στο απαράδεκτο αντιλαϊκό καθεστώς της ανταποδοτικότητας.

Καβάλα 03-03-2020

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

( ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ )

Προηγούμενο άρθρο

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης αναζητά κατοικίες προς μίσθωση σε όλη την Ελλάδα

Επόμενο άρθρο

Προληπτικά μέτρα για τον κορωνοϊό και στο κτίριο του ΙΚΑ (φωτογραφία)