• 18 Μαΐου 2024,

«Η Διεύθυνση Υγείας δεν είναι ο ΕΟΔΥ»

 «Η Διεύθυνση Υγείας δεν είναι ο ΕΟΔΥ»

Με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα στο Προκόπειο ίδρυμα η Πρωϊνή απευθύνθηκε (και) στη Διεύθυνση Υγείας της ΠΕ Καβάλας. Ζήτησε να μάθει γιατί η υπηρεσία δεν έκανε μια έστω ανακοίνωση- ενημέρωση επί του συγκεκριμένου προβλήματος. Ο διευθυντής της υπηρεσίας Χρήστος Παπαδόπουλος απάντησε αμέσως: «Η Διεύθυνση Υγείας δεν είναι ο ΕΟΔΥ» είπε.

Με αυτόν τον τρόπο, με αυτήν την απάντηση τον υπέδειξε ως τον φορέα που δρα και ενημερώνει. ΕΟΔΥ στην Καβάλα δεν υπάρχει. Υπό την έννοια μιας υπηρεσίας που διαθέτει έδρα, γραφεία και διοικητικό προσωπικό. Ο ΕΟΔΥ στην περίπτωση του Προκόπειου μπορεί να έδρασε αλλά δεν έκανε καμία απολύτως ενημέρωση.

Κι επειδή ενημέρωση γενικά δεν υπήρξε (ως το βράδυ της Τετάρτης όταν δόθηκε στη δημοσιότητα νέα ανακοίνωση της διοίκησης του Προκόπειου), δημιουργήθηκε η ανησυχία στην τοπική κοινωνία. Την οποία ενίσχυσαν παράπονα συγγενών ατόμων που φιλοξενούνται στο Προκόπειο.

Όλα όσα είπε στην εφημερίδα μας ο κ. Παπαδόπουλος κατέτειναν στο συμπέρασμα ότι ειδικό πρόβλημα στο Προκόπειο ίδρυμα δεν δημιουργήθηκε. Κι αν έπρεπε να γίνει ενημέρωση, αυτή έπρεπε να γίνει μόνο από αυτόν που ξέρει. Τον ΕΟΔΥ.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε επίσης ότι «Η κατάσταση ξέφυγε παντού. Σε όλη την περιοχή. Σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Κρούσματα στο Προκόπειο υπάρχουν. Όπως υπάρχουν και σε άλλες δομές. Η δική μας υπηρεσία κάνει ελέγχους. Είμαστε ένας ελεγκτικός μηχανισμός. Όλα τα γηροκομεία της περιοχής τηρούν τα μέτρα. Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας. Η υπηρεσία μας δεν είναι αυτή που θα ανακοινώσει αριθμό κρουσμάτων. Μη ζητάτε από μας να κάνουμε τη δουλειά άλλων.

Ενημέρωση κάνει αυτός που έχει τα αποτελέσματα των τεστ».

Εν τω μεταξύ τις προηγούμενες μέρες λέγονται πολλά και για αυξημένα κρούσματα σε σούπερ μάρκετ της περιοχής. Εργαζόμενοι ή συγγενείς εργαζομένων τηλεφωνούν στην Πρωινή. Ίσως και αλλού. Αναφέρουν το πρόβλημα και το ότι δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις. Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι στο ίδιο κατάστημα δεν έγινε καν απολύμανση των χώρων του (από τη διαπίστωση των κρουσμάτων και μετά).

Και για αυτό ρωτήσαμε τον κ. Παπαδόπουλο. Η απάντηση του δεν ήταν διαφορετική. «Πολίτες τηλεφωνούν και στη δική μας υπηρεσία. Ζητούν να μάθουν. Ακόμη και για το αποτέλεσμα τεστ που έκαναν. Μας λένε κι εμάς για τέτοια περιστατικά στην Καβάλα κτλ. Εμείς όμως δεν έχουμε καμία πρόσβαση στα αποτελέσματα.

Ο ΕΟΔΥ ενημερώνεται για τα θετικά κρούσματα. Αυτός αναλαμβάνει να κάνει την ιχνηλάτηση. Αυτός επικοινωνεί με τον εργοδότη, του λέει ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες του ενέργειες. Τα μέτρα που πρέπει να λάβει».

Διαβάστε επίσης