Dark Mode Light Mode

Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΗ ΘΑΣΟ του ιστορικού Κωνσταντίνου Χιόνη

Γόνος παλιάς πατριαρχικής οικογένειας προκρίτων του Θεολόγου είναι η υποψήφια Μαίρη Χατζηκωνσταντίνου. Πρώτος γνωστός γενάρχης της οικογένειας αυτής μας είναι ο Χατζηκωνσταντής, που μετακινήθηκε από το Θεολόγο στην Παναγία. Πότε μετακινήθηκε, δεν μας είναι γνωστό. Θα πρέπει, όμως, η μετακίνησή του να έγινε μεταξύ των ετών 1830-1835.

Ο θεσμός του προέδρου ολοκλήρου της Θάσου καθιερώθηκε το 1779. Πρώτος πρόεδρος εκλέχτηκε ο Μεταξάς Δημητρίου (1779-1804). Μετά το θάνατό του τον διαδέχτηκε ο πρωτότοκος γιος του Αναγνωστούδης (1804-1813) και στη συνέχεια ο αδελφός του Αναγνωστούδη, ο Χατζηγιώργης Μεταξάς (1813-1821), ο οποίος αναγκάστηκε να αυτοεξορισθεί, όταν η εξέγερση της Θάσου κινδύνευε να καταπνιγεί στο αίμα. Αντικαταστάθηκε από το Χατζηγιάννη (1821-1829), ο οποίος δολοφονήθηκε και τον διαδέχτηκε ο γιος του Χατζησταμάτης (1829-1840), που υποχρεώθηκε να παραιτηθεί λόγω της σπάταλης ζωής του και των χρεών του.

Η παρουσία του Χατζηκωνσταντή στην Παναγία εδέσποσε και έγινε προεστός του χωριού αυτού. Με τη βοήθεια του Χατζησταμάτη, που είχε παντρευτεί τη Λασκαρίνα, αδελφή του Χατζηκωνσταντή, κατόρθωσε ο Χατζηκωνσταντής και έγινε πρόεδρος της Θάσου (1840-1851). Με την εκλογή του η πρωτεύουσα του νησιού μεταφέρεται από το Θεολόγο στην Παναγία. Έκτοτε ο προεστός της Παναγίας ήταν και πρόεδρος της Θάσου έως το 1851, που πέθανε από φυσικό θάνατο. Η θέση του προέδρου της Θάσου παρέμεινε κενή για ένα ολόκληρο χρόνο. Το 1852 με τη βοήθεια του Δημητρίου Χατζηγιαξή ή Δημητρούδη εκλέγεται ως προεστός της Θάσου ο πρωτότοκος γιος του Χατζηκωνσταντή, ο Δημήτριος Χατζηκωνσταντής ή Χατζηκωνσταντινίδης, που υπήρξε και ο τελευταίος πρόεδρος του νησιού. Το 1874 ο πρωτοξάδελφός του Δημήτριος Χατζηγιαξής ή Δημητρούδης αποδοκίμασε την πολιτική του και υποκινεί εξέγερση στο Ραχώνι μεγάλης μερίδας του λαού της Θάσου, που τον υποχρέωσε να παραιτηθεί. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση κατήργησε το αξίωμα του προέδρου της Θάσου αλλά τον παραιτηθέντα πρόεδρό της τον διόρισε το 1875 ως δασάρχη του νησιού. Στις 24-10-1879 πέθανε από αποπληξία. Τον διαδέχτηκε στη θέση του δασάρχη Θάσου ο πρωτότοκος γιος του Κώστας, ο οποίος μετονομάσθηκε σε Πρόεδρος, εξαιτίας του αξιώματος του πατέρα του. Γιος του Κώστα Προέδρου ήταν και ο πρώτος πρόεδρος της Θασιακής Ένωσης Καβάλας Μαργαρίτης Προέδρου.

Αδέλφια του τελευταίου προέδρου της Θάσου ήταν ο Νικόλαος και ο Ιωάννης Χατζηκωνσταντής, που υπήρξαν βασικά μέλη της προεστοδημογεροντίας της Παναγίας. Σε πωλητήρια έγγραφα αναφέρονται είτε ως δημογέροντες είτε ως προεστοί της Παναγίας. Ο Ιωάννης Χατζηκωνσταντίνου απεβίωσε το 1906. Γιος αυτού υπήρξε ο Κώστας (1901-1983), ο οποίος έλαβε μέρος στη Μικρασιατική εκστρατεία. Εγγονή του Κώστα Χατζηκωνσταντίνου είναι η Μαίρη Χατζηκωνσταντίνου, που είναι και υποψήφια βουλευτίνα στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

Ο Χατζηκωνσταντής, που παρέμεινε στο Θεολόγο, απέκτησε το Γεώργιο Χατζηκωνσταντή (1848-1917), που διετέλεσε χρόνια δημογέροντας του Θεολόγου. Απέκτησε πέντε παιδιά: τον Κωνσταντίνο, το Νικόλαο, την Ελένη, τη Λασκαρίνα και τη Σωτήρω. Ο Κων/νος (1877-1951) παντρεύτηκε τη Βενετία Αναστασιάδη και απέκτησαν δύο παιδιά, το Γεώργιο (1904-1969) και τον Ιωάννη (1906-1971). Ο Νικόλαος παντρεύτηκε και άφησε δύο παιδιά, αλλά πέθανε πολύ νέος το 1911. Η Ελένη παντρεύτηκε το Σταυρόπουλο Σταυροπούλου, η Λασκαρίνα τον Αναστάσιο Κεκέ και η Σωτήρω τον Κατσαρό.

Ο Γεώργιος Χατζηκωνσταντίνου υπογράφει σ’ όλα τα διασωζόμενα έγγραφα ως Χατζηκωνσταντής ή Χατζηκωνσταντίνου μέχρι το 1902. Μετά το 1902 ως Χιόνης. Είχε ένα άσπρο άλογο σαν το χιόνι και τον αποκαλούσαν Χιόνη, παρατσούκλι που παρέμεινε, και επειδή ήταν γνωστός ως Χιόνης, γράφτηκε στα δημοτολόγια, όταν συντάχτηκαν το 1914 ως Χιόνης. Ο παππούς μου Κων/νος Χιόνης διετέλεσε πρόεδρος Κάτω Θεολόγου το 1917.

Η Μαίρη Χατζηκωνσταντίνου, κόρη του Γεωργίου και εγγονή του Κώστα, κατάγεται από τη Θάσο. Επομένως και η Θάσος έχει την υποψήφιά της στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Καλή, λοιπόν, επιτυχία της.

Προηγούμενο άρθρο

Το σοβαρό χειρουργείο που ανάγκασε Κουρκούλη και Κελεκίδου να επιστρέψουν στην Ελλάδα

Επόμενο άρθρο

Αεροπλάνα του ΝΑΤΟ και στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος»;