Dark Mode Light Mode

Η εκδήλωση για το αρχαίο θέατρο να πραγματοποιηθεί και στη Θάσο

Φανερά ικανοποιημένος ο Δήμαρχος της Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης, σχολίασε θετικά την εκδήλωση αφιέρωμα στο αρχαίο θέατρο της Θάσου. Πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μετά από πρωτοβουλία του κ. Μπένου και του συλλόγου «Διάζωμα». Να επαναληφθεί στη Θάσο, ζητά και θα το επιδιώξει ο κ. Κυριακίδης.

Η συνέντευξη

Ερ: Τι  γίνεται με το Αρχαίο Θέατρο του νησιού;

Απ: Το βράδυ της Τρίτης 31/3 στο Μέγαρο Μουσικής οργανώθηκε μια πολύ όμορφη εκδήλωση από το «Διάζωμα», που είναι ένα σωματείο που ασχολείται με την προστασία και την ανάδειξη των Αρχαίων Θεάτρων σε όλη την Ελλάδα. Ήταν μια πολύ ωραία ενημερωτική εκδήλωση όπου έγινε και μια ιστορική αναδρομή σε ανασκαφές που έγιναν τα τελευταία 100 χρόνια στο Αρχαίο Θέατρο της Θάσου. 

Ερ: Τέτοια εκδήλωση για την ιστορία αυτής της προσπάθειας και για το Αρχαίο Θέατρο,  δεν πρέπει να έχει ξαναγίνει.

Απ: Δεν έχει ξαναγίνει και αυτό που ζητήσαμε είναι να κάνουμε και μια αντίστοιχη στο νησί της Θάσου. Για να μπορέσουν οι κάτοικοι του νησιού να έρθουν πιο κοντά, παρότι πολλοί γνωρίζουν πολλά πράγματα για την ιστορία του αρχαίου θεάτρου. Βέβαια σε τέτοιες εκδηλώσεις μαθαίνουμε και λεπτομέρειες που μπορεί να μην τις έχουμε διαβάσει. Ή να μην μα τις είχε πει κάποιος άνθρωπος που έζησε κάποια πράγματα, γεγονότα, πρόσωπα και καταστάσεις. Ακόμη έγινε αναφορά και στην εκτέλεση των εργασιών που ακόμη συνεχίζονται στο Αρχαίο Θέατρο της Θάσου. Οι εργασίες ακόμη εκτελούνται και φέτος θα είμαστε το καλοκαίρι στην ίδια κατάσταση με πέρσι. Αν γίνουν κάποιες παραστάσεις θα γίνουν με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις. Θα τηρηθούν οι ίδιοι όροι που τηρήθηκαν και πέρσι στις δύο εκδηλώσεις που έγιναν στο αρχαίο θέατρο. Δεν θα μπορέσουμε να έχουμε και φέτος δυστυχώς τις παραστάσεις που όλοι ονειρευόμαστε και όπου όλοι έχουμε στο μυαλό μας.

Ερ: Πότε άρχισε αυτό το έργο;

Απ: Οι πρώτες εργασίες έγιναν αν θυμάμαι καλά το 2011. Οι εργασίες αυτές γίνονται υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Αρχαιολογίας Καβάλας ενώ χρηματοδοτούνται από  την Περιφέρεια. Εμείς ως Δήμος δεν έχουμε καμία ανάμειξη. Καλώς εχόντων των πραγμάτων και σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, του χρόνου θεωρούν ότι θα ξεπεραστούν τα οποιαδήποτε ζητήματα και θα έχουν εκτελεστεί οι εναπομείναντες εργασίες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα. Το τέλος είναι πάντα  πιο δύσκολο. Η υπομονή όλων αρχίζει πλέον και εξαντλείται και θέλουμε το θέατρο αυτό να ξαναλειτουργήσει, να ξαναζωντανέψει και να μπορέσει να αποτελέσει, όπως αποτελούσε πριν χρόνια, έναν πραγματικό «φάρο» πολιτισμού.  

*Για την ίδια εκδήλωση ανάρτηση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Παναγιώτη Αρχοντή: « Συναντήθηκα με την πρόεδρο του ΕΟΤ κα Άντζελα Βαρελά, όπου επιβεβαιώθηκε η επανέναρξη λειτουργίας του γραφείου του ΕΟΤ στην Ρουμανία. Μια πάρα πολύ σημαντική κίνηση με δεδομένο ότι η Ρουμανία αποτελεί την σπονδυλική στήλη του οδικού τουρισμού στον προορισμό μας. Επίσης τέθηκαν οι βάσεις για μια συνεργασία προώθησης των βιοτοπων μας, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό παράγοντα στην προσπάθεια μας για την βιωσιμότητα σε κάθε τουριστικό πεδίο. Τέλος, παρουσιάστηκε η πρόταση η Περιφέρεια μας να αποτελέσει κεντρικό πυλώνα στην ανάδειξη νέων και αναδυόμενων τουριστικών προορισμών. Το επόμενο χρονικό διάστημα ομάδα του ΕΟΤ θα επισκεφθεί την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και θα σχεδιαστεί η ενίσχυση της προβολή μας, εκ μέρους του ΕΟΤ, στις διεθνείς εκθέσεις με κύρια αυτή του Λονδίνου. Το ίδιο βράδυ, είχα την χαρά και την τιμή να παρευρεθώ σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο μουσικής, η οποία αφορούσε στην ιστορική διαδρομή ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου της Θάσου. Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνα χαιρετισμό όπου τόνισα την σημασία της ανάδειξης πολιτιστικών μνημείων τόσο ιστορικά, όσο και υπό το πρίσμα της τουριστικής ανάπτυξης. Πολλά συγχαρητήρια, στο Διάζωμα για την άψογη διοργάνωση και την υποστήριξη της προσπάθειας, όσο και στις ομάδες επιστημόνων που εργάστηκαν σκληρά για να ζωντανέψουν ξανά το μνημείο και να το παραδώσουν στον κόσμο. Η Περιφέρεια για όλο το διάστημα στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τις εν λόγω ενέργειες. Για το καλό του τόπου μας».

Προηγούμενο άρθρο

ΑΟΚ- ΠΑΟΚ β' 2-1 : Οι δηλώσεις των δύο προπονητών

Επόμενο άρθρο

ΠΑΕ ΑΟΚ: «Όσα είδαμε σήμερα στο γήπεδο ξεπερνούν κάθε όριο...»