Η εμπειρία προσωπικού του ΕΚΑΒ Καβάλας εργασίας στην Αθήνα και σε καιρό πανδημίας

 Η εμπειρία προσωπικού του ΕΚΑΒ Καβάλας εργασίας στην Αθήνα και σε καιρό πανδημίας

Ο κ. Παύλος Τσικνάκης είναι ένας από τους διασώστες του ΕΚΑΒ Καβάλας που το προηγούμενο διάστημα δούλεψε στην Αθήνα, στις υπηρεσίες του κεντρικού ΕΚΑΒ. Άπαντες επανήλθαν στην Καβάλα προ λίγων ημερών.

Μίλησε στην Πρωινή για την εμπειρία (όταν στην πρωτεύουσα τα κρούσματα ήταν πάρα πολλά) και τη δυνατότητα συνδικαλιστικής φύσης συναντήσεων που υπήρξε και οι εργαζόμενοι της Καβάλας την εκμεταλλεύτηκαν.

Η συνέντευξη

Ερ: Πόσοι άνθρωποι και πότε φύγατε από το ΕΚΑΒ Καβάλας και που δουλέψατε στην Αθήνα;

Απ: Ενόψει και του τρίτου κύματος της πανδημίας μέσα στο Μάρτιο, η Αθήνα ήταν στο αποκορύφωμα και χρειάστηκε ενίσχυση από προσωπικό και οχήματα. Υπήρχε μέσα στο Μάρτιο ένα κάλεσμα, μια πρόσκληση ενδιαφέροντος από τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ πανελλαδικά προς τους τομείς και τα παραρτήματα, αν υπάρχει δυνατότητα να ενισχύσουν την Αθήνα με προσωπικό και οχήματα. Στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκαν όσοι μπορούσαν, όποιες πόλεις μπορούσαν, Καβάλα, Ορεστιάδα, Λάρισα, Λαμία, Κοζάνη, Καστοριά, Γιάννινα κτλ. Εμείς σαν Καβάλα στείλαμε τρία οχήματα από εδώ με τρία άτομα προσωπικό. Πήγαν επίσης ένα από Σέρρες και δυο άτομα από Θάσο με αυτά τα τρία οχήματα.

Ερ: Εκεί σε ποιο ΕΚΑΒ πήγατε και δουλέψατε; Που ενταχθήκατε;

Απ: Εμείς παρουσιαστήκαμε στην κεντρική υπηρεσία. Η δουλειά που είχαμε να κάνουμε ήταν να μεταφέρουμε μόνο covid περιστατικά. Οι περισσότερες ανάγκες ήταν μόνο μεταφορά περιστατικών covid. Συγκεκριμένα ήταν για να μεταφέρουμε περιστατικά μόνο από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο ή από Νοσοκομείο προς το σπίτι πάλι covid ή περιστατικά που ήταν διασωληνωμένα και αποσωληνώθηκαν και έπρεπε να μεταφερθούν σε κανονικό απλό κρεβάτι.

Ερ: Πόσες μέρες μείνατε εκεί;

Απ: Εμείς ξεκινήσαμε από 29 Μαρτίου μέχρι τις 15 Απριλίου. Όταν πήγαμε εκεί ήδη ήταν η Λαμία και η Λάρισα. Μετά πήγαμε εμείς και αποχωρήσανε αυτοί. Όταν αποχωρήσαμε εμείς ξαναπήγανε οχήματα από εκεί.

Ερ: Μιλήστε μας για την εμπειρία που ζήσατε;

Απ: Να πούμε καταρχήν στην Αθήνα το πως λειτουργεί το σύστημα. Εκεί όταν πήγαμε η Αθήνα είχε πάντα  δυο γραμμές για τα επείγοντα, το κέντρο με τα ασθενοφόρα δηλαδή ο τομέας Α`, ο τομέας Β`. Τώρα λόγω του covid μιλάγαμε και με τον ασύρματο. Επίσης βγάλανε τώρα και ένα τρίτο κανάλι που ήταν αυτό που ήμασταν εμείς. Αποκλειστικά μόνο covid όχι ότι και οι άλλοι δεν μετάφεραν covid. Εμείς όμως μεταφέραμε μόνο covid. Σε αυτό το κανάλι ήμασταν οι περισσότεροι που πήγαμε βοήθεια από άλλες πόλεις. Ήμασταν πρωινή και απογευματινή βάρδια γύρω στα 6 με 7 ασθενοφόρα το πρωί και άλλα τόσα το απόγευμα. Η μεταφορά ήταν από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο. Αυτό γιατί γινόταν; Παράδειγμα εδώ στην Καβάλα έχουμε ένα Νοσοκομείο. Όταν μεταφέρουμε ένα ύποπτο ή επιβεβαιωμένο περιστατικό ή ένα ύποπτο περιστατικό όταν γίνεται επιβεβαιωμένο, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να μεταφερθει από το covid των επειγόντων στο 3ο ή στο 4ο όροφο. Στην Αθήνα δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι γιατί δεν έχει μόνο ένα Νοσοκομείο. Όταν π. χ σημαίνεται ένα Νοσοκομείο ας πούμε το «Γεννηματάς» και πήγαινε ο κόσμος ή τον πήγαιναν τα ασθενοφόρα, όσοι ήταν επιβεβαιωμένα που δεν τον ήξεραν, μετά ερχόταν τα ασθενοφόρα και τους παίρναμε.

Ερ: Πόσο σοβαρό όμως ήταν το πρόβλημα και τι καταστάσεις ζήσατε;

Απ: Τα περιστατικά ήταν πάρα πολλά.  Βέβαια σαν αριθμός περιστατικών μπορώ να πω ότι μειώθηκαν τα άλλα τα περιστατικά που είχαμε παλαιότερα και αυξηθήκανε τα covid. Δηλαδή σαν αριθμός περιστατικών συνολικά ήταν τα ίδια. Το μεγαλύτερο ποσοστών περιστατικών ήταν με συμπτώματα covid επιβεβαιωμένα ή ύποπτα. Ήταν διάφορες ηλικίες. Συνήθως είχαν να κάνουν με περιοχές απ` ότι κατάλαβα εγώ. Υπήρχαν περιοχές στην Αθήνα που ήταν πιο χαλαρός ο κόσμος και υπήρχαν πολλά κρούσματα για παράδειγμα στο Μενίδι. Υπήρχαν εκεί πολλά περιστατικά. Η ηλικία δεν παίζει ρόλο.  Μετέφερα εγώ άνθρωπο που ήταν 100 χρονών και ήταν σε αρκετά καλή κατάσταση. Το μετέφερα από ένα Νοσοκομείο, τον πήγα κάπου αλλού. Υπήρχε την ίδια μέρα περιστατικό με 27χρονο νοσηλευτή από ιδιωτικό Νοσοκομείο που διασωληνώθηκε λόγω της κατάστασης του. Οπότε δεν παίζει τόσο ρόλο η ηλικία δηλαδή έχουμε δει και νεώτερους να είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση.

Ερ: Κάνατε μια-δυο συναντήσεις για να βοηθήσετε το ΕΚΑΒ Καβάλας.

Απ: Η συνάντηση που είχαμε ήταν με τον Υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Βέβαια το Υπουργείο το συγκεκριμένο δεν έχει σχέση με το δικό μας. Έχει σχέση ο ίδιος ο Υπουργός με την πόλη της Καβάλας.  Εμείς ήρθαμε σε επαφή μαζί του και του αναδείξαμε τα προβλήματα. Ήταν πολύ θετικός, μας άκουσε και μας υποσχέθηκε ότι θα έρθει σε επαφή με τον Υπουργό Υγείας για να αναδείξει και προφορικά και εμείς γραπτώς τα προβλήματα της Καβάλας. Με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ ήρθαμε σε επαφή και μιλήσαμε πάλι για τα προβλήματα της Καβάλας.

Ερ: Τι ζητάει το ΕΚΑΒ Καβάλας επειγόντως και πρώτο και καλύτερο από τα αιτήματα που έχετε;

Απ: Πιο πολύ είναι το θέμα του προσωπικού. Ένα κομμάτι από το προσωπικό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ΕΚΑΒ είναι επικουρικό προσωπικό που ανά διαστήματα τελειώνουν οι συμβάσεις τους και σταματάνε από τη δουλειά. Οπότε υπάρχει πρόβλημα. Το προσωπικό του ΕΚΑΒ στην Καβάλα χρειάζεται ενίσχυση γιατί τα επόμενα ένα με δυο χρόνια θα έχουμε πρόβλημα. Υπάρχουν αρκετοί μεγάλοι σε ηλικία που θα βγουν στη σύνταξη. Πρέπει να προνοήσουμε από τώρα, να προγραμματίσουμε στις επόμενες προκηρύξεις να υπάρχουν άτομα για την Καβάλα. Ένα άλλο είναι τα οχήματα. Τα οχήματα ήδη τα έχουμε τρία χρόνια, είναι τώρα σε καλή κατάσταση. Βέβαια στα τρία χρόνια έχουν κάνει πάνω από 200 χιλιάδες χιλιόμετρα και αυτό σημαίνει ότι στα επόμενα δυο χρόνια θα φτάσουν στα 400 και 500 χιλιάδες χιλιόμετρα. Πρέπει από τώρα να προνοήσουμε γιατί όπως ξέρετε για να αγοραστεί ένα ασθενοφόρο πάμε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ και αν πούμε τώρα να το παραγγείλουμε θα το έχουμε σε δυο χρόνια. Οπότε τώρα πρέπει να το τρέξουμε και για τα δυο επόμενα χρόνια να έχουμε καινούρια ασθενοφόρα.

Διαβάστε επίσης