• 28 Μαρτίου 2024,

Η επίκαιρη έκθεση εικαστικών της Ειρήνης Μητσιλέγκα στη Θάσο

 Η επίκαιρη έκθεση εικαστικών της Ειρήνης Μητσιλέγκα στη Θάσο

Έκθεση Εικαστικών: «Ασκήσεις ψυχραιμίας σε καιρό πανδημίας»

Μια επίκαιρη Έκθεση  Εικαστικών,φιλοξενείται στο Καλογερικό Λιμένα Θάσου από 1/08/2020 ως 5//08/2020με τίτλο «Ασκήσεις ψυχραιμίας σε καιρό πανδημίας»ή «Δέκα σχόλια σε τέσσερις τοίχους» της Ειρήνης Μητσιλέγκα. Υλοποιείται στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Τεχνών Θάσου 2020» της ΔΗ.Κ.Ε.Θ.  που στοχεύει στην ανάδειξη νέων δημιουργών.

Η αιφνίδια υποχρεωτική περιχαράκωση λόγω  εξάπλωσης του ιού COVID-19, μου γέννησε μια σειρά εικαστικών προβληματισμών πάνω στην έννοια του χώρου δράσης και των ορίων, χωρικών, σωματικών και ψυχικών. Πώς δημιουργήθηκαν οι πίνακες της έκθεσης;  Η απάντηση δίνεται από την ίδια τη δημιουργό:

«Το έναυσμα δόθηκε όταν κυκλοφόρησαν οι πρώτες απεικονίσεις του ιού, που με ώθησαν να επιχειρήσω μια ζωγραφική προσωποποίηση του «κακού», με διάθεση για μαύρο χιούμορ, μνημονεύοντας καλλιτέχνες του παρελθόντος -Φλαμανδούς, κυρίως- και τα έργα τους για τη Ματαιότητα (Vanitas).

Ταυτόχρονα, ήρθε στο μυαλό μου η εικόνα ενός παγόβουνου («κρατάτε αποστάσεις»), ως απομονωμένου όγκου («μείνετε σπίτι») στην αχανή θάλασσα. Είπα, λοιπόν, να το σημειώσω, συνειδητοποιώντας πως- για ένα διάστημα τουλάχιστον, άγνωστης διάρκειας- “Every man is an island, entire of itself” και όχι το αντίθετο, όπως υποστηρίζει η γνωστή φράση.

Στην ίδια λογική, με στοιχεία επικαιρότητας και «σκακιέρα», πεδίο δράσης το εσωτερικό ενός δωματίου, ακολούθησαν και τα υπόλοιπα έργα, που παρουσιάζονται εδώ. Με τη λήξη της καραντίνας, έγινε μια παύση, υποψιάζομαι, όμως, πως η μικρή αυτή ενότητα θα έχει και συνέχεια…»

Η Ειρήνη Μητσιλέγκα γεννήθηκε στην Καβάλα, το 1980. Σπούδασε Ζωγραφική (1999-2005) στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, με καθηγητή τον Χρόνη Μπότσογλου. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός Εικαστικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Η Έκθεση της, αγγίζει  με ένα ιδιαίτερο τρόπο την πραγματικότητα και σίγουρα θα συζητηθεί…!

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Διαβάστε επίσης