• 14 Ιουνίου 2024,
cialis Online φαρμακείο Farmakeio Trikala με τις καλύτερες τιμές στην Ελλάδα. keybank login

Η ΕΤΑΔ δεν παραχωρεί την ακτή Καλαμίτσα στον Δήμο Καβάλας!

 Η ΕΤΑΔ δεν παραχωρεί την ακτή Καλαμίτσα στον Δήμο Καβάλας!

Το μεσημέρι του Σαββάτου συναντήθηκαν στην καφετέρια Franco’s  κοντά στο Δημαρχείο οι βουλευτές Παπαφιλίππου- Εμμανουηλίδης με τη Δήμαρχο και το Δικηγορικό Σύλλογο. Ήταν μια συμφωνημένη από καιρό  συνάντηση προκειμένου η κ. Τσανάκα να ξανασυζητήσει με τους βουλευτές τις γνωστές διεκδικήσεις: ακτή Καλαμίτσα, παλιό δικαστήριο, παλιό νοσοκομείο. Με την ευκαιρία συζητήθηκαν και τα θέματα της χερσαίας ζώνης του κεντρικού λιμανιού αλλά και του κτιρίου του Τελωνείου.

Η είδηση αφορά την Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και την ακτή Καλαμίτσα. Συμφωνεί σε συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας αλλά σε μια νέα βάση. Ουσιαστικά δεν θέλει να ανανεώσει την παραχώρηση της ακτής, ζητά να την κρατήσει για να τη διαχειριστεί η ίδια. Ταυτόχρονα υπόσχεται ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών (δηλαδή μπάνιο χωρίς εισιτήριο) ενώ μέρος των εσόδων από τα ενοίκια των καταστημάτων θα τα δίνει στον Δήμο Καβάλας για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων. Η κ. Δήμαρχος φυσικά και διαφώνησε, ανησυχεί μήπως αυτή η εξέλιξη είναι το πρώτο βήμα πριν την ιδιωτικοποίηση της.

Δυσκολίες για την Ακτή Καλαμίτσα

Το μεσημέρι του Σαββάτου συναντήθηκε στην Καβάλα η Δήμαρχος Δ. Τσανάκα, οι βουλευτές Εμμανουηλίδης, Παπαφιλίππου και το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου μ΄ επικεφαλής τον Πρόεδρο Θανάση Αθανασίου. Από τη συνάντηση απουσίαζε ο Κώστας Μορφίδης λόγω του ότι είχε ήδη ταξιδέψει στην πρωτεύουσα αφού από σήμερα ξαναρχίζουν οι κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις. Το ραντεβού έγινε στο κατάστημα Francos, κοντά στο δημαρχείο. Εκεί οι προαναφερθέντες ήπιαν ένα καφεδάκι, συζητώντας θέματα που συνδέουν το Δήμο Καβάλας με την κεντρική εξουσία και τον δικηγορικό σύλλογο.

Το θέμα του παλιού δικαστηρίου φαίνεται ότι είναι το ευκολότερο όλων, αφού υπάρχει συμφωνία με το Δημόσιο, του Δήμου Καβάλας και το Δικηγορικό Σύλλογο. Έτσι θα τρέξει γρήγορα η παραχώρηση του παλιού δικαστηρίου στο Δήμο Καβάλας, όμως χώροι του θα χρησιμοποιούνται κι από το δικηγορικό σύλλογο.

Αρνητική εξέλιξη φαίνεται να παρουσιάζει η παραχώρηση της Ακτής Καλαμίτσα. Η Ακτή ανήκει πια στην Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Όπως πληροφορήθηκε η Δήμαρχος από τους βουλευτές, η ΕΤΑΔ δε συμφωνεί να ανανεωθεί η προηγούμενη παραχώρηση κατά χρήση. Ουσιαστικά η ΕΤΑΔ ζητά να διαχειριστεί αυτή την ακτή υποσχόμενη και δεσμευόμενη ότι δεν θα υπάρχει εισιτήριο και θα μπαίνουν χωρίς χρήματα οι λουόμενοι για το μπάνιο τους το καλοκαίρι. Η ΕΤΑΔ θα κάνει ή τουλάχιστον σκοπεύει να κάνει απευθείας συμφωνίες με τους επαγγελματίες των καταστημάτων της Ακτής. Θα εισπράττει αυτή τα ενοίκια. Μέρος των οποίων θα δίνει στο δήμο Καβάλας για τη συντήρηση της πλαζ.

Ο Δήμος Καβάλας βρίσκεται μπροστά σε μία αρνητική εξέλιξη. Δεν περίμενε μία τέτοια αντιμετώπιση από το δημόσιο. Θεωρούσε δεδομένη την ανανέωση της παραχώρησης κατά χρήση. Τώρα θα προετοιμάσει την επιχειρηματολογία του πιέζοντας με την Ακτή Καλαμίτσα, ότι ακριβώς είχε συμβεί πριν από 30 και πλέον χρόνια, επί εποχής Αθανασιάδη, δηλαδή η Ακτή Καλαμίτσα να είναι δημοτική.

Σχετικά με το παλιό νοσοκομείο, η νέα ηγεσία του υπουργείου ζητά περαιτέρω ενημέρωση για το ιδιοκτησιακό. Όλα πρέπει να γίνουν από την αρχή, καθώς πρώτα θα συζητηθεί το ιδιοκτησιακό και μετά η λύση της προγραμματικής σύμβασης του δημοσίου με το δήμο Καβάλας.

Τέλος υπάρχει πάντα η διεκδίκηση του Δήμου Καβάλας μέρους του τελωνείου και της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, ένα θέμα που είναι σε εκκρεμότητα κι όπως φαίνεται να παραμείνει στην ίδια κατάσταση, για καιρό ακόμη.

Διαβάστε επίσης