• 25 Απριλίου 2024,

Η φιλαρμονική της Βιέννης στην Καβάλα;

 Η φιλαρμονική της Βιέννης στην Καβάλα;

 

Η φιλαρμονική ορχήστρα της Βιέννης, η ιστορικότερη και δημοφιλέστερη ορχήστρα κλασικής μουσικής στον κόσμο, είναι πολύ πιθανόν να έρθει στην Καβάλα και να δώσει συναυλίες το καλοκαίρι του 2019, αν ευοδωθούν οι προσπάθειες που καταβάλλονται από πλευράς του Δήμου Καβάλας γι’ αυτόν το σκοπό.

Όπως αποκάλυψε το πρωί της Τρίτης στο ραδιόφωνο της Πρωϊνής ο αντιδήμαρχος Καβάλας Γιώργος Φιλόσογλου, ο Δήμος Καβάλας βρίσκεται σε επικοινωνία με την ορχήστρα μέσω τόσο του προξενείου της Αυστρίας στην Θεσσαλονίκη όσο και με την πρεσβεία της χώρας του βαλς στην Αθήνα ώστε να γίνει δυνατόν το ιστορικό αυτό μουσικό σχήμα να δώσει συναυλίες στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων που ως γνωστόν βρίσκεται πλέον εδώ και δύο χρόνια στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Επειδή η φιλαρμονική της Βιέννης είναι περιζήτητη σε όλο τον κόσμο και όλες οι ημερομηνίες για το 2018 είναι κλεισμένες, είναι φυσικό ότι αν τελικά πραγματοποιηθούν οι συναυλίες στους Φιλίππους αυτό θα γίνει το καλοκαίρι του 2019.

Ο κ. Φιλόσογλου εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος ότι η Καβάλα και το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων θα καταφέρουν να φιλοξενήσουν αυτό το παγκόσμιο γεγονός που θα αποτελέσει ίσως και το πιο σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός τόσο για το ιστορικό μνημείο όσο και για την Ελλάδα.

 

** Η φιλαρμονική της Βιέννης ιδρύθηκε το 1842 και έχει έδρα το ιστορικό κτήριο Musikverein της Αυστριακής πρωτεύουσας που κτίστηκε με μεγάλη χορηγία του Έλληνα μαικήνα Νικολάου Δούμπα. Στο ευρύ κοινό είναι γνωστή από τη πρωτοχρονιάτικη συναυλία της που δίδεται κάθε χρόνο στην πανέμορφη αυτή αίθουσα και μεταδίδεται τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο.

Από το πόντιουμ της ορχήστρας έχουν περάσει όλοι οι μεγάλοι μαέστροι του κόσμου ενώ λόγω της μεγάλης ζήτησης των εισιτηρίων για την πρωτοχρονιάτικη συναυλία της, πραγματοποιείται κάθε χρόνο κλήρωση και μόνον 1.700 περίπου τυχεροί από τα εκατομμύρια συμμετεχόντων καταφέρνουν να παρακολουθήσουν τελικά την εκδήλωση την πρωτοχρονιά κάθε χρόνου.

Διαβάστε επίσης