Οι Φίλιπποι στον κατάλογο της UNESCO. Πως βλέπουν οι αιρετοί αυτήν την επιτυχία

 Οι Φίλιπποι στον κατάλογο της UNESCO. Πως βλέπουν οι αιρετοί αυτήν την επιτυχία

Πολύ μεγάλη υπόθεση για τον τόπο μας η επίσημη ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που έγινε με σχετική ψηφοφορία στην Κωνσταντινούπολη, στην 40η σύνοδο του διεθνούς οργανισμού την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016.

Το γεγονός έγινε δεκτό με χαρά και ενθουσιασμό από όλους τους Καβαλιώτες αλλά αξίζει νομίζουμε να δούμε και πως το σχολίασαν, ο καθένας με τον τρόπο του, οι αιρετοί της περιοχής μας σε σχετικές αναρτήσεις τους στο facebook. Κάτω από κάθε μία ανάρτηση θα κάνουμε και το δικό μας σχόλιο, με τον τρόπο που εμείς εισπράττουμε τις δηλώσεις αυτές αλλά και γνωρίζοντας χρόνια την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα καθενός εκ των αιρετών.

 

ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΣΑΝΑΚΑ

Είμαι εξαιρετικά υπερήφανη διότι σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων εντάχθηκε στον κατάλογο με τα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, που τυγχάνουν σπουδαίας αναγνώρισης και σεβασμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Νιώθω ότι οι προσπάθειες και οι κόποι μας ευοδώθηκαν. Η επίτευξη αυτή θα συμβάλει σημαντικά στην προβολή και στην ανάδειξη της ιστορικής σημασίας του Δήμου μας.

Λιτή μεν, σφιχτή δε στο να αναγνωρίσει και την συμβολή άλλων.

 

ΚΩΣΤΗΣ ΣΙΜΙΤΣΗΣ:

Μια προσπάθεια που κράτησε πάνω από δέκα χρόνια ευοδώθηκε! Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων εντάχθηκε στον παγκόσμιο κατάλογο των μνημείων της ανθρωπότητας της Unesco. Συγχαρητήρια στον αρχικό εμπνευστή δήμαρχο Φιλίππων Λευτέρη Κωταΐδη και τον συνεχιστή του Λάζαρο Τσαταλμπασίδη, στον Θόδωρο Παπαδόπουλο (που ως αντιδήμαρχος είχε σηκώσει στους ώμους του το ζήτημα), στη Δήμητρα Τσανάκα. Σε όλους τους συντελεστές από την πολιτική ή την υπηρεσιακή τους θέση (ιδίως: Υπουργείο Πολιτισμού, Αρχαιολογία, Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Καβάλας, Μητρόπολη Φιλίππων – Θάσου).

Τα εύσημα πρέπει επίσης να δοθούν στους κατοίκους. Έκαναν το καθήκον τους και με το παραπάνω, όταν αποδέχθηκαν τις εξοντωτικές ζώνες προστασίας και με εξουσιοδότησαν να τις υποστηρίξω στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Μια νέα περίοδος ευθύνης ξεκινά. Να διασφαλίσουμε την ένταξη και να προχωρήσουμε σε δράσεις ενίσχυσης του αρχαιολογικού χώρου και της σημασίας του.

Βελτίωση της σήμανσης μέσα κι έξω από τα αρχαία, ανακαίνιση του θεάτρου, αναστήλωση των διασκορπισμένων μελών, αναβάθμιση του Ντικιλί Τας είναι κάποια μέτρα ενδεικτικού χαρακτήρα.

Στον τομέα των τεχνικών έργων θυμίζω το έργο της ανάπλασης του κέντρου των Κρηνίδων που βελτιώνει την εικόνα της κωμόπολης και δημιουργεί ένα καινούργιο περιβάλλον στην τουριστική οικονομία της περιοχής. Η τωρινή διοίκηση του Δήμου με έργα παρόμοιας πνοής μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο τη δυναμική του τόπου.

Πολλά λόγια αλλά και χαρακτηριστική μετριοφροσύνη.

 

 

ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΛΙΟΝΤΖΗΣ

Συγχαρητήρια για την επιτυχία της ένταξης του ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ χώρου των ΦΙΛΙΠΠΩΝ στα μνημεία Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO . Στο Υπουργείο Πολιτισμού που ξεκίνησε την προσπάθεια , στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Καβάλας και στις Δημοτικές Αρχές του Δήμου Καβάλας και Φιλίππων από την έναρξη της προσπάθειας μέχρι σήμερα . Το δεδομένο που άνοιξε την πόρτα για την εκκίνηση ήταν η ολοκλήρωση του έργου της ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ των Κρηνίδων και του Αρχαιολογικού χώρου, που αποφασίσαμε να εντάξουμε ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 1999 στο Γ΄ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 2000- 2007. Η κατάργηση του παλαιού δρόμου που διαπερνούσε τα αρχαία και η ενοποίησή του χώρου ήταν η απόλυτη προϋπόθεση. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.

Η αλαζονεία προσωποποιημένη. Αν δεν ήταν ο Καλλιοντζής που «…άνοιξε την πόρτα…» δεν θα πανηγυρίζαμε σήμερα. Ο πρώην νομάρχης έγραψε αυτό το κειμενάκι το ανέβασε στον «τοίχο» του και στη συνέχεια το κοτσάριζε κάτω από κάθε σχετική ανάρτηση όλων των διαδικτυκών του φίλων. Πρέπει να έκανε ίσα με δέκα «copy – paste».

 

ΚΟΡΙΝΑ ΧΙΩΤΗ – ΠΡΑΣΣΑ

Είναι γεγονός ότι ο Δήμος Καβάλας και η ευρύτερη περιοχή της ΑΜΘ, νιώθουν υπερήφανοι και έχουν κάθε λόγο για να γιορτάζουν την επιτυχία της ένταξης του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Συγχαρητήρια σε όλους που εδώ και πολλά χρόνια συνεισέφεραν και εργάστηκαν σκληρά. Όλοι μαζί, τώρα, πρέπει να φανούμε αντάξιοι στη μεγάλη τιμή και ευθύνη που λάβαμε.

Λίγα λόγια και καλά

 

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλλαν στην ευόδωση των άοκνων προσπαθειών που διήρκησαν δέκα και πλέον χρόνια, για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για τους Φιλίππους, την Καβάλα καθώς και για τον Δήμο Παγγαίου. Το σημαντικό, αυτό, εγχείρημα θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάδειξη της περιοχής μας στους τομείς του θρησκευτικού και πολιτιστικού τουρισμού, ενώ παράλληλα, θα ενισχύσει, σε τοπικό επίπεδο, τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού οι οποίες ορίζονται ως μια ιδιαίτερη επιλογή διακοπών που συνδέεται απόλυτα με τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτισμικές αξίες του τόπου μας.

Βάζουμε και ολίγον Παγγαίο έτσι για να δικαιολογήσουμε την παρέμβασή μας.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ

Όταν το όραμα εδράζεται στην άοκνη προσπάθεια πραγμάτωσής του. Όταν η αγαστή συλλειτουργία όλων των δυνάμεων γίνεται ο συνεκτικός ιστός που το εξυφαίνει, τότε η καθημερινότητα φορά τα γιορτινά της. Τα γιορτινά της φόρεσε η περιοχή μας την ώρα που η UNESCO στην Κωνσταντινούπολη αποφάσιζε να καταχωρίσει τους Φιλίππους στον κατάλογο των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ιστορική αυτή απόφαση αλλάζει άρδην τον πολιτιστικό και τουριστικό χάρτη της περιοχής μας. Η επιτυχία αυτού του στόχου πιστώνεται σ’ όλους όσοι διαχρονικά πίστεψαν και αγωνίστηκαν για την υλοποίησή του. Τις πιο θερμές ευχαριστίες στις δημοτικές αρχές, στο Υπουργείο Πολιτισμού και στους επιστήμονες που επωμίστηκαν το βάρος της προετοιμασίας του φακέλου και την υποστήριξη και προβολή του αιτήματος. Η χθεσινή μέρα είναι μέρα γιορτής. Σήμερα είναι μια καινούρια μέρα για τον τόπο μας. Για τις ευοίωνες προοπτικές που ανοίγονται γι’ αυτόν, η σοβαρότητα που επιδείχθηκε καθ’ όλο το διάστημα της διεκδίκησης, η ομοθυμία που συνόδευε κάθε βήμα αυτού του εγχειρήματος και η συναίσθηση της ευθύνης να κεφαλαιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό την επιτυχία αυτή, ας είναι οδηγοί στην καινούρια μέρα.

Φιλόλογος

 

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ

Η απόφαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς να εγγραφεί ο Αρχαιολογικός Χώρος των Φιλίππων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCΟ έχει τεράστια πολιτισμική, αναπτυξιακή και τουριστική αξία για την περιοχή μας.
Θέλω να συγχαρώ τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το Δήμο Καβάλας για τις επί σειρά ετών ενέργειές του, την Αρχαιολογική Υπηρεσία Καβάλας, τις τεχνικές υπηρεσίες και όλους εκείνους που λίγο ή πολύ συνεισέφεραν για να έρθει αυτό το θετικό αποτέλεσμα.
Δεν μένουμε όμως εδώ. Η προσπάθεια και ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί, πρέπει να γίνουν σημαντικά οδικά και τεχνικά έργα παρέμβασης και αναστήλωσης στην ευρύτερη περιοχή των Φιλίππων. Ο προγραμματισμός και ο σχεδιασμός πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.

Ίσως ο πιο περιεκτικός απ’ όλους. Αποδίδει τα εύσημα σε όλους όσους συνέβαλλαν στην επιτυχία αλλά και προτρέπει για συνέχεια της προσπάθειας ώστε να γίνουν σημαντικά έργα ο σχεδιασμός των οποίων πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.

Θ.Θ.

Διαβάστε επίσης