Η γενική συνέλευση και συζήτηση έληξε το ανύπαρκτο θέμα του 2ου Δημοτικού Σχολείου

 Η γενική συνέλευση και συζήτηση έληξε το ανύπαρκτο θέμα του 2ου Δημοτικού Σχολείου

Το απόγευμα της Τετάρτης αρκετοί γονείς και κηδεμόνες μαθητών του 2ου Δημοτικού ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του συλλόγου τους.

Για συζήτηση και ενημέρωση. Μια απαραίτητη γενική συνέλευση. Είχε προηγηθεί ενοχλητική, υπερβολική αναφορά σε υποτιθέμενο κίνδυνο κτιριακού χαρακτήρα. Μια διαρκής κινδυνολογία στηριγμένη στο μη πραγματικό. Τάχα υπήρχε έκθεση επικινδύνου που τάχα έμενε κρυφή.

Το απόγευμα της Τετάρτης τα πράγματα μπήκαν στη θέση τους. Έκθεση επικινδύνου δεν υπήρξε και δεν υπάρχει. Αυτό που υπάρχει είναι μια μελέτη που μεταξύ άλλων προτείνει ενίσχυση της στατικής επάρκειας. Αυτό φαίνεται ότι θα γίνει μέσω προγραμματισμένου έργου- όχι άμεσου- ενεργειακής αναβάθμισης του σχολείου.

Τι είπε ο Νίκος Σουλίδης

Ο δικηγόρος Νίκος Σουλίδης εκπροσωπώντας το σύλλογο γονέων του σχολείου, μίλησε στην Πρωινή.

Ερ: Βάλτε μας το πλαίσιο για το τι έγινε προχθές το απόγευμα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας.

Απ: Κλείσαμε οριστικά ένα θέμα που άνοιξε αρχικά από διάφορες συζητήσεις. Συνεχίστηκε και έμεινε ζωντανό αν και δε χρειαζόταν, από μικροκομματικές  σκοπιμότητες. Στη συνάντηση της Τετάρτης παραβρέθηκαν ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου. Καλέσαμε τους κατεξοχήν αρμόδιους, τους ανθρώπους που βάζουν την υπογραφή τους και πάνε φυλακή (που λέει ο λόγος) αν γίνει κάποιο λάθος. Δηλαδή τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και τον Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών, τον κ. Ιακωβίδη και τον κ. Χαραλαμπίδη. Όπως επίσης τον κ. Μουμτσάκη που είναι Αντιδήμαρχος Παιδείας. Για να μας πουν αν τελικά όντως υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο σχολείο. Οποιοδήποτε πρόβλημα. Για να μην παίζουμε με τις ζωές των παιδιών μας. Στη συνέχεια αφού μίλησαν για αυτό και μας ηρέμησαν, μας καθησύχασαν, με την έννοια ότι μας έδειξαν έγγραφο του μελετητή που λέει ότι δεν υπάρχει θέμα και ότι μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία του σχολείου, μιλήσαμε για την επικείμενη ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου.

Ερ: Για το 2ο Δημοτικό Σχολείο της Αγίας Βαρβάρας περίπου μια εβδομάδα τώρα, υπάρχει μια κινδυνολογία και μάλιστα αναφορά από συγκεκριμένους λίγους ανθρώπους ότι για το κτήριο υπάρχει έκθεση επικινδύνου. Αυτό σημαίνει ότι το κτίριο είναι επικίνδυνο. Υπάρχει όμως τέτοια έκθεση επικινδύνου ή δεν υπάρχει;

Απ: Όχι. Κάθετα και κατηγορηματικά. Το ρωτήσαμε ευθέως, δεν το ρωτήσαμε με περιστροφές. Ευθέως ρωτήθηκε, ευθέως απαντήθηκε. Χωρίς «αλλά», χωρίς «όμως».

Ερ: Υπάρχει μια μελέτη όπου εκεί αναφέρεται κάτι σαν ανάγκη. Όχι όμως επείγουσα ανάγκη.

Απ: Μας το εξηγήσανε οι άνθρωποι. Ο κανονισμός της αντισεισμικής στατικής επάρκειας των κτιρίων αναβαθμίζεται καθώς περνούν τα χρόνια. Συνεπώς αυτό ισχύει και για ένα κτίριο όπως αυτό του 2ου Δημοτικού όπως είναι χτισμένο μεταξύ 1930 και 1940. Κατασκευασμένο στο δεύτερο κύμα σχολικών κτιρίων που χτίστηκαν στην Καβάλα, προφανώς και όλα τα κτίρια που χτίστηκαν μαζί με αυτό στην ίδια χρονική περίοδο. Αν λοιπόν αυτά τα κτίρια σήμερα εξεταστούν με βάση το αντισεισμικό στατικό κανονισμό του 2000 (τον πιο πρόσφατο), πιθανώς θα βγούνε ότι χρειάζονται κάποιες ενισχύσεις. Αυτό είναι ένα κομμάτι και έχει να κάνει με την πρόληψη του ακραίου φαινομένου, του ακραίου σεισμού. Το άλλο είναι το κομμάτι της επιστήμης, των ανθρώπων, των μηχανικών. Οι οποίοι το είδαν, το μελέτησαν, είδαν το βραχώδες υπόβαθρο πάνω στο οποίο είναι κτισμένο το σχολείο και είπανε ότι όχι δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος. Είναι μια κινδυνολογία η οποία είναι κρίμα. Εκθέτει και εμάς το σύλλογο γονέων που από την πρώτη στιγμή όταν ανέκυψε το πρόβλημα, τρέξαμε να μάθουμε. Έχω την αίσθηση ότι την τελευταία εβδομάδα παίζουμε με τα παιδιά μας. Μικροπολιτικές σκοπιμότητες δεν ακολουθήσαμε, ούτε θα ακολουθήσουμε. Είδα το όνομα μου γραμμένο σε πρόταση που έλεγε, ότι με νοιάζει ο Μουριάδης να βγει Δήμαρχος και όχι να σώσω το παιδί μου. Από εκεί και πέρα τι να πω; Ως δικηγόρος έχω γνωρίσει ανθρώπους που βάζουν το οικονομικό, το πολιτικό  ή όποιο άλλο όφελος και πάνω από τα παιδιά τους. Εμείς ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού, δεν είμαστε από αυτούς. Εννοείται και ως γονείς των παιδιών, όλοι μας.

Ερ: Το θέμα κλείνει οριστικά;  Κλείνει αυτή η ιστορία;

Απ: Ταλαιπωρήσαμε τον κόσμο που έπρεπε να ακούει και να ρωτάει. Ταλαιπωρήσαμε τους αρμόδιους οι οποίοι από την πρώτη στιγμή μας βοήθησαν. Ο ίδιος ο Δήμαρχος έκανε σύσκεψη, κάλεσε τη διευθύντρια της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κάλεσε ξανά τον Αντιδήμαρχο και τον διευθυντή των τεχνικών υπηρεσιών. Την Κατερίνα τη Μαρκάκη, πρόεδρο της σχολικής πρωτοβάθμιας επιτροπής. Όλοι οι φορείς μαζεύτηκαν δυο φορές μόνο και μόνο, για να ηρεμήσουμε εμείς. Τώρα ποια ηρεμήσαμε. Εκτός αν πρόκειται να πάμε σε κάποιο μέντιουμ για να μας πει τι πρόκειται να γίνει….

Διαβάστε επίσης