• 19 Μαΐου 2024,

Η γιορτή του Αγίου Θεράποντα αφορμή να θυμηθούμε Σανατόριο και πρώην Ορθοπεδική (φωτογραφίες)

 Η γιορτή του Αγίου Θεράποντα αφορμή να θυμηθούμε Σανατόριο και πρώην Ορθοπεδική (φωτογραφίες)

Δύο μέρες, παραμονή κι ανήμερα της γιορτής του Αγίου Θεράποντα, αρκετός κόσμος βρέθηκε τόσο στην εκκλησία όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Σανατορίου. Η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου τίμησε τον Άγιο κι οι πολίτες απ’ όλη την Καβάλα το ίδιο.

Η γιορτή ήταν ευκαιρία να συζητηθεί εκ νέου η αξιοποίηση των ακινήτων της περιοχής. Του Σανατορίου και της πρώην Ορθοπεδικής κλινικής. Το ιδιοκτησιακό του Σανατορίου είναι σε εκκρεμότητα στον Άρειο Πάγο μετά την αναίρεση από πλευράς της Ιατρικής Εταιρίας Καβάλας.

Η τελική, οριστική δικαστική απόφαση αναμένεται καιρό τώρα. Θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το αν το Σανατόριο ανήκει στο δημόσιο ή στην Ιατρική Εταιρία Καβάλας. Η απόφαση φαίνεται να επηρεάζει την τύχη της και πρώην Ορθοπεδικής κλινικής.

Ιδιοκτησίας της Ιατρικής Εταιρίας.

Για την πρώην Ορθοπεδική υπάρχει πρόταση εξαγοράς της από την Ιερά Μητρόπολη και στη συνέχεια αξιοποίησης της. Η πρόταση θα τεθεί υπόψη των μελών της γενικής συνέλευσης της Ιατρικής Εταιρίας και θα παρθεί η απόφαση. Θετική ή αρνητική.

Η γενική συνέλευση της Ιατρικής Εταιρίας αργεί λόγω των μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού. Για την Ιατρική Εταιρία είναι καλό να γνωρίζει και την απόφαση του Αρείου Πάγου ώστε να την υπολογίσει και αυτήν όταν θα αποφασίσει για την Ορθοπεδική κλινική.

Εν τω μεταξύ τα κτίρια λεηλατούνται αφού ειδικά το Σανατόριο είναι εντελώς αφύλαχτο και σε αυτό μπορεί να μπει ο οποιοσδήποτε. Μπήκαν και ξαναμπήκαν γνωστοί και άγνωστοι με όχι καλές διαθέσεις.

Οι πολίτες που ανέβηκαν στην παρακείμενη εκκλησία του Αγίου Θεράποντα προβληματίστηκαν για τα δύο μη αξιοποιημένα ακίνητα. Είδαν το χάλι του Σανατορίου και δυσφόρησαν. Πιέζουν με τον τρόπο τους κάτι όμορφο να γίνει στην περιοχή ώστε αυτή να επανέλθει στην προηγούμενη της κατάσταση.

Θυμίζουμε ότι ως τον Ιούλιο του 2010 λειτουργούσαν κανονικά στα κτίρια κλινικές του Νοσοκομείου. Κόσμος πήγαινε και έρχονταν. Στη συνέχεια αυτές μεταφέρθηκαν στο νέο Νοσοκομείο. Από τότε, 11 σχεδόν χρόνια, υπάρχει η γνωστή εγκατάλειψη.

Η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου δεν ξέχασε ποτέ την εκκλησία του Αγίου Θεράποντα. Αυτή λειτουργεί αρκετά συχνά και κάθε χρόνο στις 14 Μάη γιορτάζει. Φέτος ο εορτασμός ήταν ακόμη περισσότερο πετυχημένος, με τήρηση των μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού.

Εξ αυτού του λόγου οι περισσότεροι πιστοί δεν μπήκαν στην εκκλησία αλλά έμειναν στον περιβάλλοντα χώρο. Καθαρός και περιποιημένος ήταν αρκετός για αυτούς που βρέθηκαν εκεί χθες και προχθές. Περισσότερος κόσμος ήταν στην εκκλησία στον εσπερινό το απόγευμα της Πέμπτης.

Τότε έγινε και λιτανεία της εικόνας. Χθες την πανηγυρική θεία λειτουργία που τέλεσε ο Μητροπολίτης παρακολούθησε ο Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος Κυριάκος Σταυρίδης. Τον εσπερινό ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης και ο περιφερειακός σύμβουλος Αρχέλαος Γρανάς.

Διαβάστε επίσης