Η ιστορία των συνοριακών φυλάκων στο Νομό Καβάλας

 Η ιστορία των συνοριακών φυλάκων στο Νομό Καβάλας

Ο Στέλιος Αμοιρίδης είναι πρόεδρος του σωματείου των συνοριακών φυλάκων του Ν. Καβάλας. Ταυτόχρονα μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας. Οι συνοριοφύλακες του Ν. Καβάλας έχουν πάντα έδρα το κτίριο της Νέας Καρβάλης. Υπάρχουν εκεί από το 2000 που έγιναν οι 50 προσλήψεις. Όλες Καβαλιωτών. Τώρα το τμήμα θα ενισχυθεί με ακόμη 100 άτομα. Όπως ανακοίνωσε στην επίσκεψη του στην πόλη μας ο κ. Χρυσοχοίδης.

Η συνέντευξη του Στέλιου Αμοιρίδη

Ερ: Πείτε μας την ιστορία των συνοριοφυλάκων στο Νομό Καβάλας. Από πότε εργάζονται οι πρώτοι;

Απ: Τον Οκτώβριο του 2000 ήταν η πρώτη σειρά που προσλήφθηκαν στο Νομό Καβάλας. Από τότε δραστηριοποιούμαστε και επιχειρούμε με βάση τη Νέα Καρβάλη όπου είναι το τμήμα μας. Τότε ήμασταν κοντά στα 50 άτομα, όλοι Καβαλιώτες.  Είχαμε προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και κριτήριο εντοπιότητας.

Ερ: Τότε δεν είχαμε τόσο έντονο το πρόβλημα της μετανάστευσης. Για ποιο λόγο δημιουργήθηκε το τμήμα;

Απ: Κοιτάξτε εκείνα τα χρόνια πάλι υπήρχε μετανάστευση αλλά από την άλλη μεριά.  Ήταν από την Αλβανία κυρίως.

Ερ: Έρχεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην Καβάλα και ανακοινώνει πρόσληψη 100 συνοριοφυλάκων. Στην πράξη πως θα γίνουν τα πράγματα;  Σίγουρα ενδιαφέρονται πολλοί νέοι να κάνουν τα χαρτιά τους.

Απ: Λογικά θα ισχύσει ότι ίσχυσε  και τις προηγούμενες φορές που είχαμε κάποιες προσλήψεις που ανακοίνωσε  τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση. «Τρέχουν» διαγωνισμοί των 480 συνοριακών φυλάκων που θα προσληφθούν 100 στη Δράμα, 100 στην Ξάνθη και 280 στην Αθήνα. Επίσης είναι οι 260 περίπου της Μυτιλήνης που τώρα αυτοί οι νέοι συνάδελφοι θα περάσουν τις εξετάσεις για να προχωρήσουν στην εκπαίδευση τους. Είναι και 400 συνοριακοί στον Έβρο και οι 530 στα νησιά που σε λίγο καιρό τελειώνουν την εκπαίδευση τους και αναλαμβάνουν υπηρεσία. Λογικά θα ισχύσει το ίδιο και για εδώ.  Σύμφωνα με το νόμο 46/47 του 2019, το άρθρο 17 είναι για συνοριακούς φύλακες  ορισμένου  χρόνου. Η εκπαίδευση όσων επιλεγούν θα κρατήσει περίπου 3 μήνες. Θα βγει η προκήρυξη του διαγωνισμού , πολύ πιθανό μέχρι τέλος του έτους ή αρχές του 2021. Εγώ συμβουλεύω τους ενδιαφερόμενους να μπουν στο διαδίκτυο, να δουν τα κριτήρια ποια είναι. Να ετοιμαστούν έχοντας ως δεδομένο ότι ήδη έχουν γίνει αρκετές προσλήψεις. Εφόσον θα ισχύσει το ίδιο. Απ` ότι γνωρίζουμε θα προέρχονται από όλη την Περιφερειακή Ενότητα.Για την Καβάλα εννοώ. Σε συνδυασμό με τη μεγάλη μοριοδότηση που θα υπάρχει για αυτούς που μένουν στο Νομό Καβάλας θεωρούμε ότι το ποσοστό των Καβαλιωτών συναδέλφων θα αγγίζει το 90%. Τα κριτήρια είναι αρκετά. Μετράνε τα πολλά πτυχία, μετράει η πολυτεκνία κτλ. Εννοείται ότι για τον άνδρα ότι πρέπει να έχει υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Μέχρι τώρα ίσχυε το 28ο έτος της ηλικίας. Μας ρωτάνε πολλοί για αυτό το όριο ηλικίας.Εμείς το συζητήσαμε με τον Υπουργό και το  Σάββατο που τον είδαμε και η πρόταση μας που έχουμε κάνει το προηγούμενο διάστημα είναι να αυξηθεί το όριο ηλικίας. Δεν είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει.  Είναι στη αρμοδιότητα του Υπουργού. Εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν παιδιά που έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν και σε αυτή την ηλικία στις αποστολές.

Ερ: Από τον Ιούλιο που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση, πόσο αυξήθηκε ο αριθμός των συνοριοφυλάκων;

Απ: Μέχρι τώρα τελειώνει η εκπαίδευση 400 συνοριακών στον Έβρο, οι οποίοι σε 10 μέρες περίπου θα βγουν και θα αναλάβουν υπηρεσία. Έχουν προσληφθεί περίπου 530 στα νησιά, οι οποίο θα γίνουν περίπου 800 με την προσθήκη  και άλλων 260-270.  Τρέχει ήδη ο διαγωνισμός για 480 σε όλη τη χώρα. Πάνω οπότε από 2000 προσλήψεις έχουν γίνει.

Ερ: Από το 2000 είστε αυτοί οι 50 η στο μεταξύ ήρθαν και άλλοι στο τμήμα της Νέας Καρβάλης;

Απ: Εμείς είμαστε μια σειρά στη Νέα Καρβάλη. Από το 2002 έχουν να γίνουν προσλήψεις συνοριακών.  Από το 2002 και μετά, δεν έχουν γίνει πουθενά σε όλη την Ελλάδα. Ήταν κάτι που το ζητούσαμε σαν σωματείο και ομοσπονδία από εκείνα τα χρόνια.

Κάλιο αργά παρά ποτέ. Πάντα εδώ στην Καβάλα, ήμασταν 50 άτομα.

Ερ: Η υπηρεσία ανάλογα με τις κυβερνήσεις άλλαζε και ονόματα;

Απ:  Ακριβώς, υπάρχει και αυτό. Εμείς ξεκινήσαμε σαν τμήμα συνοριακής φυλακής όπως ήταν όλα. Εμείς ήμαστε δεύτερη ζώνη, δεν συνορεύουμε με κάποιο κράτος αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουμε και δουλειά. Γίναμε τμήμα δίωξης λαθρομετανάστευσης. Μετά γίναμε τμήμα δίωξης παράνομης λαθρομετανάστευσης και τώρα τμήμα διαχείρισης  μετανάστευσης.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης