• 15 Μαΐου 2024,

Η ησυχία στο Δικαστικό Μέγαρο συνεχίζεται….

 Η ησυχία στο Δικαστικό Μέγαρο συνεχίζεται….

Μια νέα εβδομάδα ξεκίνησε χθες και για το Δικαστικό Μέγαρο της Καβάλας. Μια εβδομάδα ήσυχη λόγω μέτρων πρόληψης κορωνοϊου, ακριβώς ίδια όπως οι προηγούμενες. Περιορισμένες δίκες, περιορισμένη προσέλευση δικηγόρων και πολιτών ενώ και οι δικαστικοί υπάλληλοι εργάζονται με όλα τα μέτρα και τις διαδικασίες της εποχής.

Οι δικηγόροι είναι οι πρώτοι που πλήττονται από την προαναφερθείσα κατάσταση. Διαμαρτύρονται σε όλη την Ελλάδα, ζητούν επιστροφή με όρους σε μια κανονικότητα. Την οποία ζητούν και οι δικαστές.

Κι ενώ προ μηνός το Υπουργείο την υποσχέθηκε, η αύξηση των κρουσμάτων ειδικά στην Αθήνα ήταν ο βασικός και ο μοναδικός παράγοντας που «φρέναρε» τις εξελίξεις. Κάθε Δευτέρα τα ισχύοντα μέτρα ανανεώνονται προκειμένου να ισχύσουν κι άλλες μέρες. Κάθε εβδομάδα υπάρχουν ελπίδες χαλάρωσης αλλά κάθε εβδομάδα αυτές διαψεύδονται. Ακόμη και στα Πρωτοδικεία Νομών όπου η νόσος ελέγχεται.

Μιας και το έφερε η κουβέντα, πρόσφατα υπήρξαν κρούσματα σε αυτό της Ροδόπης.

Στις 8 Απριλίου ο πρόεδρος Εφετών Θράκης εξέδωσε την ακόλουθη απόφαση: «Ενόψει της πρόσφατης εμφάνισης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου COVID-19 σε υπαλλήλους που υπηρετούν σε Υπηρεσίες του Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής, καλείσθε να λειτουργήσετε από σήμερα και για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων με το απολύτως απαραίτητο για τη διεκπεραίωση των επειγουσών δικαστικών εργασιών προσωπικό, επιμελούμενες ταυτόχρονα για την πιστή τήρηση των αναγκαίων μέτρων, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός πολλών προσώπων (δικηγόρων, πολιτών κλπ) στους χώρους εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων, προσερχόμενοι σε αυτούς ανά ένας και τηρούντες απαραίτητα μεταξύ τους, με ευθύνη των υπαλλήλων που εργάζονται σε κάθε γραφείο, την επιβαλλόμενη απόσταση ασφαλείας».

Τρεις υποθέσεις στο Μονομελές

Χθες στο Μονομελές Καβάλας δικάστηκαν τρεις υποθέσεις, οι οποίες δεν ήταν δυνατόν να αναβληθούν.

Μέσα σε χρονικό διάστημα λίγων λεπτών οι υποθέσεις τακτοποιήθηκαν, δικάστηκαν, αναβλήθηκαν. Είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Ξεχωρίζουν οι υποθέσεις Τριμελούς και Μονομελούς που πρέπει να δικαστούν.

Δικάζονται ταχύτατα.

Είναι συχνά λίγες. Κάποιες φορές –σε κάποιες δικασίμους- δεν υπάρχουν καθόλου! Σήμερα, ημέρα Τρίτη, γίνονται στο δικαστικό μέγαρο τα πολιτικά δικαστήρια. Αλλά μόνο αυτά των εργοδοτικών διαφορών, των διαζυγίων και των διατροφών που δεν πληρώνει ο πρώην σύζυγος.

Στο μεταξύ κίνηση υπάρχει στο Υποθηκοφυλακείο Καβάλας, στο νέο του χώρο πίσω από την Ιχθυόσκαλα. Εκεί βρίσκονται συχνά δικηγόροι για υποθέσεις πελατών τους. Ακόμη και χθες το Υποθηκοφυλακείο δεν είχε ταμπέλα στην είσοδο του.

Και αυτό το γεγονός δημιουργεί μικρό πρόβλημα για να το βρει κάποιος που το επισκέπτεται πρώτη φορά. Κατά τα άλλα τα σχόλια είναι θετικά για την οργάνωση του, τη λειτουργία του και τους άνετους χώρους που διαθέτει.

Διαβάστε επίσης