• 28 Απριλίου 2024,

Η κατάσταση βελτιώνεται αλλά η Σίσυ Ρακιτζή θυμάται κι αναφέρει την αξέχαστη περίοδο των άπειρων κρουσμάτων!

 Η κατάσταση βελτιώνεται αλλά η Σίσυ Ρακιτζή θυμάται κι αναφέρει την αξέχαστη περίοδο των άπειρων κρουσμάτων!

Η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας κ. Σίσυ Ρακιτζή είναι αισιόδοξη.

Μιλά για βελτίωση της κατάστασης ως προς την πανδημία, την οποία περιμένει πιο συγκεκριμένη εντός των ημερών. Αυτό που στα λόγια της έχει ενδιαφέρον είναι το πρόσφατο παρελθόν. Αναφέρεται σε άπειρα κρούσματα στην Καβάλα λόγω των συναντήσεων τις ημέρες των Χριστουγέννων

Η συνέντευξη

Ερ: Πως βίωσαν τα φαρμακεία του Νομού Καβάλας την «Όμικρον» και αν όντως από την προηγούμενη εβδομάδα αισθάνεστε και στα φαρμακεία ότι η κατάσταση βελτιώνεται.

Απ: Κοιτάξτε ήταν απίστευτο αυτό που ζήσαμε όλοι. Από την επόμενη μέρα των Χριστουγέννων και εξελίχθηκε συνέχεια μέχρι τις 7-8 Ιανουαρίου. Λόγω των άπειρων κρουσμάτων που δημιουργήθηκαν από την έξοδο και το συνωστισμό των Χριστουγέννων. Ήταν όντως άπειρα τα κρούσματα. Επειδή εφημέρευα εγώ την Πρωτοχρονιά, η ουρά δυστυχώς είχε φτάσει μέχρι το… Public! Τα κρούσματα αγγίζανε το 40% εκείνες τις ημέρες και όλοι οι συνάδελφοι ήμασταν σε ετοιμότητα γιατί – στη διαδικασία των Rapid tests- υπάρχει η επικινδυνότητα της επαφής με το κρούσμα του κορωνοϊού. Δεν είναι τόσο απλό, να έχεις δίπλα σου ένα άτομο το οποίο ασθενεί. Εν πάση περιπτώσει, θεωρώ ότι πέρασε το κύμα. Βεβαίως το δυσάρεστο είναι ότι κόλλησαν και πολλές γιαγιάδες ηλικιωμένες και ηλικιωμένοι γενικότερα από τα εγγόνια που βρέθηκαν, Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά μαζί. Όλα αυτά φέρανε τη μεγάλη έκταση στα θετικά κρούσματα.

Ερ: Έπαιξε μεγάλο ρόλο η διασκέδαση τα Χριστούγεννα;

Απ: Εκείνα ήταν τα καθοριστικά βράδια. Η παραμονή των Χριστουγέννων κτλ που ξεκίνησαν τα τόσα πολλά κρούσματα στο νομό μας από την Όμικρον. Το είδαμε αυτό πάρα πολύ ζωντανά. Το βλέπαμε καθημερινά. Ερχότανε πάρα πολλά άτομα και μας λέγανε ότι ήρθανε σε επαφή με κρούσμα και την άλλη μέρα όλα ήταν θετικά. Ακόμη πιστεύω ότι δεν έχει  σταματήσει. Πάντως από σήμερα (χθες) θα δούμε τα λιγότερα κρούσματα. Αυτό που βλέπουμε τώρα και ενώ η «Όμικρον» είναι λιγότερο επιθετική από τη «Δέλτα», κάποιος που νόσησε και νοσεί πρέπει να περάσουν 10 με 12 ημέρες για να πάει με σωστό τρόπο στη δουλειά του. Υπάρχει βέβαια ο νόμος που λέει ότι σε 5 ημέρες με μάσκα μπορείς να πας στη δουλειά σου αλλά σαφώς κανείς δεν είναι ασφαλής και στις περισσότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά και στο δημόσιο. Η Όμικρον κρατάει μέρες. Μέχρι το τεστ θα βγει αρνητικό. Μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που αισθάνονται μια χαρά αλλά το τεστ συνεχίζει να βγαίνει θετικό. Οι εμβολιασμένοι είναι αυτοί που το περνάνε πιο εύκολα, αυτό ισχύει.  Επίσης αυτό που έχουμε δει είναι ότι όσοι έχουν περάσει τη «Δέλτα» ακόμη και παιδάκια που έχει συμβεί αυτό, περνάνε την Όμικρον πιο ελαφριά. Έχει τύχει σε συμπολίτες μας και ειδικά τα παιδιά, να έχουν περάσει και τη Δέλτα και την Όμικρον.

Ερ: Αυτές οι ουρές που μας περιγράψατε μπορεί να είναι και καθημερινό φαινόμενο, λένε οι άνθρωποι που δεν ξέρουν οι πολίτες, να λειτουργούν και άλλα φαρμακεία τα απογεύματα ή τα βράδια ή τις Κυριακές. Μπορεί εκτάκτως να αλλάξετε το ωράριο σας;

Απ: Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο έχουμε ξανασυζητήσει. Έχει ξανασυζητηθεί γενικότερα. Πρώτα απ` όλα ο νόμος δεν υποχρεώνει κανένα φαρμακείο, κανένα συνάδελφο να διενεργήσει ράπιντ τεστ.  Εμείς από την αρχή μπήκαμε επικουρικά για να στηρίξουμε τη διασπορά του covid. Από επικουρικοί μπορώ να πω ότι γίναμε μοναδικοί, βασικοί. Σίγουρα είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει. Όμως εμάς η δουλειά μας συνεχίζει να είναι η ωφέλεια του συναδέλφου μας, του πάσχοντος όσον αφορά το φάρμακο. Η συμβολή, το κλείσιμο του ραντεβού του εμβολίου που απ` ότι είδαμε έχει αυξηθεί και έχουν κλείσει πολλά άτομα ραντεβού. Επίσης τα σελφ τεστ που ξέρουμε όλοι πόσο χρονοβόρα διαδικασία είναι. Αυτές ήταν οι δουλειές, οι υπηρεσίες  που είχαμε επωμιστεί επιπλέον λόγω covid. Ξαφνικά βρεθήκαμε να κάνουμε τεστ με δυο ουρές. Θέλω να πω στους συμπολίτες μας, ότι η μια ουρά είναι για τα φάρμακα γιατί πρέπει να εξυπηρετηθεί ο ασθενής και η άλλη ουρά είναι για το τεστ. Σίγουρα έχουν προτεραιότητα να πάρουνε το φάρμακο τους οι ασθενείς και να φύγουνε. Αυτό πρέπει να το βλέπουνε όλοι. Να μην περιμένουνε στη λάθος ουρά. Δεν υπάρχει λόγος για την αύξηση των Φαρμακείων αφού εμείς εξυπηρετούμε το φάρμακο. Σε αυτό είμαστε 100% καλυμμένοι και εξυπηρετούνται όλοι οι ασθενείς. Θέλω να σημειώσω ότι υπάρχουν περίπου 20 φαρμακεία στην πόλη μας που δε διενεργούν ράπιντ τεστ και έχουν όλο αυτό το δικαίωμα. Είναι δικαίωμα  τους και οι συνάδελφοι έχουν τους λόγους τους.

Ερ: Πόσο πουλάτε τα ράπιντ τεστ τα Φαρμακεία;

Απ: Όταν ψηφίστηκε ο νόμος, το Υπουργείο Ανάπτυξης το έθεσε με ανώτερη τιμή τα 10 ευρώ. Από εκεί και πέρα είναι η υπηρεσία, πρέπει να πληρωθεί.Ρωτήστε τους μικροβιολόγους πόσο το διενεργούν το ράπιντ τεστ. Από εκεί και πέρα διαμορφώθηκε η τιμή από κάθε συνάδελφο όπως ήθελε. Σίγουρα επειδή είναι και η υπηρεσία και επειδή υπάρχει και κόστος, σίγουρα δεν μπορεί να πέσει κάτω από το κόστος. Πιστεύω πάντως ότι τα κρούσματα έχουν μειωθεί, αυτό που βλέπουμε καθημερινά στο φαρμακείο μας και σήμερα (χθες) που εφημερεύω θα έχουμε μια πιο συγκεκριμένη εικόνα.  Πάντως από το χθεσινό φαρμακείο (της Κυριακή) που εφημέρευε η εικόνα που έχω είναι ότι ήταν σαφώς μειωμένα τα περιστατικά και εύχομαι για την εβδομάδα που πλέον διανύουμε να είναι μειωμένα περισσότερο, γιατί ξέρετε ότι όσο η διασπορά είναι μεγάλη κινδυνεύουμε όλοι. Αυτό που μετράει πάρα πολύ και μένει είναι η προσωπική ευθύνη. Κάτι που το λέγαμε όλοι οι εμπλεκόμενοι από την πρώτη στιγμή. Αυτό το λέω για όλους μας.

Διαβάστε επίσης