• 25 Απριλίου 2024,

Η καθιερωμένη σύσκεψη για τη μη καύση καλαμιών

 Η καθιερωμένη σύσκεψη για τη μη καύση καλαμιών

Κάθε χρόνο την τελευταία οκταετία το τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου -αυτή την περίοδο πάντα- πραγματοποιεί σύσκεψη για να επιτευχθεί ένας και μοναδικός στόχος. Να μην καίγονται καλαμιές σε αγροτικές εκτάσεις.

«Πάμε καλά» είπε ο πρόεδρος του τμήματος Ζαφείρης Μυστακίδης καθώς όπως διαπιστώνει οι συσκέψεις και η κινητοποίηση των υπηρεσιών μαζί με την ενημέρωση των αγροτών έχουν αποτέλεσμα.

Το πρόβλημα υπήρχε καταρχήν στα Τενάγη των Φιλίππων όπου το φθινόπωρο οι αγρότες (στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου) έβαζαν φωτιές στα χωράφια τους. Αυτό έχει περιοριστεί.

Καταβάλλεται προσπάθεια να πεισθούν να ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία και οι αγρότες του Νέστου. Μεγάλο ρόλο έπαιξε η ευαισθητοποίηση του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου που σε σκέψεις όπως η χθεσινή προσκαλεί: την τοπική αυτοδιοίκηση, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Πολιτική Προστασία, τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και εκπροσώπους των αγροτών. Συζητιούνται τα ίδια ζητήματα που αφορούν τις συνέπειες που είναι βλαβερές από μία φωτιά σε αγροτικά υπολείμματα.

Ικανοποιημένος για το αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών δήλωσε ο Ζαφείρης Μυστακίδης ο οποίος είπε ότι με την ευκαιρία χρειάζεται να επικαιροποιηθούν οι προτεραιότητες αλλά να γίνει και μία γνωριμία όλων των εμπλεκομένων στο θέμα με τους εκλεγέντες το Καλοκαίρι στην τοπική αυτοδιοίκηση. Σημειώνουμε ότι η σύσκεψη όπως η χθεσινή πάντα αφορά υπηρεσίες και φορείς από τρεις διαφορετικούς νομούς. Της Δράμας, της Καβάλας και του Νομού Σερρών.
Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Ζαφείρης Μυστακίδης είπε: « Είναι ένα πιστό ραντεβού εδώ και 8 χρόνια.

Ξεκινήσαμε μια προσπάθεια προκειμένου να κερδίσουμε τον αγώνα για το αυτονόητο αλλά όχι δεδομένο. Ποιο είναι αυτό; Η τήρηση της νομοθεσίας, η προστασία του πολίτη και του περιβάλλοντος. Αποφυγή όλων των άλλων προβλημάτων. Προσπαθήσαμε να οργανώσουμε άτυπα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Θελήσαμε να κάτσουν σε ένα τραπέζι για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της παράνομης καύσης των καλαμιών. Όχι μόνο στα Τενάγη αλλά και στο ανατολικό κομμάτι.

Χρειάζεται επαγρύπνηση αν και πάμε καλά. Θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε εδώ. Υπήρξε απώλεια κοινοτικών ενισχύσεων σε αγρότες που παράνομα έκαψαν τα υπολείμματα στα χωράφια τους».

Διαβάστε επίσης