• 26 Απριλίου 2024,

Η Καβάλα παρούσα στον υπό ίδρυση νέο κομματικό φορέα της Αριστεράς

 Η Καβάλα παρούσα στον υπό ίδρυση νέο κομματικό φορέα της Αριστεράς

Ο Τάσος Ορφανίδης στις εθνικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος βουλευτής Καβάλας με το κόμμα της Λαϊκής Ενότητας. Στο πρόσφατο παρελθόν επίσης ήταν και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Παγγαίου.

Μαζί με τον Ηλία Ιωαννίδη βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην Αθήνα. Σε μία ακόμη συνάντηση (σχετική φωτογραφία) προκειμένου να δημιουργηθεί ένα καινούργιο κόμμα της Αριστεράς, το οποίο θα εκφράζει ανθρώπους οι οποίοι δεν καλύπτονται από τα σημερινά κόμματα.

Θα εκφράζει σε γενικές γραμμές τις πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς που έμειναν εκτός κοινοβουλίου με αφορμή τις εκλογές του 2015. Για αυτά που προετοιμάζονται και θα παρουσιαστούν πιο συγκεκριμένα το αργότερο ως την προσεχή Άνοιξη ο κ. Τάσος Ορφανίδης μίλησε στην εφημερίδα μας.

Η συνέντευξη

Ερ: Ήσασταν στην Αθήνα σε μια προσπάθεια που γίνεται να δημιουργηθεί ένα καινούριο κόμμα;

Απ: Βρεθήκαμε διάφορες οργανώσεις και αρκετοί ανένταχτοι της Αριστεράς. Είναι μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει περίπου από τον περασμένο Απρίλιο-Μάιο και τώρα έγινε μια πρώτη πανελλήνια συνέλευση ώστε να δρομολογηθούν όλα αυτά που χρειάζονται για να φτάσουμε σε ένα νέο πολιτικό φορέα ο οποίος θα έχει αναφορά στη ριζοσπαστική Αριστερά. Το κομμάτι αυτό που ήταν η Λαϊκή Ενότητα μαζί με τις υπόλοιπες οργανώσεις αλλά και πάρα πολλοί άλλοι αγωνιστές της Αριστεράς οι έχουνε την πρόθεση να συμμετέχουνε σε ένα τέτοιο εγχείρημα.

Ερ: Οι άνθρωποι εδώ στην Καβάλα οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια είναι οι πρώην ΛΑΕ;

Απ: Ναι φυσικά. Στην Καβάλα υφίσταται ακόμη η Λαϊκή Ενότητα οπότε δεν είναι η πρώην ΛΑΕ.  Συμμετέχει σε αυτόν το νέο φορέα. Στην Καβάλα είναι η Λαϊκή Ενότητα αλλά συζητάμε και με πολλούς άλλους οι οποίοι έχουν αναφορά στην Αριστερά.

Ερ: Στη συγκέντρωση της Αθήνας  ήσασταν ως εκπρόσωπος του νομού Καβάλας, μόνο εσείς;

Απ: Μαζί με τον Ηλία Ιωαννίδη ήμασταν στην Αθήνα ενώ βέβαια η συνέλευση ήταν ανοιχτή. Δεν ήταν θέμα εκπροσώπησης από ένα ή δυο άτομα. Θα μπορούσαν  να ήταν και περισσότεροι. Λόγω όμως όλων αυτών που ζούμε, είναι λίγο δύσκολες οι μετακινήσεις. Ακόμη και εμείς πήγαμε λίγο πιο επιφυλακτικά. Δεν είναι εποχή για πολλές μετακινήσεις και για τέτοιες συναντήσεις. Απλά επειδή αυτή είχε οριστεί αρκετό καιρό πριν ενώ υπήρξε και μια σκέψη να αναβληθεί. Βέβαια έγινε με όλα τα μέτρα και ίσως και λίγο παραπάνω θα έλεγα.

Ερ: Πείτε μας την είδηση.

Απ: Η είδηση είναι ότι γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια από την Αριστερά αυτή η οποία βρέθηκε εκτός Βουλής το 2015. Σε αυτή συμμετέχουν όχι μόνο οι δυνάμεις που τότε ήταν στη Λαϊκή Ενότητα αλλά και πολλές άλλες δυνάμεις οι οποίες τότε δε συμμετείχανε. Μέχρι τώρα έχουμε  υπογράψει το κείμενο περίπου 1.000 άνθρωποι ανά την Ελλάδα εννοείται.

Ερ: Ποιο είναι το σχέδιο; Πότε θα υπάρχει οριστική απόφαση, οριστική συμφωνία; Πότε θα παρουσιαστεί αυτός ο νέος πολιτικός φορέας;

Απ: Αν όλα πάνε καλά αφού δε ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η υγειονομική κρίση, πιστεύουμε ότι μέχρι το Μάρτιο περίπου θα έχει πάρει σάρκα και οστά και θα υπάρχει όντως ένας νέος πολιτικός φορέας. Βέβαια ο προβληματισμός όλων μας ήταν τι θα γίνει με όλο αυτό που ζούμε.  Πολύ πιθανό να καθυστερήσουμε γιατί είναι δύσκολες οι όλες επικοινωνίες.

Ερ: Για να συνεργαστούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι της Αριστεράς, έγιναν αμοιβαίες υποχωρήσεις σε απόψεις που οδήγησαν στο γεγονός να είστε τόσο καιρό χώρια ;

Απ: Αυτό είναι σωστό. Βέβαια από την άλλη πλευρά πρέπει να πούμε ότι στο χώρο της Αριστεράς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία φωνή. Συγνώμη που το λέω έτσι, δε θέλω να μειώσω καμία άλλη δύναμη που υπάρχει αλλά επί της ουσίας τα κομμάτια αυτά για μας είναι συμβιβασμένα ή ουσιαστικά ανύπαρκτα ή δεν είναι Αριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει Αριστερά αλλά για μας δεν είναι αριστερά. Το ΜέΡΑ 25 είναι ένα κομμάτι όπου ή άποψη μας το φέρνει σαν πιο κεντροαριστερό κόμμα. Παρόλα αυτά ίσως να είναι το καλύτερο κομμάτι από αυτά που υπάρχουν.

Ερ: Δεν θα μπορούσατε να συζητήσετε με το ΚΚΕ;

Απ: Εμείς θα μπορούσαμε αλλά το ΚΚΕ δεν ξέρω αν θα μπορούσε. Αυτό είναι κάτι που έχει ειπωθεί πάρα πολλές φορές.

Διαβάστε επίσης