• 20 Απριλίου 2024,

Η Κεραμωτή διαμαρτύρεται και προειδοποιεί για φορτηγά και ιατρείο

 Η Κεραμωτή διαμαρτύρεται και προειδοποιεί για φορτηγά και ιατρείο

Εκατό περίπου κάτοικοι της Κεραμωτής συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί στην είσοδο του χωριού διαμαρτυρόμενοι συμβολικά για δύο μείζονος σημασίας ζητήματα που τους αφορούν. Τη διέλευση μεγάλων αυτοκινήτων – φορτηγών από το λιμάνι της Κεραμωτής προκειμένου να ταξιδέψουν στη Θάσο που είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο δε λύθηκε ούτε το καλοκαίρι του 2017, καθώς και το αίτημα του Οργανισμού Λιμένα να του παραδοθεί το οίκημα όπου στεγάζεται το ιατρείο του χωριού.

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν ο δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, οι συνεργάτες του, ο πρώην αντιδήμαρχος Κεραμωτής Γιάννης Χταζηγερακούδης, ο δημοτικός σύμβουλος Περικλής Αμπεριάδης αλλά και ο πρώην δήμαρχος Κεραμωτής Μένανδρος Μαρινάκης.

Οι κάτοικοι της Κεραμωτής, άνθρωποι όλων των ηλικιών, ήταν εκεί κρατώντας πλακάτ στα χέρια τους δίνοντας την ίδια μεγάλη σημασία και στο θέμα της διέλευσης των φορτηγών αλλά και στο θέμα του ιατρείου του χωριού. Από τις δηλώσεις που έγιναν προέκυψε ότι με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Νέστου το αργότερο την άνοιξη του 2018 και χωρίς να περιμένει τις αποφάσεις των κρατικών υπηρεσιών, η δημοτική αρχή θα απαγορεύσει την κίνηση των μεγάλων φορτηγών στην περιοχή του λιμανιού.

Είναι γνωστό ότι προτείνει τα μαρμαράδικα, τα βυτιοφόρα και γενικότερα τα βαριά οχήματα να κινούνται από το χερσαίο τμήμα προς το νησί της Θάσου και το αντίστροφο μέσω του νέου λιμανιού. Όπως είπε στην εφημερίδα μας ο κ. Χατζηγερακούδης ακόμη και το καλοκαίρι πενήντα τέτοια μεγάλα οχήματα χρησιμοποιούν το λιμάνι της Κεραμωτής προκειμένου να ταξιδέψουν προς τη Θάσο, κάτι που παρατηρείται κυρίως κατά τις πρωινές ώρες. Ενώ κατά τις απογευματινές ώρες επιστρέφουν στο χερσαίο τμήμα κενά φορτίου.

Η διαδικασία εξελίσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αλλά ιδιαιτέρως ενοχλητική καθίσταται το καλοκαίρι λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης. Εδώ και δέκα χρόνια, αρχικά ο δήμος Κεραμωτής και σήμερα ο δήμος Νέστου, ζητούν τα βαρέα οχήματα να μη χρησιμοποιούν τη Κεραμωτή προκειμένου να ταξιδέψουν προς το νησί της Θάσου. Μ’ αυτό το αίτημα συμφωνούν οι βουλευτές αλλά και ο Οργανισμός Λιμένα. Μάλιστα, υπάρχει και υπόσχεση του αρμόδιου υπουργού κ. Κουρουμπλή η οποία δυστυχώς δεν ικανοποιήθηκε το καλοκαίρι. Προς τον υπουργό εμπορικής ναυτιλίας έχει κινηθεί και ο δήμαρχος Νέστου όπως και οι βουλευτές. Παρόμοια αιτήματα είχαν προωθηθεί και από τους προηγούμενους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης ωστόσο λύση δεν έχει ακόμη δοθεί. Υπάρχουν συμφέροντα, είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Χατζηγερακούδης.

Σχετικά με το θέμα του ιατρείου της Κεραμωτής, αυτό στεγάζεται σε κτήριο του ΟΛΚ. Δαπανήθηκαν χρήματα από το ταμείο του δήμου Νέστου προκειμένου το κτήριο να ανακαινισθεί και τώρα ο ΟΛΚ ζητά να του επιστραφεί η χρήση του κτηρίου ώστε να στεγαστεί και να λειτουργήσει εκεί η υπηρεσία του λιμεναρχείου.

Ο δήμος Νέστου αντιπροτείνει το λιμεναρχείο να λειτουργήσει στο παλιό δημαρχείο της Κεραμωτής, αλλά ο ΟΛΚ επιμένει. Όπως δήλωσε χθες ο Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, το αίτημα του ΟΛΚ δε γίνεται δεκτό. Ο δήμος Νέστου θα κάνει ότι μπορεί προκειμένου να διατηρήσει για δική του χρήση το συγκεκριμένο κτήριο. Σε διαφορετική περίπτωση το πρώην δημαρχείο της Κεραμωτής θα μετατραπεί σε ιατρείο για να στεγάσει αυτές τις υπηρεσίες.

Η διαμαρτυρία των κατοίκων της Κεραμωτής έλαβε χώρα στην είσοδο του χωριού, στη γέφυρα, όπου ο δρόμος έκλεισε συμβολικά για λίγα λεπτά. Αισθητή έκανε την παρουσία της η αστυνομία που για όση ώρα ήταν κλειστός ο δρόμος κρατούσε τα αυτοκίνητα μακριά από το σημείο διακοπής της κυκλοφορίας προκειμένου να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε εντάσεις. Πάντως, η διακοπή κυκλοφορίας ήταν τελικά ολιγόλεπτη.

Διαβάστε επίσης