• 19 Απριλίου 2024,

Η Λευκή Νύχτα στην αγορά της Καβάλας εγκρίνεται στην Κομοτηνή

 Η Λευκή Νύχτα στην αγορά της Καβάλας εγκρίνεται στην Κομοτηνή

Αυτήν την εβδομάδα συνεδριάζουν στην Κομοτηνή μόνο οι περιφερειακές επιτροπές. Σε συνεδρίαση μιας εξ αυτών μάλιστα υπάρχει το θέμα της Λευκής Νύχτας στην αγορά της Καβάλας τον προσεχή Μάη. Το θέμα εισάγεται πολύ έγκαιρα, ώστε να υπάρξει χρόνος και για την επόμενη εγκριτική απόφαση. Από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Το οποίο θα εκλέξει νέο πρόεδρο όταν δημοσιευτεί στο ΦΕΚ (εφημερίδα της Κυβέρνησης) η παραίτηση της κ. Δημούδη από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης. Η παραίτηση κατά πληροφορίες έχει υποβληθεί αφού η κ. Δημούδη θα προταθεί από την πλειοψηφία για νέα πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου. Εκ της Κομοτηνής γίνεται γνωστό ότι το γραφειοκρατικό πρόβλημα που ανέκυψε κι αναβλήθηκε η ειδική συνεδρίαση (όπου θα εκλέγονταν νέα πρόεδρος του Π.Σ. η κ. Δημούδη) θα αργήσει λίγο ακόμη να ξεπεραστεί αφού οι δημοσιεύσεις στο ΦΕΚ θέλουν το χρόνο τους. Απορρίπτονται ταυτόχρονα τα σενάρια, σύμφωνα με τα οποία η αναβολή της συνεδρίασης και της ψηφοφορίας οφείλεται σε εσωτερικά προβλήματα της ομάδας της πλειοψηφίας. Θυμίζουμε ότι στη θέση της κ. Δημούδη, νέος αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα οριστεί ο περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας Αλέξανδρος Ιωσηφίδης. Ο οποίος θα παραμείνει (όπως λένε οι ίδιες πηγές) πρόεδρος της εταιρίας Εργοανάπτυξη ΑΕ.

Την Πέμπτη 16 Μαρτίου συνεδριάζει στην Κομοτηνή η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ. Θέμα που αφορά την Καβάλα είναι αυτό της φύλαξης του Διοικητηρίου. Θα διατεθεί ποσό έως τις 60.000 ευρώ. Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή Ανάπτυξης της Περιφέρειας ΑΜΘ. Συζητά με δύο διαφορετικά θέματα τη Λευκή Νύχτα στην Καβάλα, η οποία θα γίνει την Παρασκευή 4 Μάη. Εισηγητής του θέματος στην επιτροπή είναι ο πρώην βουλευτής (υπάλληλος της Π.Ε. Καβάλας) κ. Σάββας Εμινίδης. Στην ίδια επιτροπή θα συζητηθεί η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια ΑΜΘ των φετινών εκδηλώσεων της αναπαράστασης του ποντιακού γάμου στο Ζυγό. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή του Θωμά 15 Απριλίου από τον σύλλογο του Ζυγού «Υψηλάντης».

*Στην Καβάλα αυτήν την εβδομάδα συνεδριάζουν μόνο οι δημοτικές επιτροπές. Την Τετάρτη το απόγευμα συνεδριάζει το τοπικό συμβούλιο, με κυριότερο θέμα τη νέα διαδικασία για την εκμίσθωση του Όσκαρ. Στην ίδια συνεδρίαση πρόκειται να ακυρωθεί η προηγούμενη αφού δεν τελεσφόρησε λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων. Την Πέμπτη συνεδριάζει η δημοτική επιτροπή ποιότητας ζωής. Κυριότερο θέμα η εργοταξιακή σήμανση στην οδό Χρ. Σμύρνης όπου θα γίνουν έργα ΟΤΕ. Τέλος αύριο Τρίτη συνεδριάζει με δύο μόνο θέματα στην ημερήσια διάταξη η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας.

Αποφεύγουν την αγορά της Θράκης Ρουμάνοι και Σέρβοι!

Την περασμένη Τετάρτη δόθηκε στη δημοσιότητα η Ετήσια Έκθεση Αποτύπωσης του Οικονομικού Περιβάλλοντος στη Θράκη για το 2017. Η έρευνα έγινε από την Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας της Θράκης κι έχει τίτλο «Οικονομικό Περιβάλλον Θράκης 2017». Αν και η έρευνα αφορά μόνο τους τρεις νομούς της Θράκης, υπάρχουν ενδιαφέροντα σημεία που δείχνουν τι ακριβώς συμβαίνει ανατολικότερα του Νομού μας σε σχέση με την αγορά της Καβάλας. Όπου ναι μεν δεν έχουμε ανάλογη έρευνα, πάνω κάτω ωστόσο γνωρίζουμε τι συμβαίνει. Επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας είναι ο κ. Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, αυτή έγινε με τη συνεργασία των εμπορικών συλλόγων Ξάνθης- Κομοτηνής- Αλεξανδρούπολης.

Η έρευνα δείχνει ότι η συνεισφορά των αλλοδαπών στην αγορά της Αλεξανδρούπολης το προηγούμενο έτος ήταν της τάξης του 6,56%, στης Κομοτηνής 5,09%, στης Ξάνθης 6,49%. Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία ο κλάδος που επωφελήθηκε περισσότερο από τους αλλοδαπούς επισκέπτες των τριών πόλεων ήταν η εστίαση. Ποσοστό 26,8% στην Αλεξανδρούπολη, 28,3% στην Ξάνθη και μόνο 7,5% στην Κομοτηνή. Οι αλλοδαποί καταναλωτές στην Κομοτηνή φαίνεται να προτιμούν τα γυναικεία ενδύματα σε ποσοστό 9%.

Τα βασικότερα συμπεράσματα της έρευνας, που σε γενικές γραμμές δείχνει ότι το 2017 ήταν χειρότερη χρονιά από το 2016 (όσον αφορά την αγορά στις τρεις πόλεις της Θράκης) είναι τα ακόλουθα:

Πρόκειται για την μεγαλύτερη οικονομική έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί σε περιφερειακό επίπεδο στην χώρα. 3 Εμπορικοί Σύλλογοι των πρωτευουσών των Νομών της Θράκης και 389 ιδιοκτήτες επιχειρήσεων συμμετείχαν στην έρευνα. 1 στις 2 επιχειρήσεις κατέγραψαν αρνητικές ετήσιες οικονομικές επιδόσεις για το 2017. Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν περιφερειακά των αστικών κέντρων καταγράφουν παραδοσιακά καλύτερα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα από εκείνες των παραδοσιακών αστικών αγορών. Το 65% των επιχειρήσεων της Θράκης που λειτουργούν στα παραδοσιακά κέντρα των πόλεων της Θράκης πραγματοποιεί πωλήσεις σε αλλοδαπούς καταναλωτές.

Η μέση συμμετοχή των αλλοδαπών καταναλωτών στα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων που λειτουργούν στις παραδοσιακές Αγορές ανέρχεται στο 6,05%.

Στο Μείγμα των τουριστών – καταναλωτών της Θράκης 4 στους 10 είναι Τούρκοι και 3,5 στους 10 Βούλγαροι. Εντυπωσιακό εύρημα αποτελεί η παρουσία Κύπριων στην Ξάνθη. Προβληματισμό δημιουργεί η μικρή παρουσία Ρουμάνων και Σέρβων στις αστικές οικονομίες της Θράκης.

 

Διαβάστε επίσης