Η συζήτηση με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Μάρκο Δέμπα (φωτογραφία) πήρε αμέσως μια διαφορετική τροπή. Κι ενώ θα ήταν εορταστική και υπέρ της τοπικής αγοράς, κατέληξε υγειονομικής φύσεως.
Άπαντες αυτό το διάστημα γίνονται δέκτες απαισιόδοξων μηνυμάτων σχετικά με την πανδημία. Μας λένε ότι το κακό επανέρχεται μέσω της μετάλλαξης «όμικρον». Μας προειδοποιούν, μας τρομάζουν. Μας φοβίζουν, συμπληρώνει ο κ. Δέμπας.
Στην Πρωινή δήλωσε τα ακόλουθα:
«Με αυτά που συμβαίνουν σχετικά με την πανδημία και τη μετάλλαξη όμικρον, όλα είναι μια αβεβαιότητα. Κατ’ αρχήν δεν χρειάζεται να δούμε μόνο τη χώρα μας. Τι συμβαίνει στη χώρα μας και τι κλίμα επικρατεί. Άσχετα που έχουμε λίγα κρούσματα. Ας δούμε τι γίνεται λίγο έξω από μας. Τι γίνεται στη Γαλλία, στην Ισπανία, τη Γερμανία, την Ολλανδία… Βλέπουμε ότι για την όμικρον ανησυχούν ιδιαίτερα.
Βλέπουμε ξαφνικά οι Κυβερνήσεις να παίρνουν αποφάσεις, μάλιστα παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Κλείνουν τις αγορές τους πολύ νωρίτερα. Δεν αποφάσισαν ένα γενικό lockdown, πηγαίνουν σε κλείσιμο της αγοράς πιο νωρίς. Από το μεσημέρι ή το απόγευμα. Όλα αυτά παραμονές εορτών. Κι είναι γνωστό ότι αυτήν την περίοδο γίνεται ο μεγαλύτερος τζίρος σε όλες τις επιχειρήσεις. Και τις εμπορικές, τις εστίασης, των ξενοδοχείων κτλ.
Αυτές λοιπόν οι ανακοινώσεις των επιστημόνων που φοβούνται τα προβλήματα, τη μεταδοτικότητα κτλ είναι κάτι που μας τρομάζει και μας σαν επιχειρηματική κοινότητα. Φοβόμαστε για το τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Κι εδώ έρχεται και κουμπώνει – μας αρέσει δεν μας αρέσει- ο εμβολιασμός. Το λένε συνεχώς οι ειδικοί. Μας λένε ότι πρέπει να εμβολιαστούμε. Και αυτοί που έκαναν τις δύο πρώτες δόσεις και όσοι δεν εμβολιάστηκαν καθόλου.
Μας λένε ότι ο εμβολιασμός θωρακίζει τον οργανισμό μας. Είδατε δυστυχώς φίλους και γνωστούς που τους πήρε ο κορωνοϊός… Εκτός αν αποφασίσουμε να μείνουμε όλοι σπίτια μας. Να έχουμε lockdown. Αλλά έτσι πώς θα λειτουργήσουμε; Πώς θα λειτουργήσει η οικονομία; Κι όταν δεν λειτουργεί η οικονομία δεν υπάρχουν φόροι κτλ. Ζητάμε επιδόματα κτλ. Που θα βρεθούν όλα αυτά. Για όλα δυστυχώς υπάρχει κι ένα όριο.
Χρειάζεται λοιπόν προσοχή κι αυτή η μετάλλαξη που έρχεται νωρίτερα. Κι εμείς κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Χρειάζεται προσοχή. Η κίνηση στην αγορά εδώ και έναν μήνα δεν είναι καλή. Ο κόσμος είναι πολύ κουμπωμένος. Φαίνεται τελευταία ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση από τα δώρα των Χριστουγέννων. Ο κόσμος το έχει ανάγκη, θέλει να βγει. Από την άλλη ακούγοντας καθημερινά τις τηλεοράσεις επηρεαζόμαστε ψυχολογικά. Λέμε αμάν τι γίνεται… Το έχουμε ξαναπεί ότι η οικονομία θέλει ηρεμία και όχι κακά νέα. Θέλω να πιστεύω ότι θα περάσουμε ήρεμες γιορτές αλλά φοβάμαι ότι με τη νέα χρονιά θα έχουμε μέτρα για την αγορά και την οικονομία μας».