• 19 Μαΐου 2024,

Η νέα γενιά «κωδικοποιεί» το μέλλον (φωτογραφίες)

 Η νέα γενιά «κωδικοποιεί» το μέλλον (φωτογραφίες)

Με ιδιαίτερη χαρά το 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “Generation Coding the Future”, φιλοξένησε από 28 Μαρτίου έως και 01 Απριλίου στην πόλη της Καβάλας δέκα καθηγητές και είκοσι μαθητές από την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Ιταλία και την Τουρκία. Κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής συνάντησης πραγματοποιήθηκαν ποικίλες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις.

Οι συμμετέχοντες, αλλά και αρκετοί μαθητές του σχολείου μας, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και συγκεκριμένα το τμήμα Πληροφορικής, όπου η επιστημονική συνεργάτιδα του τμήματος Δρ. Ελένη Βροχίδου και ο κ. Χρήστος Μπαζίνας MSc μηχανικός πληροφορικής, παρουσίασαν το πλούσιο ερευνητικό τους έργο. Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στο χώρο του υπερυπολογιστή του Πανεπιστημίου  από τον Επίκουρο Καθηγητή του τμήματος πληροφορικής κ. Ιωάννη Καζανίδη.

Την Τρίτη 29 Μαρτίου, οι αποστολές των ξένων σχολείων φιλοξενήθηκαν στο συγκρότημα του 1ου ΕΠΑΛ και όλα τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να υλοποιήσουν δράσεις ρομποτικής στην ολοκαίνουργια και εξαιρετικά εξοπλισμένη αίθουσα εκπαιδευτικής ρομποτικής του σχολείου.

Τις επόμενες ημέρες οι ξένες αποστολές ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, το βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, την Μονή Εικοσιφοινίσσης, το σπήλαιο Αλιστράτης, τις πόλεις της Δράμας και της Ξάνθης, αλλά και τη Θεσσαλονίκη με επίσκεψη στον Λευκό Πύργο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Όλες οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που προέβλεπε το πρόγραμμα ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία και πολύ κέφι και οι στόχοι εκπληρώθηκαν. Την τελευταία ημέρα έγινε διαγωνισμός καλύτερου λογότυπου του προγράμματος με το σχολείο της Ρουμανίας να κερδίζει την πρώτη θέση. Έγινε απονομή των πιστοποιητικών παρακολούθησης και δόθηκε ραντεβού για την επόμενη συνάντηση τον μήνα Σεπτέμβριο στα Σκόπια της Βόρειας Μακεδονίας.

Πρέπει δε να σημειωθεί, ότι την ίδια στιγμή που το σχολείο φιλοξενούσε τις ξένες αποστολές, δύο εκπαιδευτικοί με πέντε μαθητές και μαθήτριες του 1ου ΕΠΑΛ βρισκόταν στην Πολωνία στα πλαίσια δεύτερου προγράμματος Erasmus+, που εκπονεί το σχολείο σε συνεργασία με άλλα Ευρωπαϊκά σχολεία από την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία.

Το δεύτερο αυτό πρόγραμμα έχει τίτλο “DOOR to Europe” και βασικό στόχο τη συμπερίληψη πολιτών – ιδιαίτερα των νέων – άλλων χωρών στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, με σεβασμό στις πολιτιστικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες. Τον προσεχή Μάιο, τα συνεργαζόμενα σχολεία στα πλαίσια αυτού, του δεύτερου προγράμματος θα επισκεφτούν την Καβάλα…

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Διαβάστε επίσης