• 18 Μαΐου 2024,

Η πενταμελής μπάντα απο την Καβάλα “Above us the waves” : To “Windcheater” είναι αφιερωμένο στους πρόσφυγες”

 Η πενταμελής μπάντα απο την Καβάλα  “Above us the waves” : To “Windcheater” είναι αφιερωμένο στους πρόσφυγες”

Οι “Above us The Waves” είναι μια πενταμελής μπάντα από την Καβάλα που ιδρύθηκε τυπικά το 2008 αλλά δραστηριοποιείται με πλήρες line-up από το 2010 και μετά. Όσοι παρακολουθουν την πορεία των ABOVE US THE WAVES, γνωρίζουν καλά την  συναυλιακή τους ενέργεια και τον ήχο των A.U.T.W που π εριέχει στοιχεία μελωδικού death metal και hardcore και επικεντρώνεται στα βαριά riffs και τις δυνατές μελωδίες.

Μας μάγεψαν με την κυκλοφορία του video single “Windcheater”, και λίγο καιρό πριν κυκλοφορήσει  το νέο τους αλμπουμ  ,που θα διαδεχθεί το επιτυχημένο“Anchors Aweigh” του 2013 που λατρεύτηκε από κοινό και κριτικούς, οι ABOVE US THE WAVES μίλησαν στο maxmag.gr για τη μουσική , για το νέο album, την ελληνική σκηνή, αλλά και το πως βλέπει η μπάντα το μέλλον της.

Οι “Above us The Waves” είναι:

Βαγγέλης Παπαβασιλείου – Φωνητικά

Βασίλης Τσάνταλης – Κιθάρες

Γιώργος Ασλάνης – Κιθάρες

Ντίνος Κοντέλας – Μπάσ

Θοδωρής Σιμητσάκος – Τύμπανα

Επιμέλεια Συνέντευξης: Βασιλική Παπαθανασίου

 

  • Above us the waves˙ Συστηθείτε μας ονομαστικά και καλλιτεχνικά. Από που ξεκίνησαν όλα; Πώς ενωθήκατε τόσοι άνθρωποι «εις σάρκαν μίαν» καλλιτεχνική;

Οι AUTW ειναι μία 5μελής μπάντα απο την Καβάλα που μουσικά μπορεί να ενταχθει κατω απο τον γενικό όρο του μοντερνου metal, υπαρχουν hardcore αναφορές, επιρροές απο NWOSDM αλλα και πολλά post περάσματα. Η μπάντα ξεκίνησε το 2009 απο τον Βασίλη (κιθαρα), λίγο αργότερα την ιδια χρονιά μπήκαν οι Βάγγελης (φωνη) και Ντίνος (μπασο), ακολούθησε ο Γιώργος (κιθαρα)  και τέλος το σημερινο lineup ολοκλήρωσε ο Στράτος (τύμπανα) το 2015. Το γεγονος οτι προερχόμαστε απο μια μικρή πόλη εκανε δυσκολη την αναζήτηση ατόμων που να μπορουν και να θελουν να ακολουθησουν μια μπαντα που θελει να κανει οσο το δυνατον περισσοτερα πραγματα. Είχαμε αρκέτες αλλαγες μελών στο ενδιάμεσο, τα οποία όμως παρέμειναν κοντά στην μπάντα και με ενεργό ρόλο πολλές φορές σε διάφορα πόστα δημιουργώντας την οικογένεια των AUTW που εκτείνεται έξω από τους βασικούς 5.

 

  • Είστε ένα metal συγκρότημα, στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα, στην Καβάλα. Πιστεύετε ότι βοηθά τους νέους μουσικούς η ελληνική δισκογραφία;

Η ελληνική-ελληνόφωνη δισκογραφία σίγουρα όχι μιάς και όλοι γνωρίζουμε οτι η metal και τα παρακλάδια της δεν είχαν ποτέ απήχηση από το ευρύ κοινό της Ελλάδας.Αυτό που σίγουρα βοηθάει είναι οι όποιοι promoters-webzines-press και indie δισκογραφικές υπάρχουν, άτομα που είναι συνήθως ήδη ακροατές τους είδους και το κάνουν από αγάπη και με μεράκι και σαφώς όσοι γουστάρουν τον metal ήχο.

 

  • Πώς θα χαρακτηρίζατε το σημερινό μουσικό γίγνεσθαι; Το ταλέντο αναγνωρίζεται ή όχι στην Ελλάδα;

Το ταλέντο σε συνδυασμό με σκληρή δουλειά σίγουρα θα βρει τρόπους να αναδειχθεί. Απλά η ανάδειξη δεν χρειάζεται να είναι πάντα αυτοσκοπός όσο περνάς καλά και σε γεμίζει αυτό που κάνεις. Με χαρά βλέπουμε ότι πολλές ελληνικές μπάντες τελευταία ανοίγονται και μεγαλώνουν έξω από τα στενά όρια της χώρας και όσο γίνεται αυτό θα συμπαρασύρουν κι άλλους.

Above us the waves

  • Κοιτώντας τους στίχους των τραγουδιών σας, βλέπω επιρροές από την Καβάλα ακόμα και στο όνομα σας. Έμμεσες επιρροές (βλ. waves). Αγαπάτε την πόλη σας; Αυτή σας στηρίζει;

Ναι, η αληθεια ειναι ο τοπος που μενεις σε επηρεαζει και σε διαμορφωνει με αποτελεσμα να ειναι έντονα παρών στο δημιουργικο σου αποτύπωμα. Ειναι γεγονος οτι υπαρχουν εμμεσες αναφορες της πολης τοσο στους στιχους, στα εξώφυλλα, στα βίντεο αλλα ακόμα και στο ίδιο το ονομα της μπαντας. Δυστυχώς τα αισθήματα δεν είναι αμοιβαία (και δεν ξερουμε αν θα μπορουσαν να ηταν, δεδομενου οτι μιλαμε για μια μικρη επαρχιακη πόλη και λαμβάνοντας υποψη και το ειδος της μουσικης). Πάντως το γεγονός οτι εχουμε μια ανενεργή –συναυλιακα- εδρα, μας δημιουργησε απο την αρχη την αναγκη να παιξουμε σε αλλες πόλεις και χωρες. Όλη αυτη η εξωστρεφεια μας εκανε –εντελει- καλό, δεν ξερω αν θα συνεβαινε το ιδιο αν ζουσαμε π.χ. στην Αθηνα.

 

  • Το «Windcheater» είναι το πιο γνωστό σας single. Ποιος το έγραψε κι από που ήταν εμπνεόμενος;

To “Windcheater” ειναι το μοναδικο κομματι που εχουμε κυκλοφορησει ως single. Τη μουσικη συνθεσαν οι Βασίλης και  Γιωργος και τους στιχους τους εγραψε ο Βαγγελης.

Η αλήθεια είναι ότι όταν γράφτηκαν οι πρώτοι στίχοι για το κομμάτι είχαμε στο μυαλό μας την Ελλάδα και ειδικά το πώς βιώνουμε την κρίση και την ξενιτία εμείς και οι φιλοι/συνομήλικοι μας. Ο στίχος this part of sky we learned to love ήταν ακριβώς αυτό. Απλα σε μια συζήτηση που είχαμε είδαμε πόσο παρόμοια και ακόμα πιο τραγική  είναι η κατάσταση που βιώνουν οι πρόσφυγες τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε όλα αυτά τα προβλήματα έχουν κοινή αφετηρία αν δείς τη μεγαλυτερη εικόνα του τι συμβάινει στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Αποφασίσαμε λοιπόν να αφιερώσουμε αυτό το κομμάτι σε αυτους τους ανθρώπους, όχι οτι θα τους βοηθήσει αυτό πρακτικά, αλλά ο καθένας απο όπου έχει βήμα επιβάλλεται να μην μένει αμέτοχος μπροστά σε ότι συμβαίνει.

  • Γράφετε μουσική όλοι μαζί ή ο καθένας μόνος του; Κατά τη διαδικασία αυτή, έχετε κόντρες μεταξύ σας που μπορεί να γίνουν και δημιουργικές;

Η αρχικη ιδεα ενος κομματιου ειναι συνηθως ατομικη υποθεση, η μετεπειτα διαμόρφωση και τελείοποιησή του ειναι ομαδικη προσπαθεια. Ειδικα στο δευτερο αλμπουμ για το οποιο καναμε εκτενές pre-production, λειτουργησαμε με πολυ πιο συλλογικο τροπο απο οτι στο ντεμπουτο μας. Διαφωνιες σιγουρα υπαρχουν αλλα ο σκοπός πάντα ειναι η καλυτερη εξυπηρετηση του κομματιου.

 

  • Πάρτι συναυλία και παρουσίαση δίσκων σας στη Ξάνθη λένε οι πληροφορίες μου. Γιατί όχι Αθήνα ή Θεσσαλονίκη; Τι σας δένει με την πόλη αυτή;

Ουσιαστικά το live της Ξάνθης ήταν η τελευταια σταση του τελευταιου μινι τουρ στα βαλκάνια. Δεν ηταν κάποιο επίσημο release show του δίσκου, καθώς ο δίσκος δεν έχει κυκλοφορησει ακόμα. Ωστόσο η Ξάνθη ειναι δεύτερη πατρίδα! Τα 2/5 της μπάντας κατάγονται από εκεί.Πολλές ωραίες αναμνήσεις από live με φίλους και πάντα χαιρόμαστε να παίζουμε. Σε λίγες μέρες θα ανακοινωθεί η επίσημη ημερομηνία κυκλοφοριας του άλμπουμ και θα ακολουθήσουν release show σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλα και σε άλλες πόλεις.

 

  • Ποιο είναι το πιο παράδοξο που σας έχει συμβεί σε ένα live;

Το πιο παράδοξο συνέβη πρόσφατα στο live μας στην Cluj(Ρουμανία). Μετά από πολύ ταξίδι, κουβάλημα και soundcheck όλα δείχνανε ότι θα πάνε τέλεια μέχρι που έσπασαν οι σωλήνες της ύδρευσης στο πάνω όροφο που στεγαζόταν άλλο μαγαζί και το venue πλημύρισε. Με τη βοήθεια τoυ promoter καταφέραμε να βρούμε άλλο χώρο και να και να έχουμε ξανα στημένο όλο τον εξοπλισμό μας μέσα σε μισή ώρα. Το όλο συμβάν παρά την αρχική απογοήτευση και το άγχος, λειτούργησε αντίστροφά στη ψυχολογία μας. Μας πείσμωσε και μπορούμε να πούμε ότι κάναμε ένα από τα καλύτερα lives μας μετά από αυτό.

Πηγή: maxmag.gr

Διαβάστε επίσης