Η πόλη και οι φορείς της να αντιδράσουν

 Η πόλη και οι φορείς της να αντιδράσουν

Το πάρκινγκ της Ροδόπης έκλεισε. Προσωρινά ή οριστικά δεν γνωρίζω ούτε μπορώ να εκτιμήσω. Διαφαίνεται επίσης ότι θα κλείσουν, για τον ίδιο λόγο, και άλλα πάρκινγκ στην Καβάλα. Ήδη απ’ ό,τι μαθαίνω οι υπηρεσίες ζητούν να ελέγξουν τις σχετικές άδειες λειτουργίας τους. Ορισμένοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι όπου παρκάρει αυτοκίνητο στην Καβάλα είναι παράνομο.

Η πόλη, που ούτως ή άλλως αντιμετώπιζε εδώ και χρόνια σοβαρό πρόβλημα με τους χώρους στάθμευσης, την παράνομη στάθμευση και το κυκλοφοριακό χάος στο κέντρο, μοιάζει να οδηγείται στην ολοκληρωτική καταστροφή. Ιδιαίτερα μετά το τέλος των έκτακτων -λόγω κορονοϊού- μέτρων και την έλευση του θέρους, η οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης απειλείται με διάλυση. Με την ανυπαρξία χώρων στάθμευσης, βαρύτατο πλήγμα θα δεχτεί και ο τουρισμός από τον οποίο η Καβάλα προσδοκά πολλά πόσο μάλλον μετά από μια καταστροφική χρονιά εξαιτίας της πανδημίας.

Η κατάσταση αυτή δεν προέκυψε ξαφνικά, από μόνη της ως παρθενογέννηση. Κάποιοι γνωστοποίησαν το θέμα σε κάποιους, αυτοί οι δεύτεροι «κάποιοι» το έφεραν μεθοδικά στην επιφάνεια και κάποιοι άλλοι φρόντισαν να το συντηρήσουν στην δημοσιότητα επί εβδομάδες για να μη πω επί μήνες.

Η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης αλλά και για τον Δήμο Καβάλας που σε δύσκολες περιόδους θα στερηθεί σημαντικά έσοδα.

Το κύριο επιχείρημά όλων αυτών των «κάποιων» ήταν η επίκληση της «νομιμότητας» με ένα πάθος μάλιστα που ξεχείλιζε αφόρητη υποκρισία.

Όλοι αυτοί έχουν ονοματεπώνυμο. Στην μικρή μας κοινωνία τους γνωρίζουμε.

Ωστόσο η τύχη της πόλης δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια αυτών των επικίνδυνων ανεύθυνων. Πρέπει να υπάρξει αντίδραση.

Πρώτα απ’ όλα να απομονωθούν οι (ευτυχώς) λίγοι πολιτικοί τυχοδιώκτες και στη συνέχεια να αναληφθούν πρωτοβουλίες από τους βουλευτές και τους φορείς ώστε να διευθετηθεί το θέμα προσωρινά μέχρι ο Δήμος να αναζητήσει και να βρει μια οριστική και σύμφωνα με το νόμο λύση.

Μέχρι τότε να έχετε στο νου σας την αποστροφή του Μανώλη Αναγνωστάκη: «Φοβάμαι τους ανθρώπους που με καταλερωμένη τη φωλιά, πασχίζουν να βρουν λεκέδες στη δική σου».

Θ.Θ.

Διαβάστε επίσης