• 5 Δεκεμβρίου 2023,

Η Πρωινή πρώτη και με διαφορά

 Η Πρωινή πρώτη και με διαφορά

Γράφει ο Θόδωρος Θεοδωρίδης.

Η «Πρωινή» συμπληρώνει σε λίγες εβδομάδες (23 Απριλίου) εξήντα οκτώ (68) χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης παρουσίας στη ζωή της Καβάλας.

Είναι μακράν η παλιότερη εφημερίδα της πόλης (η δεύτερη ιδρύθηκε 21 χρόνια αργότερα) και η ιστορία της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα μεγάλα γεγονότα, τις σημαντικές στιγμές, της μεταπολεμικής περιόδου της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής της.

Το κυριότερο στοιχείο και το πιο χαρακτηριστικό για την Πρωινή είναι ότι οι ιδιοκτήτες της (η τρίτη γενιά πλέον) είναι αποκλειστικά και μόνον εφημεριδάδες.

Από τον ιδρυτή της Περικλή Μπακλαβά, την κόρη του Μαρία και τον γαμπρό του Μανώλη Γενικόπουλο (δεύτερη γενιά) μέχρι τα εγγόνια του Νίκο και Περικλή Γενικόπουλο που διευθύνουν σήμερα την ιστορική εφημερίδα, ασχολήθηκαν αποκλειστικά και μόνον με την συγκεκριμένη επιχείρηση, την οποία και μέσα από τα χρόνια επέκτειναν και εκσυχρόνισαν τόσο με το «ράδιο Πρωινή» όσο και την τελευταία δεκαετία με την ηλεκτρονική σελίδα proininews.gr.

Διαχρονικά λοιπόν οι ιδιοκτήτες της ιστορικής σήμερα εφημερίδας, δεν ήταν δημόσιοι υπάλληλοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες που κάποια στιγμή θέλησαν να κάνουν το κομμάτι τους εκδίδοντας και μια εφημερίδα.

Ζουν από αυτή την εφημερίδα, εργαζόμενοι άοκνα, έχοντας και την καθημερινή αγωνία για την επιβίωση μιας επιχείρησης στο χώρο των ΜΜΕ, δίχως να βασίζονται σε έσοδα από άλλες εργασίες και δραστηριότητες.

Τα τελευταία χρόνια, είναι γνωστό, ότι η ενημέρωση έχει αλλάξει χαρακτήρα. Και αυτό δεν είναι ένα φαινόμενο τοπικό ή πανελλήνιο αλλά αφορά τα ΜΜΕ όλου του κόσμου. Η κυκλοφορία των εφημερίδων έχει υποχωρήσει δίνοντας τη θέση της στην ενημέρωση μέσω διαδικτύου. Οι ιδιοκτήτες της Πρωινής έγκαιρα αντιλήφθηκαν την στροφή του αναγνωστικού κοινού προς το διαδίκτυο και δημιούργησαν την ιστοσελίδα proininews.gr, η οποία σιγά – σιγά κατέκτησε την πρώτη θέση -και με μεγάλη διαφορά μάλιστα- από τον δεύτερο αφού ενημερώνεται συνεχώς τόσο με θέματα της επικαιρότητας όσο και με γνώμες και απόψεις που αναρτώνται στην πιο δημοφιλή, όπως αποδεικνύεται, ιστοσελίδα της Καβάλας.

Τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία των google analytics δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία γι’ αυτό. Ο πίνακας που δημοσιεύω με τα πιο πρόσφατα στοιχεία (Μάρτιος 2020) αποδίδει με τον πιο γλαφυρό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στην δημοφιλία των τοπικών ηλεκτρονικών σελίδων.

Εμφανίζονται οι δύο πλέον δημοφιλείς και με τις περισσότερες επισκέψεις δημοσιογραφικές ιστοσελίδες της Καβάλας όπου η Πρωινή όχι απλώς υπερέχει αλλά η διαφορά της σε μερικούς δείκτες φτάνει και το 78,8%!

Η αγάπη και η προτίμηση της τοπικής κοινωνίας στην Πρωινή είναι δεδομένη και μέσα από τα καθημερινά στοιχεία που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο αλλά και από την εγκυρότητα και την αποδοχή που έχει όχι μόνο η ιστοσελίδα της όσο και το ραδιόφωνο και η παραδοσιακή έντυπη έκδοσή της.

Και έτσι θα παραμείνει διότι η αγάπη αυτή κατακτήθηκε από την πολύχρονη παρουσία της στη ζωή της πόλης και την νυχθημερόν προσπάθεια των ιδιοκτητών και των εργαζομένων της για έγκαιρη, έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση.

 

Διαβάστε επίσης