Ο συγγραφέας Κοσμάς Χαρπαντίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Κωστής Σιμιτσής αντέδρασαν στο κλίμα που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί και στην Καβάλα σε βάρος του Βασίλη Βασιλικού. Αυτό πήγε να γίνει το περασμένο Σαββατοκύριακο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μετά τη δήλωση Βασιλικού για τον κρατούμενο Δημήτρη Κουφοντίνα.
Χθες ο κ. Κοσμάς Χαρπαντίδης είπε στην εφημερίδα μας: «Κοιτάξτε δεν θα ήθελα να μπω στο θέμα της δήλωσης του Βασίλη Βασιλικού. Ο Βασίλης Βασιλικός είναι μια μεγάλη προσωπικότητα που έχει μια θαυμαστή πορεία και η τολμηρότητα του σε μερικά θέματα μπορεί καμιά φορά να προπορεύεται της εποχής του.
Αυτό που σήμερα είπε αύριο θα κριθεί με άλλα μάτια. Πιστεύω ότι αυτό είναι και η μεγάλη του επιτυχία. Είναι μια προσωπικότητα συγκλονιστική.
Η οποία κατάφερε να καθιερωθεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλον τον κόσμο ως λογοτέχνης. Έζησε μια ζωή επίσης πάρα πολύ γεμάτη. Γιατί κατάφερε να αναδείξει στο εξωτερικό, μην ξεχνάτε στη διάρκεια της 7ετίας ήταν ουσιαστικά αυτοεξόριστος από τη χώρα.
Διέσχισε και διένυσε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Γαλλία, Ιταλία κτλ. Κάνοντας παρέα με την αφρόκρεμα της ευρωπαϊκής διανόησης. Όλα αυτά δημιούργησαν ένα τεράστιο έργο. Νομίζω κανείς έλληνας συγγραφέας δεν μπόρεσε να γράψει 150 βιβλία, ο Βασίλης Βασιλικός τα κατάφερε.
Ένα όνομα που πραγματικά είναι βαρύ στη λογοτεχνική και πνευματική κοινότητα της χώρας. Συνεπώς είναι πάρα πολύ άδικο για αυτόν, δεδομένου του ότι έχει κάνει και πάρα πολλά για την Καβάλα αφού είναι η γενέτειρα του και την αγαπάει.
Αγαπάει και το νησί της Θάσου αφού από εκεί κατάγεται. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχει κάνει πάρα πολλές ενέργειες συμπαράστασης τόσο σε ανθρώπους μέσα στην Καβάλα όσο και κυρίως σε θέματα που αφορούσαν την πόλη.
Θυμάμαι πόσες φορές τον καλέσαμε να μας βοηθήσει τότε που το Φεστιβάλ Φιλίππων υποχρηματοδοτήθηκε. Τότε που διάφορα άλλα ζητήματα μας απασχολούσαν. Πάντα ήταν πρόθυμος να ηγηθεί του σχετικού αγώνα».
Να συμπαρασταθεί στην πόλη. Και φυσικά η μεγάλη του δωρεά, 15.000 τόμοι βιβλίων από τη βιβλιοθήκη του δωρηθήκαν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας. Τότε συμπυκνώνοντας και τη μεγάλη του προσφορά στην πόλη και τους ανθρώπους της, έχουν βοηθηθεί πάρα πολλά άτομα από το Βασίλη Βασιλικό.
Συγγραφείς, λογοτέχνες. Είδαν την καριέρα τους να απογειώνεται με τις ενέργειες του. Αλλά και πολλοί άλλοι. Απλοί άνθρωποι. Οι οποίοι προσέτρεχαν κοντά του για να τους βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορούσε. Με τις γνωριμίες που είχε τα κατάφερνε.
Άρα μιλάμε για μια πολύπλευρη προσωπικότητα με πολύ σημαντική συνεισφορά στην Καβάλα.
Είναι πραγματικά δύσκολο και πληγωτικό να ακούς συμπολίτες σου να τον αποκαθηλώνουν με τόση ευκολία. Θαρρείς και διαγράφοντας μια πορεία τόσων χρόνων υπέρ των Καβαλιωτών και της πόλης, χωρίς να υπάρχει λόγος. Αυτό θα έλεγα.
Ή μάλλον μεγεθύνοντας μια ατυχή για πολλούς ενέργεια του. Για να τον πλήξουν προσωπικά ενώ δεν θα έπρεπε σκεπτόμενοι τη μεγάλη του προσφορά στους Καβαλιώτες και την πόλη. Νομίζω ότι κι αυτοί οι λίγοι που μίλησαν αρνητικά εναντίον του, νομίζω ότι δεν είχαν λόγους να το κάνουν.
Και μια προσωπική εμπάθεια ίσως ιδεολογική τοποθέτηση- ας το πω έτσι- τους έκανε να πάρουν θέση σε ένα θέμα που είναι πολιτικό. Στο οποίο ο Βασίλης Βασιλικός μίλησε από τη θέση του αυτή είτε ως ανθρωπιστής , είτε ως πολιτικός μιας συγκεκριμένης πολιτικής παράταξης.
Δεν είναι κι αυτό προς κακοφανισμό διότι κάθε ένας μπορεί να πιστεύει αυτό που θέλει. Η δημοκρατία μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε μεγαλόψυχοι ακόμη και με όλους αυτούς που την αντιστρατεύονται.
Και την αντιστρατεύτηκαν. Αυτό είναι το μεγαλείο της δημοκρατίας. Να τους έχει στη θέση τους και να τους ακούει.
Με τη σειρά του ο Κωστής Σιμιτσής τόνισε: «Αν σήμερα, μετά τη δήλωση του Βασίλη Βασιλικού, ρωτούσαμε «πρέπει να πάρει το όνομα του η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας;» θα απαντούσα και πάλι θετικά. Αυτό που μετρά για ‘μένα είναι η συνολική προσφορά.
Όχι μόνο στην πόλη αλλά και στα γράμματα της χώρας. Και παγκοσμίως. Μετά τον Καζαντζάκη, τον Καβάφη και τους δύο νομπελίστες έλληνες ποιητές μονάχα ο Βασιλικός διαβάστηκε και συνεχίζει να διαβάζεται τόσο πολύ στο εξωτερικό.
Πρόσφερε υλικό και συνεχίζει να προσφέρει στη χώρα μας. Ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της προσφοράς ανήκει στην πόλη μας. Πρέπει να σας πω και το εξής: Για εμένα η δωρεά των 15.000 βιβλίων που δόθηκε τότε από το Βασίλη Βασιλικό στο Δήμο Καβάλας για να εμπλουτίσει τη δημοτική βιβλιοθήκη του δεν ήταν ο λόγος που βραβεύτηκε.
Ήταν η αφορμή. Ήρθε η δωρεά κι είπαμε επιτέλους ήρθε η ώρα αυτός ο άνθρωπος να τιμηθεί. Προσέξτε, να τιμηθεί εν ζωή.
Είναι λάθος αυτό που λένε ορισμένοι ότι πρέπει μετά το θάνατο να τιμάται κάποιος. Αλίμονο, δεν θα του δώσουμε τη χαρά;
Δεν θα του δείξουμε την αναγνώριση μας; Δεν πρέπει να αισθανθεί κι αυτός ότι αυτό που έκανε βρήκε ανταπόκριση και ανταπόδοση από τους δικούς του ανθρώπους; Λυπάμαι για όλη αυτή τη φασαρία που υποκινείται για λόγους πολιτικούς.
Είμαι σίγουρος ότι η πιο σοβαρή μερίδα των Νεοδημοκρατών της πόλης αποδοκιμάζουν όλα αυτά τα σχόλια. Σχόλια σκοτεινών τύπων που βγήκαν στο διαδίκτυο. Εγώ αποδοκιμάζω τα σχόλια των καλοπροαίρετων. Να μην παρασύρονται από αυτούς που δεν πρέπει».
(φωτογραφία αρχείου από την εκδήλωση στην οποία το όνομα του Βασίλη Βασιλικού δόθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας)