Θανάσης Δασκαλούδης και αντιμετώπιση άμεσων λειτουργικών αναγκών των σχολείων

 Θανάσης Δασκαλούδης και αντιμετώπιση άμεσων λειτουργικών αναγκών των σχολείων

Από τον εκπαιδευτικό, πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καβάλας λάβαμε την ακόμη επιστολή:

Κύριε Γενικόπουλε, με αφορμή το δημοσίευμα σας στην ιστοσελίδα της εφημερίδας σας με τίτλο «Απαραίτητα έργα συντήρησης και στο κτίριο που στεγάζει 2ο Λύκειο- 7ο Γυμνάσιο» στις 6/2/2021 και τον διάλογο που παραθέτετε σχετικά με την δυνατότητα διάθεσης χρημάτων στους δ/ντές των σχολείων, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

Οι ενιαίες σχολικές επιτροπές συγκροτήθηκαν για πρώτη φορά το 2011 και η λειτουργία τους καθορίστηκε από την 8440/2011 υπουργική απόφαση όπου και προβλέπεται η διάθεση χρηματικού ποσού στους διευθυντές των σχολείων για την αντιμετώπιση των λειτουργικών αναγκώντων σχολικών μονάδων.

Το 2016 ψηφίστηκε ο νόμος 4412 που αφορά στις  Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών.Κάποιοι θεώρησαν πως ο νόμος αυτός καταργεί την δυνατότητα των σχολικών δ/ντών να διαθέτουν χρήματα και πως πρέπει η διαχείριση των κονδυλίων για την κάλυψη των σχολικών εξόδων να γίνεται αποκλειστικά από την σχολική επιτροπή μέσω συμβάσεων.

Αυτό ερμήνευσε και εφάρμοσε στις σχολικές επιτροπές και η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Καβάλας.Εντύπωση βέβαια προκαλεί πως παρά την επίκληση του νόμου 4412 δεν εφαρμόστηκαν ποτέ από τις σχολικές επιτροπές βασικές διατάξεις του όπως π.χ. η ύπαρξη επιτροπών για την βεβαίωση της παραλαβής και τον ποιοτικό έλεγχο των προμηθειών  και υπηρεσιών στα σχολεία.

Το Φεβρουάριο του 2018, δύο χρόνια μετά την ψήφιση του 4412, δημοσιεύεται στην εφημερίδα της κυβέρνησης η 1940/2018 υπουργική απόφαση Σκουρλέτη πουξεκαθαρίζει το θέμα της διάθεσης χρημάτων στους δ/ντές των σχολείων αφού ρητά αναφέρει:

«Με απόφαση της σχολικής επιτροπής προσδιορίζεται το ποσό που τίθεται στη διάθεση κάθε διευθυντή σχολείου για την αντιμετώπιση λειτουργικών αναγκών των σχολικών μονάδων. Ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής εξουσιοδοτεί τον διευθυντή και τον υποδιευθυντή της σχολικής μονάδας οι οποίοι μπορούν να αναλαμβάνουν χρήματα από τον τραπεζικό λογαριασμό.

Για την αντιμετώπιση άμεσων δαπανών επιτρέπεται η διατήρηση από τον διευθυντή σχολείου μετρητών μέχρι 500 ευρώ. Στην περίπτωση που πρόκειται για συγκρότημα σχολείου επιτρέπεται η διατήρηση ποσού μέχρι 1.000 ευρώ.».

Παρά όμως την επίκληση της νέας υπουργικής απόφασης από τους δ/ντές που συμμετείχαν στο Δ.Σ. της σχολικής επιτροπής, η τότε διοίκηση αρνήθηκε την εφαρμογή της.

Είναι δηλαδή φανερό πως η τότε διοίκηση του Δήμου δεν διέθεσε χρήματα στους δ/ντές όχι επειδή δεν της το επέτρεπε ο νόμος, όπως υποστήριξε στην συνέντευξη του ο Ηλίας Καλανταρίδης, αλλά επειδή η ίδια επιθυμούσε η διαχείριση όλων των κονδυλίων να γίνεται αποκλειστικά από τον πρόεδρο της σχολικής επιτροπής.

Επιπλέον, τον Σεπτέμβριο του 2019 δημοσιεύεται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ,η νέα υπουργική απόφαση 63967/2019 για την λειτουργία των σχολικών επιτροπών όπου όχι μόνο επαναλαμβάνει την δυνατότητα να διαθέτουν χρηματικά ποσά οι δ/ντές για την κάλυψη των σχολικών αναγκών αλλά και εξειδικεύει τον τρόπο της διάθεσης τους μέσω κωδικών e-banking και χρεωστικής κάρτας.

Μια απόφαση που εφαρμόσαμε κατά γράμμα ως νέες διοικήσεις στις σχολικές επιτροπές του Δήμου Καβάλας.

Οι σχολικές επιτροπές και κατ’ επέκταση τα σχολεία είναι πολύ λογικό και σωστό να αντιμετωπίζονται από τον νομοθέτη και διαχρονικά απ’ όλες τις κυβερνήσεις με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τα υπόλοιπα Νομικά Πρόσωπα.

Με το υπ’ αρ. 50253/26-9-2011 έγγραφο, το Ελεγκτικό Συνέδριο αναγνώρισε τις σχολικές επιτροπές ως ιδιότυπα Νομικά Πρόσωπα που έχουν ως αρμοδιότητα τη διαχείριση των πιστώσεων που τους διατίθενται για την κάλυψη των τρεχόντων δαπανών λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Η ιδιαίτερη φύση των δαπανών αυτών που δεν δύνανται να προσδιοριστούν εκ των προτέρων κατά είδος και ποσότητα, επέβαλε την απαλλαγή των σχολικών επιτροπών από την κατάρτιση προϋπολογισμού εσόδων και εξόδων και την εξαίρεση τους από την υποχρέωση τήρησης του λογιστικού των ΟΤΑ ή των υπολοίπων ΝΠΔΔ.

Με απλά λόγια η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων θεωρείται κρίσιμη και επιβεβλημένη γι’ αυτό και οι λειτουργικές ανάγκες τους, που είναι πολλές και μη προβλέψιμες πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, χωρίς χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Και ο καλύτερος τρόπος για να γίνεται αυτό είναι μέσω των δ/ντών των σχολείων που είναι οι άμεσοι γνώστες των αναγκών και ελλείψεων που προκύπτουν και που μπορούν να παρεμβαίνουν τάχιστα για την αντιμετώπισή τους. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό, είναι μακριά από την σχολική πραγματικότητα.

Θανάσης Δασκαλούδης

Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Β’βάθμιας Εκπ/σης του Δήμου Καβάλας

και εκπαιδευτικός στο 3ο Γενικό Λύκειο Καβάλας.

Διαβάστε επίσης